avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen

Activitate Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen

Buna ziua,

Cum este cu termenul de prescriptie a creantelor fiscale?
Daca am solicitat compensare dintr-o suma achitata in plus, dar nu s-a compensat in totalitate suma, se prescrie la indeplinirea termenului de 5 ani? Nu intervine intreruperea prescriptiei?
Eu am solicitat compensare, ei au compensat, deci au recunoscut datoria, doar ca suma compensata a fost mai mica decat suma platita in plus.
Am cerut fisa la urmatorul trimestru, inca era suma achitata in plus in fisa, am depus din nou cerere de compensare si....surpriza: s-au blocat conturile. Cand m-am dus sa vad despre ce este vorba: au prescris suma ramasa.
Am solicitat sa ni se transmita un document pentru prescrierea sumei, dar mi-au zis ca este un document intern si nu ne pot pune nimic la dispozitie. Au prescris si gata.
Si, revin, daca am solicitat deja compensare din suma achitata in plus, nu se intrerupe termenul de prescriptie?
ART. 215 începerea termenului de prescripție
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
ART. 216 Suspendarea termenului de prescripție
Termenul de prescripție prevăzut la art. 215 se suspendă:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) în cazurile și în condițiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanța judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilității înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul își sustrage veniturile și bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 217 întreruperea termenului de prescripție
Termenul de prescripție prevăzut la art. 215 se întrerupe:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate fără bunuri și venituri urmăribile;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 218 Efecte ale împlinirii termenului de prescripție
(1) Dacă organul de executare silită constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită a creanțelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare și la scăderea acestora din evidența creanțelor fiscale.
(2) Sumele achitate de debitor în contul unor creanțe fiscale, după împlinirea termenului de prescripție, nu se restituie.
ART. 219 Prescripția dreptului de a cere restituirea
Dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.
Buna ziua,

As avea nevoie de opinii in legatura cu clasificarea unui mijloc fix.
Este vorba despre " Complet Hexacopter " ( drona).
Eu m-am gandit la 2.1.22.6 - " Masini, aparate, instalatii pentru radio, televiziune si telecomunicatii prin sateliti, telefonie mobila"
Durata normala de functionare pentru aceasta clasa este 5-9 ani, dar inteleg ca o drona nu are durata mai mare de 3 ani.
Poate fi incadrata la alta clasa?

Multumesc
Răspuns la discuția TVA la comertul cu cereale
Buna ziua,

Gasiit mai jos un material util pentru speta care va intereseaza:

[ link extern ]
Răspuns la discuția Pfa 2 sau mai multe activitati
Buna ziua,

Puteti deschide PFA pentru calificarile pe care le puteti proba cu inscrisuri.
Răspuns la discuția Asociatie de parinti
Aceste activitati au o ritmicitate. La unele clase de 3 ori pe saptamana cate 2 ore, dar nu si in timpul vacantelor scolare, la alte clase de 2 ori pe saptamana cate o ora.
De aeemenea, nr copiilor poate fi diferit de la o zi la alta, iar remuneratia cadrelor didactice va fi si in functie de acest aspect.
De aceea m-am gandit la conventie civila si nu la CIM.
Răspuns la discuția Depunere declaratia 150
Buna ziua,

Completati formularul 150 pe site ANAF, il listati, semnati si stamoilati, si , impreuna cu celelalte documente,( imputernicire notariala, copie CIF, CI etc) va prezentati la Administratia financiara pentru inregistrare. Ulterior veti primi confirmarea pe e-mail-ul pe care este inrolat certificatul.

[ link extern ] /
Buna ziua,

Tocmai am infiintat o Asociatie de parinti intr-o scoala . Unii dintre parinti au solicitat sa se organizeze ore de pregatire cu copiii in afara orelor din programa scolara. Aceste ore vor fi sustinute de cadrele din aceasta scoala si vor fi remunerati pentru aceasta prestatie.
In primul rand , as vrea sa stiu , daca din punct de vedere juridic , este in regula, si apoi, care ar fi forma legala de a presta aceste servicii, avand in vedere ca aceste ore se vor sustine cateva zile pe saptamana ( 2-3) timp de 1-2 ore. Nu vor avea loc si pe timpul vacantelor, si de aceea eu zic ca nu se justifica un contract de munca . Care ar fi alternativa legala pentru aceste prestari de servicii? Ar fi ok conventia civila?
Multumesc
Buna ziua,

Daca discountul acordat este pe aceeasi factura cu vanzarea produselor , atunci puteti inregistra si pe ct 707 cu minus valoarea discountului.
Daca este ulterior facturii de vanzare , atunci se inregistreaza prin intermediul contului 709 "Reduceri comerciale acordate"
Răspuns la discuția Acte pentru suspendare PFA
Buna ziua,

PFA se suspenda la ONRC nu la Camera de comert.
Pentru suspendare trebuie sa mergeti cu toate actele PFA-ului in original.
Dupa ce terminati la OnRC trebuie sa mergeti si la ANAF.
Cititi si mai jos:

[ link extern ] /