Felicitari dna avocat. Absolut corect. Este adevarat ca, din pacate, instantele romanesti nu trec de legislatia nationala, desi fiind stat membru UE, legislatia adoptata la nivel comunitar ESTE si legislatie nationala.
Cetatenii romani ar terbui sa stie faptul ca chiar daca nu a fost vreo prevedere euroepana transpusa in legislatia nationala, fie din neglijenta fie cu rea-credinta, atunci trebuie cerut instantelor sa actioneze conform Tratatului
si sa oblige instantele sa solicite judecatorului respectarea prevederilro art. 148 din Constitutie
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:
Buna ziua,
In aceasta situatie, agentia de turism era obligata la restituirea sumelor de bani potrivit Directivei nr. 2015/2302 care a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2018.
Pentru a asigura eficienta directivelor, Curtea Europeana de Justitie a stabilit prin doctrina sa efectul direct al acestora .Efectul direct al directivelor confera particularilor posibilitatea de a invoca prevederile directivelor in situatia in care statul membru nu implementeaza directiva, o implementeaza partial sau defectuos.
Pana la acest moment, din cate stiu eu, directiva nu a fost transpusa, exista doar un proiect de ordonanta care este in discutie. INSA, dumneavoastra beneficiati de drepturile prevazute in Directiva (dreptul de a va fi restituite sumele de bani achitate) chiar daca aceasta nu a fost implementata.
Mai mult decat atat, aceasta obligatie, de a restitui sumele de bani in aceasta situatie, subzista si sub vechea reglementare, Directiva 90/314/CEE implementata in dreptul national prin OUG 107/1999. chiar daca in situatia de fata nu va mai este aplicabila.
Astfel, puteti formula o actiune in pretentii pentru a solicita recuperarea sumelor de bani achitate si eventualele despagubiri.
O zi buna,
Av. Jasmine Oancea