avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Activitate sorinci

Activitate sorinci

Buna ziua!

Am primit in natura cota 1/6 dintr-un apartament intr-un imobil nationalizat, conform unei decizii definitive a Curtii de Apel, apoi am primit protocolul de predare-primire de la Administratia Fondului Imobiliar Sector 1, pentru cota de 1/6. Pentru restul de 5/6 exista mai multi alti mostenitori, unii decedati fara urmasi, altii care au depus notificari in 2001 pe legea 10 insa nu au primit Dispozitia Primarului niciodata. Acestia nu au actionat in judecata Primaria, asa cum am facut eu, si prin urmare nu a fost solutionata in 21 de ani notificarea lor, probabil va mai dura inca 20 de ani... Intrebarea mea este daca as putea cumva sa intru in posesia celor 5/6 printr-o iesire din indiviziune respectiv plata unei sulte? Personal nu vad cum s-ar putea face asta din moment ce celelalte 5/6 ar fi impartite intre mai multe tulpini de mostenitori, din care unele tulpini nu mai au urmasi, iar cei 3 mostenitori inca in viata nu au primit Dispozitie de Primar si au ramas pasivi in asteptarea solutionarii notificarii lor?!?
Pe de alta parte ce solutie intrevedeti pentru ca eu sa pot beneficia totusi de partea de 1/6 restituita in natura?
In anul 2018 Curtea de Apel Bucuresti da o hotarire definitiva prin care obliga Primaria Mun. Bucuresti (P.M.B) sa emita dispozitie de primar prin care sa propuna acordarea de despagubiri prin puncte, pentru un imobil nationalizat, conform legii 10/2001. Deoarece P.M.B refuza si tergiverseaza continuu sa emita Dispozitia de primar, am demarat executarea silita a P.M.B pentru obligatia de a face (respectiv emiterea dispozitiei). Pe 12.07.2021, printr-o Incheiere definitiva, Judecatoria Sector 5 hotaraste ca Primaria trebuie sa plateasca 200 lei pe fiecare zi de intarziere, incepind cu data de 12.07.2021 si pina la data emiterii dispozitiei. Pe data de 17.01.2022 inregistrez o noua cerere la Judecatoria Sector 5 pentru fixarea de penalitati. Pe 16-03-2022 Primaria emite Dispozitia. Pe data de 03-05-2022 Judecatoria Sector 5 emite o Incheiere stupefianta la cererea de fixare a penalitatilor, si anume, respinge cererea ca "neintemeiata"!!! Respectiv ca Primaria nu ar mai trebui sa plateasca penalitati deloc, cind de fapt trebuie sa se fixeze suma prin numararea zilelor intre 12.07.2021 si 16-03-2022, apoi inmultirea cu 200 lei/zi.

Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge actiunea ca neintemeiata. Obliga intimatul la plata catre petent a sumei de 20 de lei cheltuieli de judecata-taxa de timbru. Definitiva. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei azi, 03 05 2022.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 03.05.2022

Desi aceasta Incheiere din 03-05-2022 ar fi "definitiva", inteleg ca totusi ar mai putea fi atacata. Intrebarea mea este conform carei legi poate fi atacata si la ce instanta? La Tribunalul Bucuresti?
Buna ziua,

Am o hotarire definitiva a CAB prin care Primaria Bucuresti trebuie sa emita Dispozitie pe Legea 10/2001 (imobilele nationalizate). Primaria nu a emis nici astazi, la peste 2 ani, Dispozitia, fapt pentru care am demarat executarea silita pe obligatia de a face. Instanta a stabilit in luna Iunie 2021 ca Primaria sa imi plateasca penalizari de 200 lei pe fiecare zi de intarziere pina la emiterea Dispozitiei. Am inteles de la executorul judecatoresc ca in aceasta faza eu trebuie sa depun o "cerere de fixare a cuantumului penalizarilor", ca instanta sa deschida un nou dosar si sa calculeze, adica sa faca o inmultire cite zile au trecut si sa inmulteasca cu 200, apoi sa stabileasca suma X ce trebuie platita de Primarie. Intrebarea mea este: daca dupa ce se stabileste suma, Primaria tot nu emite dispozitia, pot apoi cere sa se fixeze din nou noua suma de penalizari, a doua oara? Sau e mai bine sa astept pina ce Primaria, intr-un tarziu va emite Dispozitia si atunci sa cer fixarea o singura data a sumei? Spre exemplu, daca Primaria emite de abia in Iunie 2022, va fi 365x200 lei...

P.S Am incercat sa incadrez intrebarea la forumul de Drept civil, Mosteniri- dar nu stiu de ce, site-ul o publica mereu la Asociatii de proprietari ?!?!
Oh, Doamne, legile astea parca sunt facute in Romania mai mult sa ne incurce decit sa ne ajute, sunt precum cuiele pe care si le bat unii in cap... Totul e sublim dar lipseste cu desavirsire.
Legile trebuie facute pentru oameni si nu pentru roboti, scrise cit mai uman si fara limbaj de lemn, dar asta ne deosebeste de tarile civilizate - pretentiile nejustificate pe care le avem si faptul ca inca suntem la piciorul broastei in materie de legislatie.
Nu am divortat in instanta ci la notar. Deci din cite inteleg din rasunsul dvs. "instanta de tutela" = 1 judecator atribuit aleator si care pina la urma decide ce si cum va administra mama copilului mostenirea copilului minor.
Daca nu fac niciun testament, cine va fi automat considerat tutore, mama copilului?
Puteti sa imi raspundeti ce se intelege prin "instanta de tutelă"? Deci mama copilului inteleg ca trebuie sa aiba acordul acestei asa-numite "instante de tutela". Dar din cine este formata aceasta asa-numita "instanta de tutela"?
Buna ziua,

As dori sa va intreb - eu am un singur mostenitor, fiul meu care este minor (are aproape 3 ani). In cazul in care eu decedez (din cauza unor probleme de sanatate, nu intru in detalii) fiul meu va mosteni anumite bunuri (terenuri, apartament, etc). Eu sunt divortat de mama copilului. Cine anume le va administra? Daca nu desemnez eu un tutore, se considera automat ca tutorele va fi mama copilului? Daca da, ce ii va fi permis mamei copilului sa faca cu aceste bunuri? De ex. terenurile agricole sunt momentan date in arenda. Ce decizii poate lua tutorele cu privinta la aceste bunuri, de ex. poate sa le vinda daca doreste? Poate sa inchirieze apartamentul?

Va multumesc
Sorin
Răspuns la discuția Testament
Stoica Ioana a scris:

Poate fi perfectat un contract de intretinere.



Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.




Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza numai liberalitatile facute prin acte inter vivos (donatii) si mortis causa.(testamente)

Codul civil prin art. 1086 defineste notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitat"

Conform art. 1095 din Cod civil: 1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.

2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.

3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv.


Reductiunea liberalitatilor excessive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati.

In situatia unui dezacord , reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata pe cale de exceptie sau pe cale de actiune.

In cazul existentei mai multor mostenitori rezervatari, reductiunea opereaza numai in limita de cotei de rezerva cuvenite celui care a cerut-o si profita numai acestuia.


Intregirea rezervei succesorale se realizeaza in natura.


Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.







Succes.


Mult succes si dvs, Stoica Ioana. Ma intreb daca intelegeti ceva din ce ati pus cu copy/paste drept raspuns. Va rog sa va abtineti sa mai dati astfel de raspunsuri pe viitor, nu faceti decit sa enervati pe cel care a pus intrebarea.
Răspuns la discuția Testament
Va multumesc pentru raspuns.
1) In cazul in care nu as face testament, ce cota din avere ar obtine urmatorii:
- mama
- sotia
- un frate din alta casatorie a mamei (avem doar mama comuna)
- copil minor
2) banuiesc ca excluderea de la mostenire pentru rezervatari pot sa o fac mentionind in testament o cota foarte mica din mostenire.
De ex: "las sotiei mele 1/1000 din avere", sau "las sotiei mele suma de 100 lei" - aceasta inseamna ca nu i-am inlaturat in totalitate "legal" insa practic ei au fost inlaturati
In acest caz sotia ar urma sa primeasca 100 lei conform testamentului, si nimic altceva. Gresesc cumva sau se poate face asa?

Cu stima,
Sorin
Discuție Testament
Buna ziua,

Sunt casatorit si am un copil de 2 ani si 4 luni.

1) As dori sa fac un testament prin care sa las intreaga mea avere doar copilului meu si sa nu ii las sotiei nimic (sau o cota foarte mica). Este posibil? Mentionez ca am urmatoarele rude in viata
- mama
- sotia
- un frate cu care am aceeasi mama (dar tati diferiti)
- copil de 2 ani si 4 luni
2) In cazul in care este posibil testamentul de la punctul 1 si eu dispar iar copilul minor mosteneste bunurile, cine le va administra?
3) Pot scrie testamentul de mina si sa-l inregistrez oficial la notar, fara a folosi acel sablon standard?
4) Pot include in testament, la final si anumite indicatii despre cum sa fiu inmormintat (sa fiu incinerat, unde sa fiu inmormintat, etc)?

Cu stima,
Sorin
Buna ziua,

As dori sa va intreb cit este impozitul care se plateste la notariat la incheierea unui contract de vinzare cumparare pentru 8.6 ha teren agricol extravilan care e vindut la suma de 38 700 EUR?
Cine trebuie sa suporte acest impozit, vinzatorul sau cumparatorul, sau ambii si in ce cota?

Multumesc