avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate sinady

Activitate sinady

Buna seara. Am un teren de vanzare intr-o localitate din Ardeal si am un potential cumparator. Exista hotarare judecatoreasca de iesire din indiviziune (au fost trei mostenitori pe un lot mai mare). Terenul pe care il detin este intabulat, are numar cadastral, carte funciara pe numele meu. Nu este la zi cu ridicarea topografica stereo 1970. Am facut demersuri in acest sens. S-a efectuat o masuratoare a intregii parcele initiale (pentru toate cele trei loturi) pentru ca rectificarile sa nu duca la litigii. A rezultat per total o suprafata mai mare. Insa firma topo imi cere sa iau procura sau declaratii notariale si de la ceilalti doi proprietari ca sa faca trei lucrari topo. Pe ce isi intemeiaza solicitarea?
Faptul ca exista iesirea din indiviziune nu imi da dreptul sa cer doar lucrare topografica pentru terenul pe care il detin? Diferenta rezultata se va imparti la trei. Ceilalti doi proprietari nu isi pot face masuratorile stereo 1970 ulterior?
Mentionez ca vecinatatile sunt stabilite, neexistand suprapuneri cu ceilalti vecini. La nord si vest - drumuri de acces, la est - alt proprietar, la sud se afla terenul uneia dintre rudele cu care am impartit lotul initial.
Peste trei zile avem programare la notar pentru precontractul de vanzare-cumparare, si nu imi pot permite sa fac un drum de peste 400 km degeaba. Este posibil sa obtin o declaratie notariala, precum ca este de acord cu rectificarea, din partea rudei care are terenul pe hotarul sudic, insa cel de-al treilea proprietar a decedat, iar mostenitorii sunt plecati din tara.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns la discuția Termen de plata arenda
Multumesc pentru raspuns.
M-am exprimat gresit. Sigur ca modificarea o voi cere sub forma unui act aditional la contract, in urma unei negocieri. Am propus acest lucru si a fost agreata o viitoare discutie.
Contractul este facut pe 10 ani.
In raspunsul (verbal) de amanare, arendasul s-a prevalat de legi contabile si fiscale nou aparute, spune el, care il impiedica sa faca plati mai devreme de 15 septembrie. Si anul trecut am avut aceeasi problema. Atunci mi s-a plans insa ca nu-mi poate face plata fiindca are probleme cu niste conturi bancare blocate. In cele din urma, in cca o saptamana mi-a virat banii in cont.
In cazul in care nu obtin o data convenabila mie, adica la recolta, pot opta pentru plata arendei in produse, nu-i asa? Ar mai avea atunci vreun motiv de amanare? Nu iau in discutie eventuale pierderi ale recoltei din motive de intemperii, calamitati etc, ci ani buni cu o recolta satisfacatoare.



Buna ziua,

Detin teren agricol in zona Olteniei, pe care l-am dat in arenda. Este cultivat cu grau. Am optat pentru plata in bani a contravalorii arendei.
In contract nu este prevazuta o data ferma pentru efectuarea platii arendei. Se mentioneaza doar ca "Plata arendei se face pana la 31 decembrie a fiecarui an prin mandat postal."
In primii ani nu l-am "deranjat" pe arendas pentru plata arendei la vreun termen precis (ex: pentru anul agricol 2013 am preferat sa incasez contravaloarea in bani a arendei abia in martie 2014. La baza a stat calculul meu, gresit se pare, ca suma incasata va fi mai mare atunci cand pretul pe tona de grau este mai mare).
Pentru anul acesta am solicitat plata in luna august si intampin dificultati si amanari. Am depus o cerere in acest sens in 20 iulie, cum mi s-a indicat. Raspunsul a fost ca dureaza 35 zile de la data aprobarii platii pana imi primesc banii si ca oricum, ei nu fac plati inainte de 15 septembrie.
Vreau sa fac o modificare in contract prin care sa se specifice un termen clar pentru plata arendei. Este posibil? Ma intereseaza daca imi este permis legal sa cer plata arendei la recolta, "cel mai devreme incepand cu data de... , dar nu mai tarziu de data de..."
Multumesc
Răspuns la discuția Dosar de dauna RCA
Multumesc pentru raspuns.E revoltator! Ajunsesem la aceeasi concluzie, Aveam insa speranta firava ca nu am citit legea care trebuie, sau ca sunt si alte norme pe care nu le pot accesa online.
Răspuns la discuția Dosar de dauna RCA
La politie a prezentat toate actele.Dupa ce am plecat de la sectie, am primit de la el o copie a asigurarii RCA (valida, in termen). Dar refuza sa dea copii dupa permis si talon. Spune ca nu e obligatoriu si ca e suficienta asigurarea.
Ma intereseaza articolul din legea asigurarilor care prevede sanctiuni pentru cel care nu se prezinta la deschiderea dosarului de daune. Daca exista asa ceva. Tot ce-am gasit, despre asta este ca se cer copiile dupa talonul si permisul vinovatului doar daca acesta nu are RCA
Buna seara,

De curand masina mi-a fost avariata in trafic. Fiind implicate cinci masini, ne-am prezentat la sectia de politie, s-a intocmit proces verbal de constatare, am primit dovada pentru reparatii. Soferul vinovat a fost amendat. Pana aici totul ok. Am primit copie dupa polita RCA pe loc, dar soferul care a produs accidentul refuza sa dea copii ale talonului si permisului.
Ce argumente legale (sanctiuni) exista pentru a-l obliga sa ne dea actele necesare?

Va multumesc
Buna seara,

Am o problema cu apartamentul copiilor (mostenit de la tatal lor, succesiune facuta la termen).
Desi nu locuim acolo din 2012, trebuie sa platim intretinerea. Blocul nu este contorizat pe consum de energie termica, astfel incat pe lunile de iarna sumele sunt consistente. A locuit o ruda vreo cinci luni prin 2013, dar nu a fost de mare ajutor. Cum nu-mi permit asemenea costuri, am facut credit la banca sa pot fii cat de cat la zi. Intr-un final, din noiembrie 2014 am inchiriat cu contract la ANAF.
Oamenii au inceput sa plateasca regulat intretinerea. Mai ramasese o restanta de cca 900 lei, mai precis sase luni de plata (mai - octombrie) Penalitatile s-au umflat in schimb ca o gogoasa. Mi-am luat un ragaz de trei luni, sa-mi mai echilibrez bugetul, convinsa fiind ca banii platiti de chiriasi vor acoperi lunile din urma, si m-am trezit cu penalitati de peste 700 lei. Oricat socotesc procente si inmultesc cu numarul de zile, nu ajung la suma asta.

Intrebari: Din momentul in care chiriasii au inceput sa achite sumele de intretinere nu se face scaderea din restante, deci si din penalitati? Daca n-a calculat asa, in ce temei a facut altfel? Exista o reglementare privind valoarea penalitatilor, sau depinde de asociatia de locatari?

La un moment dat (vara lui 2013) am vrut sa achit lunile de vara, dar mi s-a raspuns ca nu este posibil, fiindca se socoteste de la prima luna de restanta + penalitati, si se incaseaza cronologic.
Bunicul matern a dispus prin testament ca cei patru copiii ai sai sa mosteneasca, o suprafata de teren agricol, specificand clar cat revine fiecaruia dintre ei.
In perioada eliberarii titlurilor de proprietate (1991), mama mea a trimis prin posta, cu confirmare de primire, cererea si documentele necesare. Era in asteptarea titlului de proprietate, totul parea sa decurga firesc numai ca, la mutarea arhivei primariei, s-a pierdut (?) cererea mamei mele. Titlul de proprietate pe numele ei nu a mai fost emis.
Au urmat scrisori, petitii, o intreaga corespondenta cu primaria, care nu a dus la niciun rezultat. Solutia care ne-a fost data a fost sa asteptam eliberarea titlului de proprietate, apoi sa-l contestam.
Se pare ca a fost eliberat un titlu de proprietate sotiei mostenitoare a unuia din fratii mamei, pe motiv ca s-a ocupat de teren si l-a inscris in asociatie

Ce se poate face in acest caz?
Cum pot avea acces legal la informatii referitoare la titlurile de proprietate care au fost eliberate pentru suprafetele in cauza? Unde m-as putea adresa pentru a obtine drepturile mamei mele?
Testamentul e valabil, nu s-a facut insa succesiunea.
Va multumesc anticipat!
Bine v-am gasit.
Dupa cum ma asteptam, birocratia si laxitatea(sau elasticitatea?) legilor noastre complica situatii simple si clare. M-am lovit de urmatoarele:
-nu este suficient ca sunt mama copiilor mei, divortata fiind trebuie sa-mi iau imputernicire de asistare si reprezentare de la Autoritatea tutelara. Si asta pentru fiecare problema in parte. Sunt ca un iepure schiop, am 1/2 autoritate parinteasca, fiindca cealalta jumatate de autoritate parinteasca nu mai e (la divort ne inteleseseram sa exercitam impreuna autoritatea parinteasca).
-am asteptat sa treaca intervalul de 15 zile drept de apel pe cererile accesorii, de la comunicarea hotararii de divort, apoi am solicitat legalizarea acesteia. Astazi, cand am ridicat copiile legalizate, am avut surpriza sa vad scris pe stampila de legalizare "Definitiva si irevocabila pe divort" si data pronuntarii in sedinta publica. Sa inteleg ca pe cererile accesorii nu va fi niciodata definitiva? Rudele lui pot ataca partajul? Oricum nu obtin nimic pentru ei, creste doar masa succesorala, si revine o parte mai mare copiilor.
-fosta soacra a cerut in nume propriu, in calitate de mama, o copie legalizata a hotararii. Si a primit-o a doua zi. Motivatia: "imi este necesara la tribunal".Era in drept?
Sper sa pot incheia succesiunea in urmatoarele doua-trei saptamani, depinde de Autoritatea tutelara cat de repede face hartiile. Caci m-au asigurat deja de un termen de 30 zile!
Inca o problema: reducerea de taxe notariale pentru mostenitorii minori se aplica?

Multumesc!

Va multumesc tuturor!
Situatia mea e mai mult decat clara. Sunt divortata.
Mi-am stabilit pasii pe care ii am de urmat pentru a pastra intregi drepturile ce se cuvin copiilor dupa tatal lor.
Pe masura ce se vor desfasura formalitatile, daca voi intampina dificultati, va voi mai importuna cu cate o intrebare. Raspunsurile dumneavoastra ma ajuta sa privesc lucrurile in ansamblu si sa vad aspecte ale problemei pe care le consideram fara importanta.