Sunt casatorita cu un cetatean roman, in timp ce am nascut un copil cu tatal italian, copil nascut in Romania. Nu stiu din ce motive, declarand care este tatal copilului, in certificatul de nastere a acestuia a fost trecut ca tata persoana cu care eram casatorita in acel moment. Ziceau ca nu se poate altfel. Acum as dorisa obtin dezavuarea titlului de tata din partea cetateanului roman. La care lege se poate apela? Multumiri infinite, Tabita Sartor.
Va rog sa ma ajutati a clarifica problema procurilor intocmite in strainatate: daca in strainatate pentru formula "autentificarea semnaturii" se subintelege si autentificarea continutului, pentru ca nu exista doua feluri de autentificari (ca in Romania) - una pentru continut si alta pentru semnatura- ce facem?? Am vazut Legea 36/1995 actualizata in 2015, pe langa <b) autentificarea înscrisurilor> exista si <e) legalizarea semnaturilor de pe inscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilor>. Cum interpreteaza administratia publica din Romania aceste doua articole: daca este "b" nu este "e" si viceversa?? Trebuie sa facem doua autentificari? Trebuie sa se adapteze toata Europa la Legea 36 sau este posibil sa se subinteleaga ca legalizarea semnaturii este automat si legalizarea continutului?? Pana acum nu a mai fost refuzata nici o procura pe acest motiv, este pentru prima oara in 10 ani. Familia careia i s-a refuzat procura a avut foarte mari dificultati si cheltuieli ca sa se poata intoarce cu copiii pentru inceperea anului scolar.
Motivul: s-a schimbat legea in Romania;
Daca e asa, ma gandesc ca trebuie sa se stie si in Europa acest fapt, pentru a ne putea adapta la noua lege ( de fapt nu noua ci doar actualizata).
Buna ziua, a fost refuzata o procura facuta la notar in strainatate pentru urmatorul motiv: Notarul a scris << autentificarea semnaturii>> si nu <<autentificarea inscrisului>>. Pana acum am facut peste 2000 de procuri ( in zece ani) cu aceeasi formula, nu a fost nici una respinsa pe acest motiv. I s-a explicat interesatului ca ar fi aparut o lege noua in care se specifica acest lucru. O putem cunoaste??
Va multumesc, aveam nevoie de confirmarea dumneavoastra. Din pacate consulatul roman de care apartin in Italia zice ca nu poate face carte de identitate fiului minor care a implinit 14 ani fara aceasta recunoastere. (Prin sentinta de divort, copiii mi-au fost incredintati spre crestere). Mie imi poate face cartea de identitate cu numele avut inaintea casatoriei fara recunoasterea sentintei. Subliniez ca am certificatul de casatorie eliberat de primaria de apartenenta cu mentiunile din decizia tribunalului.
Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti cu procedura privind recunoasterea unei sentinte de divort emisa de un tribunal din Italia.
Am gasit pe site-ul www.avocatdivort.ro informatia ca recunoasterea unei asemenea sentinte ar fi necesara doar daca ea a fost emisa de un tribunal dintr-o tara non europeana - respectiv din afara UE.
De fapt eu am inregistrat sentinta la oficiul de stare civila de care apartin in Romania si am primit un certificat de casatorie cu mentiunea divortului si efectul acestuia privind datele de stare civila.
Este necesara si recunoasterea la o autoritate judecatoreasca romana sau nu??
Va multumesc, cu stima Tabita Sartor.
Am divortat in Italia si trebuie sa transcriu sentinta de divort in Romania.
Care este procedura si cat dureaza? Multumesc.
Buna ziua, ma numesc Maria si va scriu din Verona. Sunt casatorita in Romania, sotul meu este in tara, as vrea sa divortez, nu avem copii si niciun bun comun. Putem divorta in fata unui notar public in Romania? Care ar fi procedura de urmat? Va multumesc
Buna ziua, eu as dori sa imputernicesc pe tatal meu sa deschida actiune de divort, dar as dori sa poata sa angajeze si avocat ce m-ar putea reprezenta in istantele de judecata, avnd o situatie mai speciala. Este posibil sa fac procura tatalui in care sa adaug faptul ca poate angaja avocat in numele meu?? Va multumesc.
Iertati-ma pentru comentariul de mai sus...de fapt m-am exprimat gresit zicand certificate, e clar ca sunt extrase...daca ar fi inregistrate macar la nivel de judet folosindu-se sistemul informatic, oare ar fi chiar atat de greu sa se elibereze si la cererea persoanelor fizice?? Nu retin sa fi citit in lege aceasta discriminare. Imi cer scuze, multumesc si spor la treaba!
Buna seara si multumesc pentru raspuns...Vreti sa ziceti ca e foarte greu sa se introduca modelele standard europene macar pentru certificatele de nastere si casatorie, ca sa nu mai umblam bezmetici pe drumuri, pierzand timp si bani??? Cine e personajul care impiedica actiunea aceasta???? Iertati-ma, dar ar merita "tras in teapa"!=D>