avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate IIC

Activitate IIC

@alin
daca va referiti la Art 52 b, atunci nu cred ca se aplica asociatiilor de proprietari, este din Cap VI, si se refera la
Art. 48. - Prezentele norme de igienă se aplică categoriilor de instituţii în care se desfăşoară activităţi socialculturale, colectivităţilor temporare de muncă sau de recreere, precum şi unităţilor în care se efectuează prestări de
servicii pentru populaţie, denumite în continuare unităţi.


Cele referitoare la asociatii sunt in Cap. V si IX
Art. 147. - Cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi
stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din
gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin.

Cel putin eu asa am inteles din textul de lege, dar va rog sa ma corectati daca gresesc
Buna ziua,

va rog sa ma ajutați cu niște precizări referitor la asociațiile de proprietari și obligațiile de a face dezinsecție/deratizare:
1. este asociația obligata la anumite perioade sa efectueze acțiuni de prevenire și care sunt acele perioade, sau obligația de a interveni apare doar la apariția unui focar?
2. este asociația obligata sa încheie contract permanent cu o firma de DDD cum au obligația firmele din domeniul alimentar?
3. In acțiunea de desinsectie/deratizare ce suprafețe se includ? subsol, casa scării, spațiul din jurul blocului, altceva?

Mulțumesc pentru ajutor.
Buna tuturor, referitor la acest subiect, care este norma legala ce reglementează încasarea restantelor/penalizărilor în ordine cronologica și nu după voință proprietarului.
As dori sa impun încasarea corecta la noi în asociație, și o trimitere la lege este cel mai bun argument. La noi avem mai multi proprietari care sunt la zi dar lasă codite la penalizări, dacă tot nu se poate aplica penalizare la penalizare, de ce sa nu profite cetățeanul :) (somațiile și discuțiile ii lasă rece, iar pana la judecata mai este)
Mi-ati dat sperante :) ma voi uita pe listele vechi cum au fost intocmite, daca intradevar nu s-au trecut pe coloana de penalizari separata (de dupa totalul curent al lunii) cele repartizate de la furnizori, ci s-au incorporat in suma curenta de plata, se usureaza mult situatia.
Cat despre proprietar, as vrea sa pot vorbi cu el, dar e de negasit :(
Multumesc mult pentru sfaturi, sunt foarte utile, chiar daca pe alocuri opiniile difera, dar fiecare parere este un plus. Daca nu existati, cred ca de mult lasam voluntariatul pe care il fac in grija altora si ma mutam din bloc :)
Răspuns la discuția Femeia de serviciu
Da, este una din atributiile comitetului:
Normele de aplicare ale L230/2007

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
(6) Comitetul executiv angajează sau demite personalul, încheie sau reziliază contracte în ceea ce priveşte activitatea de administrare şi întreţinere a clădirii, a părţilor comune de construcţii/a instalaţiilor, precum şi pentru alte activităţi conforme cu scopul asociaţiei de proprietari: administrare, contabilitate, casierie, îngrijire, mecanică, instalaţii etc. Angajarea personalului necesar asociaţiei de proprietari se face de către comitetul executiv, reprezentat de preşedinte, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Privilegiul il avem in plan pentru urmatoarele saptamani, incerc intre timp sa ma lamuresc unde anume trebuie sa il instituim (frunzaresc forumul de ceva zile, revin cu intrebari).

Sa fiu sincer as vrea eu sa am o decizie judecatoreasca finala si sa am doar bataia de cap de a face vizite la executor :) (cel putin asa gandesc acum)

As mai avea o nelamurire referitor la dosar, si anume la calculul penalitatilor:

Dupa cum am spus mai sus o parte din perioada penalizarile s-au calculat repartizandu-se cele de la furnizor, fara un sistem propriu. In ce forma ar trebui prezentata instantei acea perioada de calcul?
In mod normal, daca ai un sistem de penalizari, se face un tabel unde se specifica sumele pentru intretinere (demonstrate prin listele de plata), eventualele plati, valoarea restanta lunara, zilele restante pentru fiecare suma si valoarea penalitatii pentru suma respectiva.
Dar pentru penalizarile repartizate pe furnizori? Putem trece pe coloana de penalizari suma repartizata si sa o probam cu copii dupa factura respectiva si registrul de penalizari pentru perioada respectiva, acesta din urma contine suma repartizata si suma totala de penalizare de la furnizor. Instanta ia in calcul asa ceva? sau din lipsa de interes si nedorind a se mai complica refuza din start sumele respective :)

Mai este si varianta 4, toate cele de mai sus combinate :)

Cred ca articolul 40 din normele metodologice de aplicare a L 230/2007
Art. 40. - (1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2) Dacă toate proprietăţile individuale din condominiu au sisteme proprii de înregistrare a consumurilor, asociaţia de proprietari poate stabili modul de plată a cheltuielilor pe bază de convenţie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, încheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. În toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteşte niciun proprietar de la plata contribuţiei la cheltuielile comune.


Este recomandat sa se intocmeasca un Regulament intern de repartizare a cheltuielilor respective, gasiti in Documente utile un exemplu.
Pai atunci problema este mai mare decat ati descris-o la inceput, a fost un vot in comitet referitor la reparatia respectiva? Presedintele a luat decizia de capul lui si administratorul a executat? In cazul unor investitii de genul, ce se refera la sume mai mari, se face o selectie de oferte. Cenzorul ce a verificat dispozitia de executare a lucrarii, eventualul contract cu executorul si in final listele de plata ce are de zis?
Vedeti poate totusi a fost luata o decizie de AG pe parcursul celor 2 ani privind reparatia respectiva, iar daca a fost un vot al majoritatii trebuie sa va supuneti. Cat despre vinovatii de aceasta distrugere, nu aveti cum sa ii identificati (iar daca aveti, trebuie sa ii puneti la plata), plus ca exista uzura normala ce apare in timp chiar daca un obiect este folosit in mod corespunzator.
Discutati amiabil cu comitetul, sa vedeti ce au ei de spus la toate astea. Daca nu au o decizie AG referitor la reparatie, puneti in discutie intrebarea la urmatoarea AG (prima AG din acest an, care trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul primului trimestru). Daca nu au o explicatie la aceasta, inseamna ca au facut o cheltuiala neprevazuta in buget, neaprobata si trebuie sa isi asume raspunderea.
Ceilalti proprietari ce parere au?
Răspuns la discuția Somatie plata
"vechiul proprietar avand obligatia de a avea cheltuielile cu intretinerea la zi" - cand ati preluat apartamentul cum ati verificat plata cheltuielilor? Si din martie pana acum de ce nu ati lamurit suma impreuna cu administratia, ca doar a fost prezenta pe toate listele de plata.
Din momentul semnarii actului, dumneavoastra sunteti proprietara si raspundeti de cheltuielile ce tin de apartament. Era de datoria dumneavoastra sa va asigurati ca sunt platite la zi in momentul predarii. Acum trebuie sa rezolvati situatia cu vechiul proprietar sa plateasca, caci asociatia are tot dreptul sa va ceara sumele respective.
Din mai si pana acum, ce vi s-a scris pe chitante cand ati platit? Si ce reprezinta sumele descrise in somatie? caci am o banuiala ca pe chitante sumele din aprilie si mai le aveti deja demult platite (daca incasarea s-a facut pe principiul celor mai vechi datorii), si suma care apare pe somatie este pentru o perioada mai recenta