am un SRL-D nou infiintat in care doresc sa desfasor intr-un spatiu care figureaza ca sediu social urmatoarele activitati: intretinere corporala (explicit masaj de relaxare si intretinere) si activitati creative pe partea de handmade (tesut la razboi,crosetat si olarit).
As dori sa stiu daca exista o reglementare legala care ma impiedica sa realizez aceste activitati sub acelasi acoperis si care este aceasta.
Mentionez ca nu este vorba despre un salon de masaj, sunt doar eu tehnician maseur si doresc sa realizez si alte activitati in timpul zilei acolo.
Spatiul unui apartament este declarat sediu social, acolo se va desfasura productia de obiecte handmade (atelier). Va rog sa imi spuneti daca este obligatoriu deschiderea unui punct de lucru pentru SRL-D sau activitatea de productie se poate realiza in spatiul sediului social? Daca este posibil, va rog sa imi spuneti de ce autorizatii am nevoie pentru astfel de atelier.
intentionez sa-mi deschid un SRL-D urmand ca sa realizez urmatoarele obiecte de activitate:
- productia de handmade si comercializarea cu amanuntul a acestora (crosetat, tricotat, olarit, tesut)
- servicii de intretinere corporala (deoarece sunt si tehnician maseur)
-ateliere creative pentru copii si adulti in zona de handmade.
Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Cum as putea sa incadrez obiectele de activitate in coduri caen astfel incat sa pot include tot ceea ce urmeaza sa realizez, tinand cont de faptul ca sunt constransa de regula care spune ca nu poti include mai mult de 5 subgrupe de activitate intr-un SRL-D?
2. Cum voi putea sa inregistrez cheltuieli cu materia prima (de exemplu, fire de crosetat, lut) daca eu nu voi putea sa trec fabricarea prin tricotare sau crosetare in actul constitutiv din cauza ca-mi ies prea multe subgrupe si trebuie sa elimin ceva?
As vrea sa evidentiez faptul ca sunt producatoarea acestor obiecte realizate manual si as dori sa se "vada" acest lucru, nu doar sa trec codul caen specific 478 - Comert cu amanuntul efectuat prin standuri, chioscuri si piete.
sunt persoana fizica si desfasor o activitate creativa (modelaj in lut) in timpul liber care este remunerata prin donatii din partea participantilor. Intrebarea mea este daca este in regula aceasta forma de plata, ar trebui sa prestez aceste activitati in calitate de persoana juridica?
Multumesc.
Am solicitat in scris o solutionare a problemei de mai sus catre ANPIS iar raspunsul lor a fost acela ca eu ar fi trebuit sa instiintez Asigurarile Sociale despre optiunea mea de a ramane in concediu fara plata cel de al doilea an. Atat am primit de la ei.
Intrebarea la care nu au raspuns (desi eu asta am cerut) este: ce pot face eu acum? Sunt sau nu in concediu de crestere copil avand in vedere faptul ca nu voi beneficia de o indemnizatie de crestere copil? Sau stau iar degeaba fara contributii la pensie si sanatate?
De asemenea, in ce conditii poate sotul sa beneficieze de un stimulent de insertie?
in data de 1 noiembrie 2011 am nascut primul copil pentru care am optat la 1 an perioada de crestere copil. La sfarsitul anului respectiv am instiintat angajatorul ca as dori sa imi iau cel de al doilea an fara plata pentru cresterea copilului. Angajatorul a fost de acord cu situatia si mi-a acordat concediu fara plata pana la data de 1.11.2013.
In 1.11.2013 am intrat in prenatal pentru cel de al doilea copil care s-a nascut in data de 14.12.2013.
Acum cei de la Primarie refuza sa imi acorde indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil cu argumentarea ca in ultimele 12 luni nu am realizat venituri (perioada in care eu am fost in concediul fara plata pentru primul copil nascut).
Trebuia sa anunt la Asistenta Sociala faptul ca solicit si cel de al doilea an fara plata? Eu am anuntat cum era normal angajatorul. Ce pot face totusi in acest moment?
sunt in momentul de fata in concediul de crestere copil pana la data de 1 Noiembrie 2013, concediu fara plata pentru cel de al doilea an.
In acelasi timp sunt insarcinata cu cel de al doilea copil cu data probabila a nasterii mijlocul lui Decembrie 2013 si sunt interesata care este remuneratia calculata pentru concediul de maternitate si in ce conditii este acesta acordat de catre companie, precum si cuantumul indemnizatiei pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani.
Buna ziua,
in momentul de fata sunt in concediu de crestere copil cu plata pana la implinirea varstei de 1 an al copilului insa din motive bine intemeiate optez pentru acordarea celui de al doilea an fara plata de catre angajator. Care este modalitatea de calcul al indemnizatiei pentru cel de-al doilea copil daca nasterea survine anterior terminarii concediului de crestere copil fara plata pentru primul copil avand in vedere faptul ca nu s-au realizat venituri impozabile in ultimul an anterior nasterii?
Multumesc frumos!
Va multumesc pentru promptitudine si pentru raspunsurile argumentate.
In acest caz, cum ar trebui sa procedez in continuare la depunerea dosarului la primarie pentru obtinerea indemnizatiei? Considerati ca este necesar sa solicit, printr-o cerere scrisa, fostului angajator o adeverinta din care sa rezulte veniturile din utlimele 12 luni?