avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate theolina22

Activitate theolina22

Cod Penal Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Repet, daca e plangere penala trebuie sa primiti acasa de la parchet o comunicare a solutiei date in dosarul penal. De asemenea, inainte de a se solutiona dosarul trebuie sa vi se aduca la cunostinta pe un formular tipizat pe care il veti semna dvs., faptele pentru care sunteti invinuit, incadrarea juridica a acestora si drepturile pe care le aveti (exemplu-dreptul la un aparator legal). Dupa completarea acestui formular, daca sunteti de acord, trebuie sa fiti audiat in calitate de invinuit pe un formular tipizat care are trecut in antet nr. unic al dosarului penal inregistrat la parchet. Daca nu ati semnat aceste doua formulare tipizate, inseamna ca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva dvs.(asta in cazul in care e dosar penal).
Daca nu e dosar penal ci doar o petitie, nu va da nimic. Asta este procedura- scrie clar in ea ca se trimite raspuns doar petentului (reclamantului). Cine a facut procedura nu s-a gandit deloc la cel impotriva caruia se indreapta reclamatia..
Plangere penala pt. denunt calomnios puteti depune daca vi se aduc acuzatii si faceti referire la reclamatia (petitia respectiva) chiar daca nu stiti ce nr. de inregistrare are - politistul trebuie sa verifice daca exista sau nu reclamatia respectiva si daca prin aceasta vi se aduc acuzatii de natura penala. In plangere scrieti ca solicitati ca organele de politie sa identifice acea petitie si sa o anexeze la dosar (dati detalii referitoare la data aproximativ la care a fost facuta, persoana care a facut-o, politistul care a avut-o in lucru). Nu cred ca aveti nimic de pierdut.
Nu o sa inteleg niciodata de ce unui om i se cere sa dea o declaratie cu privire la anumite aspecte, dar nu i se da dreptul de acces la informatiile din petitie sau dosar penal. Dar traim in Romania si asta nu ar trebui sa ne mire.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu cheltuielile judiciare. Daca vi s-a impus sa platiti asa ceva inseamna ca ati primit solutia de la parchet. Si aia ar cam trebui sa fie o scoatere de sub urmarirea penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ. Se dispune ca, cheltuielile judiciare sa fie suportate de invinuit si se aplica sanctiuni doar atunci cand fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Sau cel putin asa ar fi logic si legal.
Nu stiu daca mai este in vigoare, dar asta am gasit -LEGE NUMAR: 10 DIN 09/12/82. Cautati si in HCLM-uri...depinde in ce judet locuiti.Sigur exista o hotarare a consiliului local care reglementeaza aceste aspecte. Incercati cu o plangere la primarie si daca nu se rezolva nimic puteti apela la instanta pt. obligatia de a face. Consultati un avocat. Rezolvare exista.
Probabil nu este vorba de o plangere penala. Este vorba despre o simpla sesizare (petitie) caz in care i se raspunde doar petentului (reclamantului).E o tampenie, dar asta e legea in Romania. Orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Reclamantul este cel care trebuie sa aduca dovezi impotriva dvs. Nu sunteti obligat sa faceti nici o declaratie pana in momentul in care nu primiti prin scrisoare recomandata ori printr-un PV de afisare o citatie (nu invitatie la sediul politiei).Citatie se da in cauzele penale. Invitatie e un fel de apa de ploaie...se apeleaza la spiritul civic al cetateanului (nu au baza legala pentru a va sanctiona pentru neprezentare). O invitatie poate fi refuzata oricand. Eu va sfatuiesc sa-i spuneti politistului ca veti face declaratii in momentul in care vi se va aduce la cunostinta invinuirea (asta se va intampla doar dupa ce se va incepe urmarirea penala impotriva dvs.). Va luati avocat, dati declaratia in prezenta organului de cercetare penala si a avocatului (pastrati chitantele de plata a onorariului avocatului). Dupa solutionarea cauzei depuneti plangere penala pentru denuntare calomnioasa impotriva celui care v-a adus invinuirea, va constituiti parte civila cu sumele platite avocatului, cele platite pentru deplasari etc. + daune morale cat considerati de cuviinta si alte cheltuieli de judecata pe care o sa le faceti in acest nou proces.
Daca am dat vreun sfat gresit, rog un avocat sa ma corecteze.
E o tampenie cat China faptul ca cineva te poate reclama pentru cine stie ce tampenie si tu nici macar nu esti incunostiintat despre solutia data in cazul in care se claseaza lucrarea pentru ca faptele sesizate nu se confirma. Daca se da alta solutie, ori esti sanctionat contraventional ori se incepe urmarirea penala impotriva ta.
Nepotul vecinului meu detine o procura notariala intocmita de proprietar in Portugalia. Datele personale ale mandantului si mandatarului sunt incomplete, mandantul se declara proprietar al intregului imobil si ii da dreptul mandatarului sa-l instraineze, fara a face referire la nr. CF, nr. top ori vreun mod in care ii va reveni suma de bani rezultata din tranzactie. Procura are stampila unui notar roman prin care autentifica semnatura traducatorului in limba romana. Nu este apostilata. Este legal ca mandatarul sa pretinda accesul pe proprietatea comuna? Nu este specificat ca acesta ar avea dreptul de a folosi proprietatea. Si sincer ma deranjeaza. I-am dat in trecut o copie dupa cheia de la intratrea principala insa doresc ca acesta sa nu mai patrunda in curtea comuna. Pot depune impotriva acestuia plangere penala fara a risca sa fiu acuzata ulterior de denuntare calomnioasa?
Din pacate nu au tecut 2 ani, doar unul. Problema este ca doresc sa ma pun in legalitate insa celalalt proprietar nu se afla in tara si nu isi va da acordul expres. Cine poate sa-mi spuna cam cat ma costa un proces pt. obligatia de a face cu mentiunea ca celalalt proprietar nu se va prezenta, deci nu va exista recurs? Presupun ca hotararea judecatoreasca o sa tina loc de acord. Cam asa ma gandesc sa rezolv situatia
Sunt foarte multe cazuri in care o persoana retinuta doar pentru a da explicatii cu privire la un eveniment, respectiv o persoana suspecta (care in general este un recidivist cu un cazier de toata frumusetea), isi creeaza singura leziuni tocmai pentru a depune ulterior plangere impotriva organelor de ordine. Si din pacate sunt cazuri in care politistii au fost acuzati intrucat au existat martori care au declarat ca au auzit tipete din sectia de politie si l-au vazut pe respectivul iesind afara plin de sange, doar ca persoana in cauza s-a dat singura cu capul de pereti sau chiar si-a aplicat singura lovituri la nivelul fetei.De asemenea exista situatii cand o persoana devine violenta si trebuie imobilizata. Cum credeti ca se desfasoara imobilizarea? O mangaie cineva cu pana? Nu. Este absolut necesar sa exercite forta fizica asupra ei, astfel ca raman urme, vanatai, sau chiar se raneste. Probabil pentru a se evita astfel de situatii, nu se monteaza camere peste tot. Ar fi prea usor pentru oricine sa faca rau politistului tocmai fiindca l-a depistat. Cine e certat cu legea uraste politistii si daca pot le fac rau in mod gratuit. Iar politistul e platit ca sa mentina ordinea, nu o face din placere. Probabil si-ar da toti demisia. Nu ar fi normal si corect sa mearga la serviciu cu teama ca vor fi tarati prin tribunale si anchetati la plangerea oricui. Tocmai de aceea s-a introdus denuntul calomnios, pentru a se evita astfel de situatii, intrucat existau enorm de multe plangeri impotriva politistilor si a jandarmilor. Acuma...daca intradevar s-au purtat abuziv depune plangere impotriva lor si chiar daca nu reusesti sa dovedesti ceva, macar pe viitor nu o sa se comporte asa cu alti oameni. Din pacate inca mai exista oameni ai legii care isi varsa nervii la serviciu. Dar si atitudinea oamenilor lasa enorm de mult de dorit. Daca omul s-ar comporta cuviincios ma indoiesc ca s-ar ajunge la astfel de situatii. Dar si politistul e om si atunci cand nu-l respecti, mai ales cand isi face datoria, poate sa-i sara tandara, oricat de stabil emotional este in general.Pana la urma urmei, cui ii convine sa fie jignit si amenintat atunci cand isi face meseria, sau chiar agresat?
Referitor la intrebare....declaratia poate fi schimbata, completata in orice faza a procesului penal. O puteti schimba cand doriti dvs., chiar si de 10 ori. Declaratia este a dvs., nu va poate obliga nimeni sa scrieti ce nu doriti.Si cea care are valoare deplina in fata procurorului de caz este cea consemnata pe un proces verbal in formular tipizat cu nr. de inregistrare. In functie de acea declaratie, impreuna cu celelalte probe administrate in dosar, se va face o propunere legala (asta daca s-a inceput urmarirea penala) - scoatere de sub urmarire, trimitere in judecata.Politistul face propunerea, procurorul decide. Daca nu exista probe impotriva dvs., nu se incepe urmarirea penala. Daca ati recunoscut fapta in scris prin declaratia data, sigur se va incepe urmarirea penala. Consultati un avocat si mergeti in audienta la seful sectiei de politie unde ati dat declaratia. Daca nu rezolvati problema, mergeti in audienta la DGPMB, dar nu cred ca va fi cazul. Dvs. doriti sa va schimbati declaratia data. Va era mai usor daca ati fi scris in declaratia data ca va rezervati dreptul de a declara tot ce stiti cu privire la speta in cauza in prezenta unui aparator legal.
Oricum, prima declaratie va fi pastrata la dosar indiferent de ceea ce declarati dvs. ulterior.
Nu ma prea pricep si ma intereseaza intrucat si eu am mostenit ceva de la un debitor impotriva caruia nu s-a inceput executarea silita si care primeste somatii de la firma recuperari si in ziua de azi desi a decedat de 2 ani. Va referiti la somatia trimisa de executorul judecatoresc dupa inceperea executarii silite? Pt. ca si cei de la firmele de recuperari trimit somatii, si banca trimite somatii, dar fara confirmare de primire.
Daca l-ati filmat la dvs. acasa, trimiteti-i un CD cu inregistrarea. Atat! Cat traieste el, nu va mai avea nimic impotriva dvs.

Nu gasesc nimic ...incadrare juridica.

Ruperea declaratiei, comportamentul neadecvat sunt cam imposibil de demonstrat.

Nu sunteti obligat sa va prezentati la politie pt. nici o declaratie. E dreptul dvs. sa declarati ceva ori sa nu declarati. Puteti sa declarati ca - nu aveti nimic de declarat cu privie la faptele care vi s-au adus la cunostinta. Puteti sa va schimbati declaratia pe tot parcursul procesului penal si de cate ori doriti dvs. Pana la urma urmei este declaratia dvs. Si nu sunteti obligat sa va prezentati la politie ori de cate ori doreste politistul, ci doar atunci cand primiti o citatie legala .
Răspuns la discuția Abuz din partea unor politisti!
Art. 284 Cod procedura penala
Termenul de introducere a plângerii
În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabilă, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.

Din ce imi povestesti tu, tind sa cred ca ai dreptate. Problema este ca traiesti in Romania si daca nu vrei s-o lasi balta ai de dus o lupta lunga si grea.
Dar poti incerca...chiar daca nu castigi nimic, macar ai satisfactia ca le-ai tulburat crunt linistea sufleteasca. Si daca faci plangerea la DNA iar politistii sunt spagari, s-ar putea sa cada in abateri mai nasoale. Chiar daca ti se comunica faptul ca ai depasit termenul legal de depunere a plangerii si se solutioneaza cu neinceperea urmariri penale, tot se vor stresa.
Incearca si vezi ce iese!
Mai multe detalii gasesti aici
[ link extern ]