avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Activitate dyma1982

Activitate dyma1982

Proces verbal. Amenda 1305 de la politia locala Cluj pe motiv ca am "refuzat" sa comunic datele personale ale persoanei care a parcat neregulamentar masina.

Am primit o initial scrisoare precum ca am parcat necorespunzator si sa trimit identitatea persoanei careia i-am incredintat masina. Le-am raspuns prin email, la adresele mentionate in scrisoare (registratura si politia locala Cluj) explicandu-le ca nu erau locuri disponibile, intraziam la prezentare si avand copil mic care nu mai avea rabdare, am parcat langa o intersectie, langa trotuar, astfel incat sa nu blochez traficul. Totodata, peste cateva minute, desi in continuare nu erau locuri disponibile, am platit si un loc de parcare folosind o aplicatie. Desi nu am luat niciodata nici o amneda si sunt si platitor de parcari, speram oarecum sa scap cu un avertisment, explicandu-le situatia si intreband-ui ca daca chiar vor sa ma amendeze revin cu datele mele. Nu am primit nici un raspuns, dar de curand am primit o scrisoare fizica, prin posta, proces verbal unde e bifat ca am refuzat sa comunic identitatea si amenda de 1305 lei. Aveti idee daca e ok si daca pot face ceva pentru a scapa de amenda sau a plati macar una mai mica. Sincer nu m-i se pare corect 100%
Buna ziua. Sunt imputernicit sa ridic buletinul unei rude de la SPCLEP. Procura este emisa la un birou notarial din Republica Moldova.

Angajatii biroului de evidenta a persoanelor refuza pe motiv ca procura nu este facuta in Romania sau la consulatul/ambasada Romaniei.

Din cate stiu eu exista un tratat intre Republica Moldova si Romania publicat in Monotorul oficial inca din 1997.

Conform art. 22 din Tratatul ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA PRIVIND ASISTENŢA JURIDICĂ ÎN MATERIE CIVILĂ ŞI PENALĂ din 06.07.1996:
1. Actele care emană de la autorităţile competente sau de la alte instituţii ale uneia dintre Părţile Contractante, precum şi actele sub semnătură privată, cărora acestea le dau dată certă şi le atestă autenticitatea semnăturii, sunt valabile pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante fără vreo altă legalizare. Această dispoziţie se aplică şi cu privire la extrasele şi copiile de pe aceste acte.

2. Actele menţionate la paragraful 1 au, pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, aceeaşi forţă probantă ca şi actele de acelaşi fel ale acestei din urmă Părţi Contractante.

Concluzionez ca, în virtutea Tratatului menționat mai sus, procura întocmită în Republica Moldova va fi valabilă și în România.

Poate cineva sa ma lamureasca daca este vorba de abuz in serviciu din partea angajatilor SPCLEP sau este ceva in neregula cu acest tratat?

Multumesc
Răspuns la discuția Buletin romanesc
Buna ziua. Urmeaza sa ma prezint la SPCLEP pentru a ridica buletinul mamei si am o procura facuta la un birou notarial in R. Moldova.

Justitiarul 711 mentioneaza ca se poate daca e facuta la ambasada sau consulat ...

Pe de alta parte - Conform art. 22 din Tratatul ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA PRIVIND ASISTENŢA JURIDICĂ ÎN MATERIE CIVILĂ ŞI PENALĂ din 06.07.1996:
1. Actele care emană de la autorităţile competente sau de la alte instituţii ale uneia dintre Părţile Contractante, precum şi actele sub semnătură privată, cărora acestea le dau dată certă şi le atestă autenticitatea semnăturii, sunt valabile pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante fără vreo altă legalizare. Această dispoziţie se aplică şi cu privire la extrasele şi copiile de pe aceste acte.

2. Actele menţionate la paragraful 1 au, pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, aceeaşi forţă probantă ca şi actele de acelaşi fel ale acestei din urmă Părţi Contractante.

Prin urmare, în virtutea Tratatului menționat mai sus, procura întocmită în Republica Moldova va fi valabilă și în România.

Inclusiv pe site-ul ambasadei Romaniei in Rebublica MOldova se mentioneza de acest tratat.

E cineva care poate elucida? Nu as vrea sa mai umblam pe la notari daca tot avem deja o procura... Multumesc
Buna ziua. Scriu aici poate e cineva care ma poate ajuta cu informatii / sfaturi. Am incercat si din alte surse dar unele informatii se bat in cap sau nu stiu eu sa intreb unde trebuie. Va multumesc anticipat!

Am vandut acum 2 ani o masina si am facut greseala sa nu instrainez talonul. Am primit bineinteles niste amenzi pentru neplata rovinietei. Din anumite motive nu am apucat sa actionez rapid cu datul in judecata si redirectionarea amenzilor in 15 zile (amenzi trimise la domiciliul sotiei care defapt este porprietara in acte, alt judet etc). Am facut insa contract de vanzare-cumparare, am scos autoturismul din evidenta (evidenta fiscala).

Persoana careia i-am vandut masina a vandut-o mai departe (nu stiu exact daca au facut si vre-un contrcat de vz-cumparare in cazul in care vre-o importanta), al 2-lea proprietar fiin defapt cel care a facut amenzile.

In cele din urma politia a oprit masina la un control de rutina si i-au luat talonul, care a fost trimis in alt judet (domiciliul din buletin al sotiei). Acum, brusc, cel de-al 2-lea proprietar e dispus sa plateasca amenzile si sa rezolve si cu transcrierea actelor. Eu am toata bunavointa sa inchei aceasta telenovela dar as avea cateva nelamuriri:

****** 1. Pana acum, am primit 2 amenzi (a 2-a fiind in urma intocmirii unui porces verbal din SEPT 2017 pentru circulatie fara rov in IUNIE 2017, dovada foto). Tinand cont ca pe [ link extern ] ?

****** 2. Al 2-lea "proprietar" ce acte ar avea nevoie ca sa-si treaca pe numele lui masina? Trebuie facut un nou contract de vz-cumparare intre mine (sotie) si al 2-lea sau ei trebuie sa faca intre ei un contract de vanzare cumparare? Eu am scos si "fiscalul" in 2016, dar are numele primului "propritar", oare trebuie sa mai scot unul?

****** 3. Talonul care a fost luat de politie si trimis in alt judet - trebuie recuperat cu vre-o taxa, amenda?

****** 4. Desi masina a fost scoasa de catre noi din evidenta fiscala pana acum ea nu a fost trecuta (repatriata) nicaieri. Pentru aceasta perioada de 2 ani, plateste cineva taxele (impozitul) ?

Nu este domeniul meu si sper sa ma lumineze cineva. Am primit pana acum informatii diferite (birou acte auto, samsari, politie etc). Unii zic ca nu pot vinde masina a 2-a oara pentru ca am vandut-o deja si ar fi ilegal, altii zic ca numai noi suntem in continuare proprietarii in acte si numai noi putem vinde (noi adica eu si sotia, primii vanzatori si cei care incaseaza amenzi) - in plus cica ar trebui un nou fiscal si un nou contract stampilat de la primarie etc (legea comunelor, oraselor si alte minunatii pe care le-am mai auzit). Noi stam intr-un judet, talonul a fost trimis in altul iar "proprietarii" sunt in al 3-lea. Vreau sa stiu care ar fi etapele pentru a ma organiza din timp.

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi, sugetii si informatii!
Multumesc pentru sugestie, am sa precaut si aceasta varianta (IF - Intreprindere Familiala). Este cineva care e la curent cu nelamuririle enumerate mai sus? Multumesc
Buna ziua. Am cautat prin forum dar nu am reusit sa gasesc explicatii la nelamuririle pe care le am.

Intentionam (eu si sotia) sa prestam diverse servicii avand ca forma legala o II (Intrepr. Individuala). Eu in domeniul IT - iar dansa ca cosmeticiana. Nelamuririle mele sunt:

1. Putem activa in cadrul aceleiasi Intrerpinderi Individuale (ca asociati de ex.)?
2. Sotia nu are diploma acreditata in Romania, cursul e facut in strainatate, dar isi poate dovedi "maiestria" prin emisiunile realizate la anumite posturi TV (am inregistrarile) si un portofoliu cu poze - adica daca nu gresesc se incadreaza la "alte dovezi". E posibil?
3. Putem activa in alt judet fata de cel in care avem trecut sediul?
4. La cheltuieli s-ar incadra de ex combustibilul la masina (deplasari la domiciliul clientului), achizitionari produse necesare desfasurarii activitatii, cazare?
5. Suntem la inceput de drum si nu stim cum vor decurge ostilitatile. E vre-o suma minima pe care o putem declara la venitul estimat?
6. Nefiind salariati, in cazul in care vom avea un copil, exista sansa ca din contributiile platite la stat sa beneficiem de vre-un concediu de paternitate?
7. Ce avantaje sau beneficii ar mai fi de pe urma infiintarii Intr. Individuale?


Multumesc anticipat pentru mesaje si mult succes in tot ceea ce intreprindeti.
Sunt incepator si unii colegi efectiv vor sa "ma sape". Rugamintea mea este sa "ma luminati" daca este cineva la curent cu nelamuririle pe care le am. Va multumesc anticipat.

In ce situatie casele de asigurari de sanatate cer organelor abilitate (si eventual care sunt acestea) solutionarea unor nereguli - spre ex. nu corespunde data eliberarii unei retete (de catre o farmacie) nu corespunde cu data eliberarii bonului fiscal... existand corecturi asupra datei relativ vizibile.

Oare se incadreaza aceasta iregularitate cu art. 6 lit. i din Contractul de furnizare de medicamente in sistemul asigurarilor sociale de sanatate?

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Modificare nume
Pana la urma nu se poate face nimic nici la ambasada, nici la consulat. Ma trimite la Bucuresti pentru a rezolva pb. desi am mers cu legea (printata) pusa in link-ul de mai sus de yvk... pare a fi o dezorganizare ... offff..birocratia asta
Răspuns la discuția Modificare nume
Multumesc pentru precizari. Am sa mai insist la ambasada/consulat, desi initial cand m-am adresat acolo m-i s-a spus ca se rezolva numai la primaria sect. 1
Răspuns la discuția Modificare nume
Nume vechi - ma refer la "Croitor". Asa apare in actele romanesti (pasaport RO cu domiciliu in strainatate, certificat de nastere RO, respectiv certificat de casatorie RO - pe vremea cand am obtinut redobandirea cetateniei romane, adica prin 1994, daca nu ma insel nu se emiteau certificate constatatoare de obtinere a cetateniei romane )

Nume nou - este "Croitoru" - asa apare de curand in actele straine (s-a modificat din Croitor in Croitoru, adica s-a adaugat un "U").

Acum vreau ca si in actele RO sa apara numele nou, adica CROITORU.

Am mai cautat pe forum, dar nu am gasit o situatie asemanatoare. In cazul meu nu este vorba de divort, vreau doar ca numele meu sa fie corectat, asa cum l-au avut si stramosii mei.

Imi cer scuze daca insist si s-a mai discutat aceasta problema, dar repet, nu am mai gasit ceva asemanator si poate cazul meu este putin diferit (tinand cont ca nu am avut domiciliul in Romania si am cetatenie dubla - Romania si Republica Moldova).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.