avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate anemona_005

Activitate anemona_005

Răspuns la discuția Donatori sange
Conform art.11 din normele de aplicare a legii 142/1998 privind tichetele de masa: Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă.
Răspuns la discuția Fluturas salariu
Venitul pentru sporul de noapte se calculeaza pe baza salariului tarifar orar. In luna in care numarul de ore lucratoare este mai mare, atunci venitul pt sporul de noapte va fi mai mic, deoarece si tarifarul orar va fi mai mic. In luna in care numarul de ore lucratoare este mai mic, venitul va fi mai mare.

Luam un exemplu cu cifre pentru a fi inteleasa.
Aveti un salar de incadrare de 1000lei.
Luna septembrie a avut 160ore lucratoare. Salariul tarifar pt sept va fi de 6.25 lei. Presupunem ca ati avut in sept. 40ore de noapte, iar sporul de noapte e de 25%.
Calculul e astfel: 6.25 lei x 40 ore x 25% = 63 lei
Luna octombrie a avut 184ore lucratoare. Salariul tarifar pt oct = 5.435 lei.
Presupunem ca ati avut in oct tot 40ore de noapte.
Calculul e astfel: 5.435 lei x 40ore x 25%=54lei
Acelasi lucru se aplica si pentru sporul de weekend.
Răspuns la discuția plata concedii de boala
Mai multe detalii puteti gasi in Normele metodologice ale OUG 158/2005, insa pe scurt va spun care sunt demersurile.
Daca indemnizatiile achitate de angajator depasesc valoarea contributiei pentru concedii si indemnizatii, atunci pentru suma de recuperat, angajatorul depune la Casa de Sanatate afiliata urmatoarele documente:
- cerere pentru recuperarea sumelor reprezentand concedii medicale (o gasiti pe site-ul Casei de Sanatate)
- Copie dupa Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele A1 si A1.1), pentru luna pentru care se solicita restituirea + Centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii;
- Concediile medicale (exemplarul 2 - roz) aferente pt luna pentru care se solicita restituirea;
Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite

Temei legal: OUG 158/2005 si normele de aplicare a OUG 158/2005.
Nu stiu la ce s-au gandit cei de la ANAf cand au lasat aceasta creanta sa fie completata manual. In calculul impozitului sunt unele sume deductibile (gen deducerea personala, cotizatia la sindicat, CM cod 08 ) si probabil din aceasta cauza au lasat sa fie completat manual, ca sa-si simplifice munca. In orice caz, D112 inca mai are scapari si cu siguranta vor mai urma multe versiuni de imbunatatire a ei.
Mult succes!
Răspuns la discuția Zile CO platite in plus
Multumesc!
Mai am o nelamurire.
Calculul acelei zile de CO se face la luna in care i se retine suma? Sau se merge la luna in care i-a fost platita, urmand sa se faca si rectificativa la D112?
Daca venitul brut al persoanei care realizeaza venituri asimilate salariilor este supus impozitarii, indiferent unde are functia de baza, atunci obligatoriu in D112, in sectiunea F, se completeaza manual valoarea impozitului. Nu exista posibilitatea calcularii automate a impozitului, acesta fiind trecut manual pe sediul principal sau pe sediile secundare.
Răspuns la discuția baza calcul medical
Pentru luna 6, se iau in considerare doar zilele platite. Zilele de CFS in cazul acesta nu se iau in considerare. Deci , pentru luna 6 veti avea 700lei salariu, 16zile lucratoare.
Un salariat are dreptul la 24 de zile de CO pe anul acesta. Dintr-o eroare i s-au platit 25 de zile CO. Cum se poate regla legal aceasta zi?
Un salariat, tatic, a fost in concediu de crestere copil in perioada 01.06.2010 - 09.02.2012. Incepand cu 10.02.2012 revine la serviciu pana la data de 24.09.2012 cand doreste sa intre in CCC pentru ce de-al doilea copil.
In adeverinta (Anexa 2 la normele metodologice) care eu ca angajator trebuie sa o completez, la Partea I am un aliniat care ma intreaba:
- a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului in perioada .......
Avand in vedere ca eu trebuie sa-i trec veniturile doar pentru perioada cat a lucrat si apoi sa specific ca pentru restul de luni necompletate a primit indemnizatie de crestere copil, la aliniatul acesta ar trebui sa scriu ca a fost in crestere copil in perioada 1.06.2012 - 09.02.2012?