avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Activitate moose007

Activitate moose007

Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in situatia in care organul de cercetare penala dispune incetarea urmaririi penale pentru prescriptie iar partea vatamata s-a constituit ca parte civila. Ce se intampla in acest caz cu partea civila? Exista vreun text legal care reglementeaza aceasta situatie? Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția EXPERTIZA IN PROCESUL PENAL
Partea vatamata nu a cerut expert parte in acest caz.
Potrivit art. 125 din C. PR. PEN., daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata au indoieli cu privire la exercitarea concluziilor raportului de expertiza, dispune efectuarea unei noi expertize.
Intrebarea mea este aceea daca partea vatamata (constituita ca parte civila) are dreptul legal de a cere o noua expertiza, daca nu este multumita de expertiza efectuata de expertul oficial? Exista un text legal care sa lamureasca aceasta chestiune? Va multumesc anticipat!
Exista vreun text legal care interzice expres faptul ca in sistemul bugetar sa nu se faca detasari? Exista de exemplu personal contractual care este detasat de la o unitate spitaliceasca la alta. Soferul se detaseaza conform Codului Muncii, act normativ care permite detasarea. In cazul de fata nu se organizeaza concurs pentru ca in sistemul public nu se pot organiza concursuri pentru posturile vacante.
Un sofer angajat la o societate comerciala poate fi detasat la o institutie publica, pe un post vacant de sofer? Nu s-ar incalca in acest fel OG 34/2009? Va multumesc!
Am fost functionar public cu atributii in a aplica sanctiuni contraventionale. In luna mai a anului 2012, am incetat raporturile de serviciu prin acordul partilor. In luna ianuarie 2012, am aplicat o sanctiune contraventionala de 8.000 lei unei societati comerciale dar nu am trimis procesul verbal de contraventie la Directia Generala a Finantelor Publice (am omis). Procesul verbal nu a fost contestat in instanta si nici nu s-a platit amenda.
Potrivit art. 141, alin. 7 din C. Pr, fiscala, "Netransmiterea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente atrage anularea acestora prin decizie de către conducătorul organului emitent. Conducătorul organului emitent al titlului executoriu are obligaţia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contravenţiei personalului care se face vinovat de întârziere. Decizia de imputare se comunică de către organul emitent persoanei vinovate, care trebuie să achite contravaloarea contravenţiei în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei. La expirarea acestui termen, decizia devine titlu executoriu. Contravaloarea contravenţiei înscrise în decizia de imputare se face venit la bugetul de stat sau bugetul local căruia i se datora, potrivit legii, amenda contravenţională. Termenul de 90 de zile se prelungeşte cu perioada scursă în procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei.
Problema pe care o pun in discutie este urmatoarea: daca eu nu mai sunt functionar public, atunci cum mi se poate da o decizie de imputare? Reamintesc ca in prezent, incepand cu luna mai 2012, nu mai sunt functionar public, deoarece am incetat raportul de serviciu prin acordul partilor.
Va rog sa-mi spuneti, care este modalitatea legala prin care conducatorul instirutiei publice la care am lucrat pana in luna mai 2012, poate sa ma oblige ca sa platesc cei 8.000 de lei?

Va multumesc anticipat!
Va rog sa-mi spuneti daca pentru ocuparea unui post temporar vacant la o institutie publica (titularul postului are raportul de serviciu suspendat), se poate organiza concurs fara acordul ordonatorului principal de credite? Am intalnit cazuri in care instirutiile publice organizau astfel de concursuri numai cu acordul ANFP si al ordonatorului secundar de credite. In cazul concursurilor pentru ocuparea unor posturi temporar vacante (de exemplu, titularul postului este in concediu pentru cresterea copilului), nu sunt aplicabile interdictiile din OUG 34/2009?
Oare prin post vacant in sensul art. 22 din OUG nr. 34/2009 se intelege numai postul vacant definitiv nu si cel vacant temporar? Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti la ce institutie publica pot reclama un lucrator comercial care raspunde obraznic, jignitor. Este cumva Comisariatul judetean pentru protectia consumatorului? Daca nu este aceasta institutie, atunci care? Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate contesta in instanta, o decizie a conducatorului unei institutii publice, prin care se numeste in functie un functionar public si i se stabileste salariul de baza? De exemplu, daca functionarul public in cauza nu este multumit de salariul pe care il va primi in urma numirii, care este termenul legal in care se poate face contestatie in instanta?
Precizez ca in Legea nr. 285/2010, la art. 7, era prevazut un astfel de termen de contestatie dar Legea 285/2010, nu se aplica si in anul 2012. In OUG 80/2010, modificata si completata de Legea 283/2011 (in care se stabileste salarizarea pentru anul 2012, nu se prevede un termen de contestatie). In acest caz, este aplicabil oare art. 211, litera (a) din Legea 62/2011 (“măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă“), coroborat cu art. 117 din Legea 188/1999, republicata (“dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice“?
In Legea 188/1999, republicata (Statutul Functionarilor publici), la art. 106 se specifica doar faptul ca deciziile de incetare a raportului de serviciu, se contesta in conditiile si termenele stabilite de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Nicaieri in Legea 188/1999, republicata, nu se indica vreun termen in care sa poata fi contestata o decizie in care se stabileste salariul functionarului public.
In concluzie, va rog sa-mi precizati care este termenul legal in care se poate contesta o decizie a conducatorului unei institutii publice prin care se stabileste salariului de baza al unui functionar public? Va multumesc anticipat!
Va rog sa-mi spuneti in ce act normativ sunt reglementate sporurile pe care o firma privata care presteaza servicii de colectare a deseurilor e obligata sa le dea salariatilor (in afara de codul muncii). M-ar interesa sporuri de periculozitate, s.a. de acest gen. Va multumesc.