avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Activitate criss_cluj15

Activitate criss_cluj15

Buna,
As vrea sa stiu si eu cum se calculeaza un salar sau mai bine spus cum se calculeaza orele suplimentare si sambetele?
Eu am un salar brut de 1340 lei si vreau sa stiu cat mai trebuie sa primesc pentru 148 ore si jumatate acumulate de luni- vineri pe o perioada de 8 luni de zile si pentru 165 ore lucrate sambata pe perioada de 8 luni.
Va rog sa ma ajutati daca se poate, ca eu acum sunt in C.O. pana in data de 20.06.2012.Dupa reintoarcerea la serviciu vreau sa-mi depun demisia, dar sa stiu ce suma mai am de luat pentru orele suplimentare si zilele de sambata.Mai vreau sa il chem pe turc la o conciliere pentru a vedea cand v-a putea sa-mi dea acesti banii care mi se cuvin iar daca nu cadem la niciun acord vreau sa-l dau in instanta.Precizez ca pe perioada concediului de datele mele personale se foloseste d-na turcului si semneaza ea in locul meu.
Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac.
Discuție legislatie
Buna ziua,
Eu am intrat intr-un conflict de munca cu angajatorul,care la randul lui este tot angajat in cadrul acestei firme,dar el raspunde de acest punct de lucru din Cluj,sediul principal fiind la Ilfov,(de origine turca)
Cum pot sa fac sa-mi primesc banii pe orele suplimentare si pe zilele de sambata pe o perioada de 8 luni de zile.
Mentionez ca am facut sesizare la ITM Cluj si am primit raspunsul urmator"va comunicam ca petitia dvs.adresata ITM Cluj si inregistrata sub nr.......................,a fost redirectionata catre ITM Ilfov ,institutie publica competenta sa solutioneze problemele sesizate si de la care veti primi raspuns."
Mai mentionez ca din data de 31.05.2012 sunt in concediu de odihna,lucru pe care nu mi l-a aprobat numai daca dupa revenirea la serviciu imi depun demisia.
Din data de 29.05.2012 nu am mai intrat nici pe registrul de casa nici la facturare si nici la transferuri,acestea toate au datele mele personale si le semneaza sotia turcului.Ce se poate face in acest caz pentru ca dupa mine este caz penal ceea ce fac ei .D-voastra ce ma sfatuiti sa fac? exista un avocat care se ocupa cu astfel de conflicte sau trebuie sa-mi angajez eu unul?
Va rog mult sa-mi dati un raspuns cat mai urgent posibil.
Multumesc
Buna
Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac ,pentru ca acum vreau sa depun o plangere pentru turcul la care lucrez eu,pentru ca acum eu sunt in concediu de odihna si nevasta turcului factureaza,face avize ,transferuri si registrul de casa, la toate acestea este trecut numele meu cu toate datele mele personale dar ea le semneaza.Ce pot face ca sa ii prinda cu acestea.Mentionez ca eu acum sunt in concediul de odihna pana in data de 20.06.2012 iar pe cand ar trebui sa ma reintorc vreau sa-mi depun demisia cu acordul partilor.
Daca am dat o declaratie ca mi-a primit salariile conform CIM cu program de 8 ore/zi.Salariul pentru concediul de odihna urmand sa mi-l iau la reintoarcere, cand vreau sa-mi si depun demisia cu acordul partilor.Daca nu am scris pe acea delaratie despre zilele de sambata si orele suplimentare,se poate interpreta cum vor ei "cum ca as fi primit banii si pe zilele de sambata si orele suplimentare"?
Daca este sa depun o plangere penala care ar fi perioada pana la care v-a incepe controlul la firma?
Răspuns la discuția legal
Termenul de raspuns al ITM-ului cine il primeste eu sau firma la care am lucrat ,pentru ca eu de maine sunt in concediu si pe urma plec de la ei imi caut in alta parte in acest concediu.
Pot primi si eu un raspuns din partea ITM-ului sau numai firma?
Răspuns la discuția legal
Este turc angajatorul si acum si-a angajat nevasta pe post de economist de la el putere nu de la cel care este patronul firmei.
D-l sef l-a pus pe colegul meu sa dea o declaratie si sa spuna ca eu am gresit si nu am facturat intentionat 2 produse,el nu a vrut sa scrie asa ceva si a scris exact cum s-a intamplat.El pe baza acestei greseli a spus ca nu se mai poate lucra cu mine si tot felul de minciuni si mi-a spus ca incepand din 29.05.2012 intru in preaviz de 15 zile.
In CIM este stabilit un program de 8ore/zi respectiv 40ore/saptamana.
Despre orele suplimentare si sambetele lucrate in Regulamentul Intern sau CCM din cadrul firmei am vazut ca era trecut ca pentru orele suplimentare si sambete se vor da zile libere sau se vor plati in termen de 30 sau 60 zile si nu au facut nimic.
Eu ce pot face mai departe pentru a ii face sa plateasca aceste ore si zilele de sambata?

Discuție legal
Buna,
Azi mi s-a spus ca intru in preaviz de 15 zile,daca eu nu am primit nici o notificare pot lua in calcul aceste 15 zile de preaviz?
Cum pot proceda sa-mi plateasca sambetele lucrate timp de 8 luni,pentru ca mi-a spus ca nu mi se platesc sambetele deoarece este trecut pe orarul de functionare si nu are de ce sa-mi plateasca sambetele?In CIM nu este specificat de faptul ca lucram si sambata sau ca primim 2 zile libere consecutiv.Daca eu am facut sesizare la ITM si au fost in control si am declarat exact cum am lucrat in fiecare sambata fara a primi ceva sporuri sau 2 zile libere consecutiv cum ii pot face sa-mi plateasca sambetele?Ei au spus ca daca mai vine cineva in control sa declaram ca tot a doua sambata lucram,ca noi am uitat ca asa a fost intelegerea facuta sa iasa ei cu fata curata.
Care este termenul in care pot primi raspuns de la ITM pentru sesizarea facuta?
Pot face o sesizare ca o persoana care este angajata din data de 11.05.2012 emite facturi(la emitent sunt trecuta eu cu toate datele mele inclusiv CNP si C.I.) si chitante in locul meu.Are voie un functionar economic sa puna semnatura ei in locul meu pe facturi,eu avand functia de economist? si sa scrie chitante sa se semneze tot ea?
Răspuns la discuția legislatie
Bun,
eu am inteles partea cu somajul,dar nu mi-ati raspuns la:

Pot sa nu imi semnez demisia facuta de ei?
La ce sa fiu atenta daca imi da demisia la semnat ca sa pot intra in somaj?

Azi am vorbit cu contabilul sef de la Bucuresti si mi-a spus sa merg in continuare la serviciu dar sa-mi caut altceva de lucru ca el nu are ce motiv sa puna pentru ca sa-mi scrie demisia.

DACA am intrerupere de 5-6 zile in ultimele 48 de luni pot primi somaj?

Ce presupune art.61 lit.c) si d)
art.65 si 66 ?

Răspuns la discuția legislatie
Daca eu am functia de economist,mai pot intra in somaj?
Ei oricum vor avea nevoie de un contabil,pentru ca faceam absolut tot ce tinea de partea contabilitate primara.
Pot sa nu imi semnez demisia facuta de ei?
La ce sa fiu atenta daca imi da demisia la semnat ca sa pot intra in somaj?
Discuție legislatie
Buna seara,
Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M.
Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie pe propria raspundere.Eu si colegul meu am declarat corect ceea ce a fost de declarat.Cand a aflat seful ce am declarat ne-a spus ca trebuia sa le spunem ca lucram de la ora 9 la 17,cum este in CIM,iar la sambete sa fi scris ca lucram o sambata si una libera.
Acum este problema ca am avut o cearta cu el si mi-a cerut sa-mi depun demisia si ma plateste numai 15 zile,din cauza ca eu nu am vrut sa-mi depun demisia a cerut un formular de decizie de la Bucuresti unde este sediul firmei,sa trimita o demisie.
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt drepturile mele daca imi fac ei demisia si la ce sa fiu atenta.Daca ei imi fac demisia care este perioada "preavizului" si cate ore trebuie sa fiu la serviciu.Va mai rog sa-mi spuneti la ce trebuie sa fiu atenta cand v-a trebui sa-mi semnez demisia.
Ce pot face ca sa mi se plateasca toate sambetele din luna septembrie 2011 pana acum?
Discuție legislatie
Buna,
Am si eu cateva intrebari cu privire la contractele de munca :
1.Se poate schimba salarul de baza dupa cum are chef seful? adica sa-l micsoreze chiar daca am studii superioare pentru postul de economist cum sunt si incadrata?
2.Unde ma pot adresa si daca se poate sa o fac anonim pentru o firma care nu plateste orele suplimentare si nici zilele de sambata?
3.Pot pleca de la firma fara preaviz sau demisie?
4.Sefu nu trebuie sa se informeze de legile noastre daca este turc?
5.Sarbatorile legale nu sunt pentru toata lumea numai pentru bugetari?
6.Imi poate schimba functia in ceea ce ar avea el chef chiar daca am o pregatire care necesita si studii superioare?
7.De ce programele de functionare nu sunt verificate la "sange"la sefii straini?
8.Nu ar trebui sa se faca prima data o simulare a personalului si pe urma sa se faca contractele de munca,ca de exemplu este un depozit unde sunt 2 angajati si este deschis si sambata,nu au primit niciodata zile liberedar nici nu au fost platiti pentru orele suplimentare sau sambete?Ce se poate face in acest caz?