Pensia din Romania nu se cumuleaza cu pensia din strainatate. La Anaf declarati doar pensia din strainatate, care va fi impozitata doar daca depaseste 2000 lei. Daca aveti si o pensie din Romania, asta inseamna in calitate de pensionar roman sunteti asigurata si nu vi se va mai cere sa platiti asigurare de sanatate. In Romania, pensionarii romani nu mai platesc asigurarea de sanatate, ea e suportata de stat. Daca aveti doar pensie din strainatate veti plati 5,5 la suta din pensia din strainatate.
La sase luni de la data stabilirii dv in Romania, anaf va va impozita pensia din Germania. Si eu sunt intr-o situatie similara. Daca ati platit impozit in Germania pe aceasta pensie si o puteti dovedi, impozitul platit acolo se scade din cel datorat aici, sau pur si simplu o sa va lase in pace pt acea perioada. Dar de aici inainte va trebui sa completati formularul 220 si veti fi impozitata in Romania. Impozitul este acum de 10 procente si se aplica doar pe suma care depaseste 2000 lei. Si daca nu aveti o asigurare de sanatate, va trebui sa platiti si contributia la sanatate. Daca aveti si o pensie din Romania, cele doua pensii nu se vor cumula in vederea impozitarii.
M-ar fi interesat raspunsul, pt ca sotul meu e intr-o situatie asemanatoare. Cei de la Fisc sustin ca daca are permis de sedere in Romania si sta aici mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa plateasca toate taxele aici, adica sa isi mute rezidenta fiscala in Romania. Si sotul meu e pensionar, primeste pensie de stat din UK si pensie privata tot de acolo! Ne-au dat un formular de completat, l-au citit si au ajuns la concluzia ca din moment ce are permis de sedere, trebuie sa plateasca taxe aici. Pare aberant, dar dupa lege se pare ca au dreptate. Daca va intereseaza, o sa va tin la curent, ca acum negociem cu ei, le-a intrat in cap ca datoreaza taxe din urma, din momentul cand a primit permisul de sedere!
Sotul meu este cetatean britanic si in martie 2017 a obtinut rezidenta permanenta in Romania. Pana la aceasta data si in prezent are rezidenta fiscala in Marea Britanie, atestata prin Tax code notice - instiintare cu privire la taxele datorate, trimisa anual de HM Revenue and Customs..Obtine urmatoarele venituri:
- pensie limita de varsta din Marea Britanie
- pensie limita de varsta din Gibraltar
-pensie privata din Marea Britanie
Intrebari;
1 Aceste venituri se taxeaza in Romania?
2 Daca da, ele se taxeaza fiecare separat, sau se insumeaza si se taxeaza suma rezultata?
Am mostenit de la bunicii mei o casa situata in centrul orasului, intr-un cartier unde sunt si case vechi, dar si case noi, cu etaj. Doresc sa construiesc o mansarda deasupra casei mostenite, fara sa modific forma cladirii, doar casa scarii de acces la mansarda ar urma sa fie adaugata in afara cladirii existente.
Am solicitat o autorizatie de constructie la primarie si mi-a fost refuzata, pe motiv ca zona respectiva nu are PUZ.
Ce pot face ca sa obtin autorizatia de constructie, pot solicita sa imi fie data in baza PUG? Sau ce alta modalitate de a obtine autorizatia ar exista? Cine trebuie sa faca acest PUZ, presupun ca primaria, si in cazul in care nu o face, nu inseamna asta ca mi se incalca dreptul de a imi folosi proprietatea pe care o am? Mi s-a spus sa fac singur acest PUZ, pentru tot cartierul, ceea ce este o aberatie, vecinii nu sunt interesati si ar costa ff mult!
Astept un sfat sau o idee si va multumesc!
Multumesc mult, sunt convinsa ca raspunsul dv este corect, dreptul de proprietate nu poate fi incalcat... vom discuta cu un avocat si vom deschide o actiune.
[ link extern ] /
Va multumesc pentru raspuns, dar am gasit pe site-ul ANRE textul de mai sus, care lasa sa se inteleaga ca nu se poate face nimic in aceasta privinta... Noi am contactat furnizorul de energie electrica cu ceva timp in urma, si ne-a spus ca din moment ce reteaua a fost construita pe timpul comunistilor, nu putem sa le solicitam nici sa o mute, nici sa plateasca chirie, ca asa erau legile atunci. Dar nu avem un raspuns scris de la ei.
In anul 2007 am cumparat impreuna cu sotul meu o proprietate, casa si teren undeva la tara. La scurt timp dupa asta, am observat ca reteaua de curent electric a satului traverseaza livada noastra pe diagonala, pe o lungime de aprox 30m. Cum putem proceda ca sa obligam societatea furnizoare de curent electric fie sa isi mute cablul cablul de curent, fie sa plateasca chirie. Putem sa solicitam sa ne arate daca au acordul fostului proprietar? Cei de la care am cumparat sustin ca nu le-a cerut nimeni un asemenea acord, reteaua a fost facuta pe timpul comunistilor. Va multumesc!
Sotul dv a decedat acum patru ani, nu sunt avocat, dar am inteles ca termenul de deschidere a succesiunii este de un an de la data decesului. Dar se pare ca acest termen se refera la deschiderea succesiunii la notar, nu sunt sigura.
Multumesc mult pentru raspuns! Am fost si noi foarte mirati de invitatia venita de la ANAF, stiau exact suma pe care o primeste ca renta viagera. Sigurul lucru la care ma pot gandi e ca au aflat de la banca romaneasca unde sotul meu depune lunar cecul pe care il primeste din Anglia. Dar cum ramane atunci cu secretul bancar?! Inca o rugaminte as avea, in caz ca insista ca aceasta suma trebuie impozitata - ce articol de lege, ce paragraf ii impiedica sa faca acest lucru?
Cu multumiri din nou!