M-ar interesa daca este posibila si cum se procedeaza in urmatoarea situatie: persoane fizice sau juridice doneaza unui ONG obiecte iar ONG-ul vinde aceste obiecte, banii fiind folositi pentru sustinerea activitatii.
Se considera a fi activitate economica? ONG-ul trebuie sa aiba CAEN pentru vanzarea acelor obiecte specifice ?
Buna ziua,
M-ar interesa daca un ONG care doreste sa ofere servicii psihologice gratuite cu personal voluntar specializat trebuie sa se inregistreze ca furnizor de servicii sociale in cadrul ministerului muncii, familiei si protectiei sociale. Mentionez ca acesta nu este singurul obiect de activitate al ONG-ului iar serviciile vor fi oferite in acelasi regim ca intr-un cabinet psihologic, doar ca vor fi gratuite fiind destinate celor care nu isi permit aceste servicii, deci nu este vorba de un centru care sa implice cazarea beneficiarilor.
M-ar interesa daca pentru venituri din profesie liberala (sunt singurele venituri, deci nu exista si un CIM) este obligatorie plata contributiilor sociale, in special cele pentru pensie sau se poate apela si la o pensie privata in locul celei de stat, deci nu in plus fata de cea de stat?
De asemenea, sa zicem ca in luna iunie 2012 depasesc plafonul celor 4 salarii medii si devin platitor la pensii, inteleg ca va trebui sa platesc contributia pentru toate cele 12 luni ale anului 2012 (lunile de dinaintea atingerii plafonului si lunile de dupa atingerea plafonului?
Va multumesc
In niciun caz nu ma gandeam la a "acoperi" prin acel contract de prestari servicii, ci era o a doua varianta de colaborare, avand in vedere ca natura muncii si domeniul ar fi aceleasi si in cazul unui contract de munca si in cazul contractului de pestari servicii. Ingrijorarea mea era de a nu avea probleme in ceea ce priveste un posibil conflict de interese.
Va multumesc mult pentru lamuriri si pentru timpul acordat.
M-a interesa care ar fi cea mai buna solutie in urmatoarea situatie:
Activitatea asociatiei urmeaza sa se dezvolte, astfel incat membrii sai (inclusiv CD si Presedintele asociatiei) care pana acum au lucrat voluntar, doresc sa se implice full-time in activitate si prin urmare sa fie platiti. Exista astfel 2 posibilitati:
1. contract de munca. Insa ce se intampla daca in 3 luni sau 6 luni de exemplu ne gasim in situatia in care proiectele nu vor mai putea fi sustinute? se poate pastra contractul de munca si sa se depuna declaratiile cu 0? In cazul incheierii contractului de munca cine semneaza? Intreb in ideea ca daca semneaza Presedintele, e legal sa isi semneze propriul contract de munca si ca angajat si ca angajator?
2. contract de prestari servicii. o parte din membrii CD si presedintele fac parte si dintr-o societate civila profesionala, avand o profesie liberala. Ma gandesc ca un contract cu aceasta societate civila ar fi o solutie mai simpla pentru a nu mai impovara asociatia cu declaratia 112 si plata impozitelor aferente. Insa in acest caz, poate fi vorba de un conflict de interese daca Presedintele ONG-ului, care semneaza acest contract face parte din aceasta societate? Din partea societatii contractul ar fi semnat de administrator care face parte din CD.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat pentru a gasi solutia benefica pentru ONG dar si legala.
Stiu ca data limita pentru depunerea bilantului pentru ONG-uri este 29.04 (conf. site-ului ANAF). M-ar ineteresa va rog daca se da amenda si cat ar fi aceasta pentru depunerea cu intarziere de cateva zile a bilantului?
Am inteles ca declaratia 392b se depune si de catre ONG-uri. Este valabil si daca ONG-ul are activitate economica dar nu are profit, ci din contra are pierdere? Daca aceasta declaratie nu a fost depusa anul trecut pentru 2010 se poate da amenda? Cum se primeste o astfel de instiintare? Cat ar fi amenda? Iar daca se depune anul acesta pt 2010, cat ar fi amenda si care ar fi termenul de plata?
Documentele justificative sunt bonuri cu stampila. Este in regula asa sau ar fi trebuit sa incheiem un contract cu o anumita companie de taxi, pe baza caruia sa ni se emita o factura?
Intrebarea mea se refera la activitatea voluntarilor intr-un ONG: cheltuielile cu transportul (de ex.cu taxiul) si masa pot fi considerate cheltuieli deductibile? In activitatea ONG-ului exista perioade foarte aglomerate care presupun multe ore de activitate pe zi, terminarea activitatii la ore mai tarzii, drumuri pentru sponsorizari si ni s-a parut normal sa le putem asigura masa si transportul. Aceeasi situatie apare la voluntarii care cauta sponsorizari in conditii mai grele de vreme (iarna sau vara) le putem asigura transportul, masa, apa etc, iar aceste cheltuieli sunt deductibile sau intra la cheltuieli de protocol? Mentionez ca activitatea ONG-ului este 100% pe baza de voluntariat (inclusiv consiliul director si presedintele), nu avem personal salariat.
M-ar interesa va rog care sunt conditiile ca o societate civila profesionala din Romania, neplatitoare de TVA, sa poata oferi servicii psihologice online rezidentilor din alte state (UE sau non UE). Ce implica acest lucru din punct de vedere legal, fiscal etc? Facturile sunt emise in lei sau in euro/dolari? Este acceptata plata prin paypal pentru inegistrarea in contabilitate?
Va multumesc.