avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Activitate oana_iacob77

Activitate oana_iacob77

Buna ziua,

Am cumparat un auto marca OPEL de la cineva care la randul lui l-a cumparat din Germania.
Inainte de cumparare proprietarul a efectuat identificarea RAR si ITP si nu a fost nici o problema. Proprietarul a dat declaratie notariala ca auto a fost adus pe platforma.
Am incheiat contract de vanzare cumparare la un birou autorizat
Am platit taxele si am depus dosarul pentru inmatriculare.
Politia a respins dosarul spunand ca numerele de germania ale auto cumparat figureaza ca fiind furate, urmand ca politia sa solicite nu stiu ce prin Germania. Pe aceasta perioada politia imi emite numere provizorii pana la clarificarea situatiei. acestia spunand ca mai au cazuri similare si nu va fi nici o problema privind inmatricularea.
Cineva a mai auzit de asemenea cazuri ?
Acum temerea mea este ca efectiv voi ramane cu masina neinmatriculata
Va rog ceva recomandari, sfaturi
Este cam tarziu pentru o asemenea intrebare !
Daca studiam in amanunt codul muncii, sau daca eram avocat sigur nu o faceam. Dar din pacate este tardiv si acum fiind pusa in aceasta situatie am studiat mult mai atent codul muncii ( lucru pe care nu-l faci in mod normal). Acum constatat ca in orice mod trebuie sa inchid aceasta relatie contractuala pentru ca, cu cat stau mai mult in ea cu atat voi fi mai prins -si daca vreau sa moncesc trebuie sa accept sa fiu sclavul acestei firme de 2 bani
Ok , le sezizezi - dar mai obtii locul respectiv de munca ?
Ok citesti codul muncii, dar interpretarea doctrinei nu cred ca o poti face mai ales daca esti un om simplu. Ce poate pricepe un muncitor necalificat din codul muncii ? Pana si ca avocat am constatat ca sunt interpretari si interpretari -atunci cauti raspunsuri la mai multe surse si cand gasesti doua la fel te decizi la una-cam asa stau lucrurile .Si mai mult din cate stiu ITM are fonduri din contributiile noastre la buget, asa ca nu pricep de ce permit incheierea de contracte neconstitutionale ? Numai de dragul de a avea instantele pline ?
Sunt revenita in tara nu demult timp si de-a dreptul sunt consternata fata de acest nou cod al muncii- efectiv se promoveaza sclavagismul- nu mai ai nici un fel de protectie din partea statului- angajatorii profita din plin de lipsa de implicare a organelor statului si marjeaza pe imposibilitatea omului de rand de a sustine un proces.
Clauza suna asa :
-''obligatia de arespecta secretul de serviciu si confidentialitatea tuturor informatiilor de care ia cunostinta cu ocazia desfasurarii raporturilor de munca sau intamplator si obligatia ca atat in timpul cat si dupa terminarea acestui contract de a nu intra in nici o relatie contractuala cu niciunul din partenerii de afaeri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii , cunostinte,relatii sau orice alte date dobandinte in timpul desfasurarii prezentului contract ''

Este constitutionala aceasta clauza ?
In conditiile in care nu se face nici o referire :
- care sunt acele informatii, date, relatii confidentiale
- pe ce perioada de timp - pana ce moartea ne va desparti ?
- dupa ce te angajezi afli ca in domeniul in care lucrezi Angajatorul tau are relatii comerciale cam in toata bransa
-Intamplator mai afli ca mai are si clauza de non combat cu companiile reprezentative in domeniu

Deci cu o parte din companii are noncombat iar cu altle are relatii comerciale - unde mai este dreptul meu de a-mi alege unde unde lucrez ? unde mai pot sa imi exrcit profesia ? poate sa plec din nou din tara

Din cate am inteles incepand de anul trecut, chiar daca un CIM are numar REVISAL, ITM nu mai are obligatia sa verifice legalitatea , constitutionalitatea un CIM.
Daca este adevarat insemna ca noi ca simpli angajati suntem complet descoperiti in fata clauzelor abuzive ale angajatorilor.
In acest caz avem 2 solutii:
- ori 2 mil de oameni facem studii de drept si devenim specialisti in dreptul muncii
- ori la incheierea unui contract de munca trebuie sa ne angajam avocat care sa "negocieze" clauzele contractuale cu juristul angajatorului si in cazul asta sunt tare curios ce angajator te-ar mai angaja
Sau cel mai probabil ajungem sa fim amenintati, umiliti sau chiar tarati prin instante - doar pentru ca Angajatorul isi permite si nu risca decat niste bani, care oricum nu sunt ai persoanei care decide sa faca acest demers
Care sunt modalitatile prin care o clauza din CIM sau CIM in totalitate poate sa nu isi mai produca efectele ? Se poate numai prin sezizare ITM sau trebuie atacat in instanta ?

Ex: Ai un CIM care are o clauza abuziva , necunstitutionala -prin care iti ingradeste dreptul la munca sau dreptul de a alege pentru cine muncesti.
Cum se poate ataca aceasta prevedere a.i sa nu ramai toata viata agatat de o asemenea clauza ?
Discuție Incetare CIM
Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor in conformitate cu codul muncii , mai poate genera ulterior pretentii din partea partilor ?
Ex : Eu ca salariata daca sunt de acord cu incetarea CIM cu acordul partilor ulterior mai pot emite pretentii , in sensul de a solicita angajatorului plata orelor suplimentare ?
Sau incetarea cu acordul partilor practic absolova partile de orice raspundere ulterioara ?
Intrebare:
Pe perioada preavizului incetarii CIM din initiativa angajatului , angajatul poate sa absenteze ,o perioada de timp mai mica decat perioada maxima desfacerii CIM ? De exemplu absentezi 6 ore intr-una din zile . Exista alte consecinta in afara de aceea de a nu fi pontate cele 6 ore ?
Răspuns la discuția Amenintat cu judecata
Imi cer scuze daca am deranjat. In primul rand topicul nu avea acelasi subiect - unul se referea la confidentialitate celalalt la fidelitate. Din puctul meu de vedere sunt lucruri complet diferite. Poate am deschis cumva un topic abordat din alt punct de vedere tocmai datorita faptului ca am primit decat raspunsuri evazive la subiectele postate.
Răspuns la discuția Amenintat cu judecata
1) Nu, nu am informat in scris angajatorul. Ce angajat ar face-o ? Se stie prea bine ca aceste impuneri de catre angajatori intotdeauna sunt verbale. Ce poti face ca angajat care doresti sa iti pastrezi un loc de munca ?! in nici un caz nu cred ca notifici angajatorul ca nu respecta codul muncii.
2)De fapt in CIM sunt 2 prevederi
- sa respecte fidelitatea ( care este prevedere reglementata chiar de codul muncii )
- continuare '' sa nu intre in nici o relatie contractuala cu parteneri de afaceri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii, cunostinte,relatii sau alte date dobandite in timpul desfasurarii prezentului contract'' - nu este prevazuta o durata de timp si nici care sunt acele informatii confidentiale.

Ulterior inaintarii demisiei, angajatorul intreaba clientul daca acesta nu mai are nevoie de serviciile mele. Clientul ii raspunde ca are nevoie de serviciile mele numai ca eu am ales sa imi desfasor activitatea prin intermediul altei companii.
Acest aspect nu reprezinta o incalcare a fidelitatii ? Nu poate fi considerat ca practic pe perioada cat inca eram sub relatie contractuala am o intelegere cu concurenta de care clientul are cunostinta ?

Esti angajat si ai prevazut in CIM clauza de fidelitate dar nu ai prevazut clauza de neconcurenta.
Vreau sa deschid o firma cu domeniu de activitate similar cu al angajatorului. Fac precizarea ca sunt in preaviz si mai exista alte societati cu acelasi domeniu de activitate.
Intrebare:
Deschidearea firmei, in conditiilie in care aceasta nu are obiect de activitate pana la terminarea preavizului, poate constitui o incalcare a clauzei de fidelitate ?