avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Activitate mmp

Activitate mmp

Va multumesc.
Bna ziua. Un bun prieten are o problema si m-a rugat sa il ajut. El sta mai mult la tara si nu are internet. Problema: a castigat un proces prin care o persoana fizica din alta localitate, patronul unei firme care a avut un contract cu prietenul meu, contract neexecutat; trebuie sa ii plateasca daune in valoare de vreo 6000 euro. Sentinta a ramas definitiva, nu a fost atacata de persoana in cauza. Prietenul meu a luat legatura cu un executor judecatoresc din localitatea respectivului, a trimis toate actele, a platit taxele si de atunci nimic. Au trecut trei luni si executorul judecatoresc respectiv nici nu-i mai raspunde la telefon. Ce poate sa faca prietenul meu, ce cai legale mai are pentru recuperarea banilor?
In cazul unei cereri de executare silita pentru neplata unui credit, Judecatoria emite o Incheiere civila prin acre dispune executarea silita, notificand suma ce trebuie recuperata. Intrebarea nr. 1 este : incheierea civila are aceeasi putere ca si sentinta definitiva, mai ales ca incheierea civila nu este supusa nici unei cai de atac. Intrebarea nr.2: suma poate fi marita de creditor prin adaugarea de alte dobanzi, penalitati etc. sau este fixa, eventualele solicitari ale creditorului urmand sa fie analizate de alta instanta?
Răspuns la discuția Infiintare firma in strainatate
multumesc pentru raspuns. asa vom face.
Am o firma si doresc sa infiintez impreuna cu un partener strain o firma in tara lui. Printre actele solicitate de legislatia din tara respectiva se numara si statutul -actul de infiintare- firmei mele. Actele trebuie sa fie in priginal deoarece trebuie super-legalizate de Ministerul Justitiei si acesta nu legalizeaza decat acte originale, nu copii, chiar daca sunt copii legalizate de notar. Dar eu nu am decat 2 exemplare din Statul, unul la mine altul la ORC. Intrebare:cum Statutul este un act emis de firma, pot sa mai emit un statut original, cu toate semnaturile ca si pe cel de la infiintare pe care ORC sa-l certifice ca fiind identic cu cel depozitat la ei? Este un act original, emis de firma, certificat de ORC. Daca nu este posibil, cum sa fac? Ca nu pot da actul din firma si eu sa raman fara el.
Răspuns la discuția Chirias fara contract
dar i-am dat niste bani fara forme legale. cu aia cum ramane?
Buna ziua,
Locuim de aproape 4 ani cu chirie intr-un apartament. Cand ne-am mutat am facut un contract cu proprietarul prin agentie imobiliara, pe un an de zile cu posobilitate de prelungire. Dupa cateva luni proprietarul a decedat. Noi am continuat sa locuim acolo tinand legatura cu concubina defunctului, pentru ca s-a inceput un proces de mostenire intre rudele defunctului (mama acestuia si fica dintr-o relatie anterioara). Din acesta cauza nu am putut prelungi contractul, neavand proprietar legal. La inceputul lunii iunie 2014 am aflat de la concubina defunctului ca mama defunctului a pierdut procesul si ca in cateva luni va veni si hotarea definitivarii procesului. Din acel moment nu a mai avrut sa ia de la noi chirie. Din buna credinta, desi nu a venit hotararea definitive, am luat legatura cu cei ce urmau sa fie noii proprietari (respectiv mama ficei defunctului, fiica locuieste in strainatate). Deoarece acest lucru s-a intamplat pe la mijlocul lunii iunie am rugat noii proprietari sa platim chirie incepand cu luna iulie (mentionez ca suntem 3 persoane cu un singur venit), aceasta a fost deacord. Cand ne-am intalnit sa-I platim chiria pe luna iulie a pretins chiria pe 2 luni (iunie si iulie) spunanad ca daca avem bani stam daca nu, nu. I-am spus ca o sa recuperam luna pe care initial a fost deacord sa nu platim, esalonat, in timp. A fost deacord. La sfarsitul lunii iulie a venit proprietara din strainatate am discutat impreuna cu ea si mama acesteia si totul a fost bine si am stabilit ca vom face impreuna un contract de inchiriere si vom recupera chiria pe luna iunie esalonat in timp. Proprietara a plecat si a imputernicit-o pe mama ei sa o reprezinte. Cand a venit in august i-am dat chiria pe luna august si o parte din banii pentru chiria din luna iunie, a zis ca e prea putin, desi nu stabilisem nici o suma, a spus din nou ca daca nu avem sa recuperam mai repede luna iunie ea are pe cine baga in apartament fara nici o problema. Din acel moment ne-am hotarat acasa sa ne mutam. Nu i-am spus insa acesteia nimic. Dintr-o data a inceput sa insiste sa-I dam datele din buletin sa facem contract. Am solicitat un draft de contract ca sa putem vedea cerintele lor. Nu au fost deacord sa ni-l dea. Nu le-am dat nici noi actele. Ne-am gasit in alta parte unde sa ne mutam si suntem in curs de mutare. Ne-au cerut un rand de chei, nu le-am dat pentru ca nimic din ceea ce este in casa nu le apartine, apartamentul a fost gol cand ne-am mutat. Ne-au amenintat ca vin si sparg usa si ne arunca lucrurile si pe noi in strada. Au dreptul sa faca asa ceva? Am vorbit cu un prieten jurist care mi-a spus ca nu are voie sa sparga usa cu noi acolo, poate fi acuzat de violare de domicilui, de furt; ca sa nu mai paltesc nimic-taxe, utilitati-sa plateasca el din banii dati fara contract; ca sa stau linistit ca nu are voie sa faca ce zice, daca vrea sa ne evacueze trebuie sa urmeze calea legala. Dar, asa cum am spus, noi dorim sa plecam, nu este vorba de evacuare.
Ce sa facem? Cum e mai bine sa procedam?
Va multumesc.
Buna ziua
De pe un site am descarcat o carte in format pdf. Se spunea ca se poate descarca gratuit. Cartea nu avea date care sa arate cine a tradus-o, cine a editat-o, era strict doar materialul. Ulterior am postat cartea pe Facebook pentru a putea fi citita si de alti doritori. Am fost instiintat de Facebook ca a fost stersa postarea la solicitaea unui domn de la Asociatia Editorilor din Romania(AER) pe motiv de incalcarea legii drepturilor de autor. Repet ca am descarcat cartea de pe net de pe un site care cu asta se ocupa, ca de pe materialul descarcat nu se poate identifica traducatorul, editura, cui sa ceri voie sa descarci cartea. De asemenea mentionez ca nu am castigat nimic prin postarea cartii - poate cateva like-uri. Am incalcat legea? Domunl care a solicitat stergerea postarii avea dreptul ca sa o faca-avand in vedere ca nu este sigur ca acea carte a fost editata de vre-o editura membra a AER?
Care este pana la urma statutul juridic, vis-a-vis de drepturile de autor, a materialelor postate pe internet? Ma refer la muzica, filem, carti, vide-clipuri, etc.?
Daca eu descarc un material de pe un site free si il repostez fara a avea nici un castig material, e ilegal? Daca eu descarc doar pentru uzul propriu, fara sa repostez, e ilegal?
Va multumesc.
M.Popescu
Multumesc pentru raspuns, este lamuritor. Cam asa ma gandeam sie u, ca totusi este dreptul producatorului sa aleaga prin cine vinde. Dar parerea unui specialist ma ajuta. Multumesc.
O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza Acordului de aderare la UE, am aderat si la SEE, respectand legislatia in vigoare privind liberul schimb, deci clauza de exclusivitate nu are acoperire in drptul economic comunitar. Intrebarea este; poate firma germana sa pretinda dreptul de exclusivitate, are dreptul firma producatoare sa vanda printr-un singur distribuitor (in cauza, in Romania)?