Inseamna ca acel cabinet medical individual ( CMI) isi desfasoara activitatea ca profesie libera care nu implica crearea unei societati comerciale.
Daca este asa, atunci sunt incidente prevederile art.2 lit.h) din OUG 28/1999 care excepteaza profesiile libere de la obligatia dotarii si utilizarii caselor de marcat electronice fiscale.
Conform art.15 lit.a) din HG 479/ 2003 privind Normele metodologice ale OUG 28/1999, sunt scutite de a utiliza case de marcat " a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ; "
Desigur, legea prevede ca toti cei care sunt scutiti pot opta pentru utilizarea casei de marcat electronica fiscala. Sunt multi care o fac.
Daca inteleg bine, este vorba despre un contract de garantie in care asociatii unei societati garanteaza obligatiile acesteia cu bunurile personale numai in situatia in care nu s-a stins debitul prin executarea bunurilor societatii.
Daca creditorii societatii au acceptat si au semant un astfel de contract, atunci
acesta este perfect valabil. Desigur trebuie respectate conditiile de valabilitate ale contractului respectiv ceea ce depinde de natura creantei ( comerciala, fiscala, etc.) unde sunt incidente anumite legi speciale, precum si de natura bunurilor aduse drept garantie ( bunuri mobile, imobile etc. ).
De altfel, chiar si in cazul in care acest lucru nu ar fi specificat intr-un contract, garantii societatii, in cazul in carea aceasta nu-si mai poate onora obligatiile asumate, pot solicita ca sa fie urmarite in primul rand bunurile debitorului ( ale societatii) si apoi, in limita in care nu se acopera creantele creditorilor, sa fie executate bunurile lor personale.
Taxele de la ORC nu sunt negociabile si nu pot fi micsorate.
Daca nu va permiteti un avocat, se poate reduce cheltuiala cu redacatarea actelor daca apelati tot la ORC , la serviciul lor de redactare. Doar ca trebuie sa va programati, este mult de umblat, si trebuie sa va procurati singur toate actele necesare . In plus pierdeti si mult timp , consumati energie si nervi. Si dureaza ceva mai mult.
Plangerea trebuie facuta in 15 zile de la comunicarea procesului verbal, in numele firmei dvs daca aceasta a fost sanctionata. Sa precizati toate datele de identificare ale societatii, inclusiv de cine e reprezentata (administrator) . Mentionati ca este formulata impotriva procesului verbal nr...seria...data...incheiat de organul constatator -institutia X , careia ii mentionati si datele de identificare pentru a putea fi citata. Spuneti doar ca apreciati ca respectivul proces verbal este netemeinic si nelegal si ca veti depune motivele pe care va intemeiati plangerea pana la primul termen de judecata.
Semnati si stampilati. Nu trebuie sa precizati ca veti avea sau nu un avocat.
Plangerea suspenda executarea amenzii, asa ca merita sa atacati procesul verbal.
De aceea, dupa ce inregistrati plangerea, depuneti o copie la organul constatator ca sa va suspende executarea.
Dupa ce rezolvati aceste urgente, va sfatuiesc sa va angajati un avocat care sa formuleze un memoriu cuprinzand motivele de fapt si de drept ale plangerii pt. ca altfel riscati sa va respinga plangerea . Acum nu se mai poate face recurs asa ca....aveti o singura sansa. Dl Alex Bogdan are dreptate, nu e bine sa riscati . Succes!
Invocati exceptia de litispendenta .
Dosarele se pot reuni, ca sa se formeze doar patru dosare.
Pentru asta trebuie sa procedati astfel:
Mai intai identificati "perechile " de plangeri ( dosare) , ca sa descoperiti care sunt identice . Apoi, pentru fiecare pereche, se identifica dosarul cu nr. mai mare.
In dosarul cu nr. mai mare al fiecarei perechi depuneti un inscris prin care invocati exceptia de litispendenta a dosarului respectiv cu dosarul corespunzator cu nr. mai mic si solicitati sa se trimita dosarul instantei care a fost mai intai investita ( art.163 Cod procedura civila).
Pare complicat dar e foarte simplu. Trebuie doar atentie la nr. de dosare. Succes!
Va rog sa precizati ce anume inseamna "desfasoara activitatea in mod independent".
Va sfatuiesc sa va informati direct de la sursa, respectiv de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) www.consultantaagricola.ro.
Exista si agentii de consulatanta agricola judetene, care va informeaza cu privire la cursuri, proiecte, fonduri. Stiu ca exista un program de fonduri nerambursabile pentru tinerii fermieri( pana in 35 de ani) dar trebuie urmate niste cursuri de formare ( tot prin agentiile agricole judetene) si trebuie facut un proiect de finantare. Exista si un forum a celor care au accesat fonduri pentru infiintarea fermelor de animale.
Daca asociatul dvs.este si administrator, poate sa faca rau atat firmei cat si dvs. Nu e de joaca cu un asociat- administrator care are acces la actele si stampila societatii. Va sfatuiesc sa-l convingeti sa accepte cesiunea partilor sociale ce va apartin dvs. si sa fie el asociat unic sau, daca nu vrea, va puteti retrage din societate in conditiile art. 226 din Legea nr. 31/1990 (in temeiul unei hotarari a tribunalului). In orice caz, daca nu vreti, nimeni nu va poate forta sa ramaneti intr-o asociere care va da batai de cap. Dar mai este o posibilitate : daca asociatul este si administrator si a savarsit fapte pagubitoare pentru societate, il puteti exclude din societate, printr-o actiune in justitie, intemeiata pe prevederile art.222-223 din Legea nr.31/1990.Pana atunci, fiti cu ochii in patru. Am vazut multe persoane care au ajuns sa raspunda cu averea personala pentru prostii facute de asociatii lor.
Orice executare silita efectuata de organele fiscale se realizeaza in baza OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala . Executarea silita prin poprire este prevazuta la art.149-150 din OG 92/2003. Conform OG 92/2003, poprirea fiscala nu este supusa validarii. Bancile sunt obligate prin lege sa indisponibilizeze sumele de bani din toate conturile deschise pe numele debitorului urmarit. Nu se pune problema de secret bancar in cazul executarii silite printr-o poprirea infiintata de organul fiscal. In acest sens sunt o sumedenie de acte normative care reglementeaza raporturile dintre banci si organele fiscale. Nu e nevoie de o sentinta judecatoareasca ca sa fiti executat pentru o datorie bugetara deoarece titlurile in baza carora se nasc obligatiile fiscale ( declaratiile fiscale, deciziile de impunere, decizii de calcul accesorii etc) sunt titluri de creanta care devin titluri executorii la scadenta.Deci, daca nu platiti de buna-voie, puteti fi executat silit imediat dupa expirarea termenului legal de plata.
Dacă datoria pentru care ţi-au fost blocate conturile a fost stinsă, poţi să faci o cerere la AFP prin care soliciţi să ţi se deblocheze de urgenţă şi celălalt cont pentru că nu mai există debit. Dacă nu, poţi să faci cererea indicată de ana.toli ( pentru poprirea unor venituri neurmăribile) precum şi contestaţie la executare silită dacă eşti în termen ( 15 zile de la data comunicării înştiinţării de poprire).Contestaţia la executare se face în temeiul OG nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, e cu taxă de timbru şi primeşti termen de judecată peste câteva luni ( în funcţie de cât de aglomerată e instanţa). Te sfătuiesc să faci şi cererile şi contestaţia fără să plăteşti taxa de timbru la înregistare.Dacă problema se rezolvă, renunţi la contestaţie sau laşi instanţa să ţi-o respingă ca insuficient timbrată.