avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Activitate andreirusu

Activitate andreirusu

Sa fie sanatosi! Art 36, alin (2) spune asa:
Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat pării prejudiciate respingerea preteniilor de despăgubire, precum si motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.


Depuneti cererea de despagubire si factura fiscala de la service la sediul asiguratorului. Au obligatia ca in 10 zile de la depunere sa efectueze plata (art 36, alin 5).

Cu stima,
Data la care ati anuntat asiguratorul de producerea evenimentului. Daca nu ati anuntat in prealabil prin telefon (se practica la unele societati) si ati mers direct la centru de constatari pt deschiderea dosarului, inseamna ca aceea este data avizarii.
Răspuns la discuția Impact autoturism - TIR
Dosarul de dauna se va deschide, asiguratorul are aceeasta obligatie. Insa exista posibilitatea sa va refuze plata despagubirii. Motive se gasesc, vedeti de exemplu art 45 alin 3 din norma 14/2011.
Aduceti-i aminte vinovatului ca are niste obligatii legale in fata asiguratorului (vedeti "obligatiile asiguratului" din aceeasi norma de mai sus), rugati-l sa-si faca macar datoria morala (daca nu pe cea legala) de a va ajuta sa obtine despagubirea cuvenita pt reparatia auto. Pana la urma el a fost vinovat, nu dvs.
Răspuns la discuția Impact autoturism - TIR
E de preferat sa se prezinte si vinovatul pentru a se efectua poze la auto vinovat. Nu e obligatoriu, insa v-ar scuti de multe probleme. Nu cred ca i-ar fi greu vinovatului sa treaca pe la orice agentie a asiguratorului din orice oras sa completeze o declaratie, dureaza max 10 minute. N-o luati ca o rea-vointa din partea reprezentantilor soc de asigurare, ei vor doar sa se asigure ca evenimentul chiar a avut loc.
Răspuns la discuția dauna totala
Din datele oferite de dvs putem calcula valoarea maxima de despagubire:
val de nou: 17800 euro;
uzura conf norme RCA: 85% (auto>10 ani, practica soc de asigurari este de a aplica uzura maxima - stare satisfacatoare);
rezulta valoarea reala a auto 2670 euro;
epava - 25%,
rezulta valoarea maxima de despagubire 2002,50 euro.
Acest calcul il puteti face si dvs, gasiti modalitatea de calcul in Norma 14/2011 a CSA.
Din experienta va pot spune ca valoarea devizului de reparatie nu reprezinta valoarea reala a reparatiei, aceasta putand ajunge si la 40% din valoarea devizului (avand in vedere vechimea auto si preturile pieselor de VW de pe piata romaneasca). Sugestia mea este sa cautati piesele care trebuie inlocuite (chiar si SH, dezmembrari - le gasiti in stare buna, originale, nu turcesti) si sa intrebati la un service independent la ce valoare ajunge reparatia masinii dvs. E foarte probabil ca reparatia auto sa fie sub 2000 euro, in felul asta va raman si dvs niste bani in buzunar.
si nu inteleg care e intrebarea? Unde e accidentul?
Răspuns la discuția constatare asigurator RCA
In principiu da. Va spuneam mai sus, conform normelor CSA sunteti obligat sa va prezentati la asigurator pt a da declaratii si a face poze la auto dvs. Insa eu nu am auzit pana acum sa fie in vreun fel obligat asiguratul sa se prezinte. Avand in vedere situatia descrisa de dvs (dvs aveti nevoie de masina, inspectorul nu poate veni sa faca poze), parerea mea e ca sunt de ajutor cateva poze facute chiar de dvs inainte de a efectua reparatia, cu masina lovita (foto ansamblu, foto nr inmatriculare, foto serie sasiu, foto detaliu avarii) pe care sa le puteti pune la dispozitie asiguratorului. Eventual va poate face si service-ul niste poze la demontare, daca lucreaza cu asigurarile stie ce are de facut. Astfel il ajutati si pe pagubit.


Cu stima,
Răspuns la discuția RCA
Asigurarea pe vechiul proprietar este valabila pana in momentul cand noul proprietar inmatriculeaza autovehiculul (vezi art 29, alin 2 din norma CSA nr 11/2012).
Actele necesare pt inmatriculare le gasiti aici: [ link extern ]
Se cere asigurare valabila pe noul proprietar la momentul inmatricularii.

In legatura cu amenzile nu ma pot pronunta, poate stie altcineva mai bine...

Cu stima,
Răspuns la discuția constatare asigurator RCA
Vedeti cap 4, art 33 alin 1 - "Obligatiile asiguratului" din norma CSA nr 14/2011. Teoretic sunteti obligat sa dati curs cererii asiguratorului, practic...traim unde traim, nu va poate obliga aproape nimeni. Insa ca sa dati dovada de buna credinta, ati putea face chiar dvs cateva poze clare cu auto avariat pe care sa le puneti la dispozitia asiguratorului dvs, il va ajuta sa realizeze corespondenta intre cele doua auto si va inlatura orice dubiu.

Cu stima,
Se poate, insa doar in vederea inmatricularii in Romania.