Buna ziua,
Ca institutie de invatamant autorizata, am depus cerere pentru acordarea subventiei pentru unitatile autorizate conform OUG 70 (pe care nu stim daca o vom primi vreodata, legea este data in 15 mai 2020). Pot beneficia de ajutorul de indemnizatie 41.5%? Nu inteleg punctul 3 din declaratia pe propria raspundere "angajatorul nu a optat pentru aplicarea prevederilor art X din OUG92/2020" .
Multumesc!
In cazul unor unitati de invatamant private (in cazul de fata, gradinita), activitatea fiind suspendata din 11 martie, personalul este in somaj tehnic platit de catre stat., pana la data de 15 mai.
In 21 aprilie 2020, s-a emis ordinul conform caruia este obligatorie scoala on-line (fiind incluse si gradiitele).
Acum..noi ce putem face? Am cateva intrebari:
1.Suntem in somaj tehnic (deci nu avem dreptul sa lucram), dar in acelasi timp , ne obliga sa desfasuram activitatile on line.
2.Parintii nu au achitat nicio taxa de cand s-a suspendat activitatea.
In cazul in care, dupa data de 15 mai, nu vom mai putea beneficia de somaj tehnic achitat de catre stat (singuri nu ne putem autofinanta, neavand niciun alt venit), ce alternative ar fi? Sa incheiem contractele de munca, sau credeti ca pentru sectoarele care nu vor putea functiona (restaurante, crese, gradinite..) se mentine somajul tehnic platit de stat?
3.Pot sa desfasor activitate on-line de 1 ora/zi daca incasez somaj tehnic?
Multumesc!
In cazul nostru, activitatea a fost suspendata , dar nu era decretata stare de urgenta. Somajul tehnic se acorda doar pentru perioada in care este decretata starea de urgenta. Daca nu o sa mai fie stare de urgenta dupa data de 14 aprilie, dar unitatile de invatamant nu vor avea voie sa functioneze, mai avem dreptul la somaj tehnic? Totusi, nu este vina noastra ca nu putem functiona, cum o sa suportam salariile? Parintii nu sunt dispusi sa achite nici macar 25% si atunci ar trebui sa concediem salariatii. Este prevazuta in lege o astfel de situatie, eu nu am gasit nimic referitor la asa ceva.
Multumesc!
Pentru o gradinita care si-a suspendat activitatea si vrea sa "apeleze" la somaj tehnic, dar nu are resurse financiare, (parintii nu mai platesc taxa in aceasta perioada) , daca situatia dureaza mai mult de 2 luni, ca sa nu cumuleze datorii privind plata retinerilor salariale (pe care nu are cum sa le recupereze ulterior, veniturile lunare abia acopera cheltuielile lunare), poate sa renunte la somaj tehnic?
Angajatii pot intra in concediu fara plata dupa ce au primit 1-2 luni somaj tehnic? Ce poate face un anagator care nu-si permite un somaj tehnic mai mult de 2 luni , dar totusi ramane in imposibilitatea de a functiona?
Buna ziua! In ceea ce priveste CASS din chirii, acesta se plateste si in 2018 daca trebuie sa depui D600. Pensie nu se platea nici inainte..
Ca salariat, care are si venituri din chirii si trebuie sa depun formular 600 (am depasit plafonul in 2017), trebuie sa platesc si CAS(pensie?).
Daca in 2017 pentru chirii se platea impozit 16%, cass 5.5 %, acum , in 2018, pentru ca am depasit plafonul, trebuie sa depun D600 si atunci ce am de plata ? Completez in formular doar pentru CASS? si platesc impozit 10% conform D220?
Nu inteleg daca se retine si pensia.. daca sunt deja salariata,,
Am preluat o gradinita particulara autorizata MEN, este asociatie (datorita legii invatamantului).
Totusi, este o afacere. Gradinita functioneaza cu program prelungit, ofera si serviciile de masa si odihna (acestea sunt parte din activitatea de invatamant sau economica?)
Cum se inregistreaza veniturile din taxa lunara? Se separa taxa de scolarizare de taxa administrativa (in care se regasete masa copiilor,care oricum nu are adaos?).
Cum se inreg chelt de intretinere, materialele, salariile (daca se despart pe activ economica si activ de invatatmant care este procentul, cine si cum se stabileste?).
Pana acum totul a fost inreg ca activ economica, dar s-a depasit plafonul pentru venituri si asociatia nu este platitoare de TVA si conform legii este scutita de plata TVA pentru activ de invatamant.
Cum completez bilantul? Trec totul pe activ economica sau pe activ fara scop ?
Multumesc.
In centrul vechi, pe str. Smardan este un mic atelier de bijuterii, unde in 24 mai a.c. am facut o comanda pentru un medalion de aur, pentru care am achitat un avans de 500 de lei in schimbul caruia am primit un bon de comanda. In 2 saptamani urma sa vad "prima faza" a comenzii, insa in urmatoarele 3 luni am fost amanata saptamanal telefonic din diverse motive personale ale "patroanei", pana cand i-a murit soacra pentru a 2-a oara si am inteles (in sfarsit) ca m-am "fript". Am mers la atelier si am aflat (de la chelnarii de peste drum) ca sunt cam 5 clienti pe zi care o cauta pe d-na respectiva, magazinul fiind inchis (cu facturi de utilitati in geam). Am mers la sediul politiei din centrul vechi si mi-au spus ca ei nu stiu prea multe, sa fac plangere la sectia 10 de politie (la P-ta Alba Iulia).
Eu acum ce trebuie sa fac? Sa ma plimb prin oras sa depun plangeri? De ce nu am putut depune plangere la sediul politiei din centrul vechi, de ce ei nu iau masuri? Ce sanse am sa-mi recuperez banii? Merita sa-mi pierd zilele de concediu pentru a incerca sa fac plangere in acest sens?
Ce alte altenative am, ca politia am vazut ca nu ia masuri (desi eu nu eram prima persoana care venea cu aceasta sesizare si ei nici macar nu fusesera sa vada locatia, aflata pe strada paralela cu sediul lor sau macar sa faca sesizare mai departe pentru aceste incidente).
Unde pot depune plangere referitoare si la lipsa de interes a politiei din centrul vechi?
In legatura cu concediu.. de ce sa fie de 62 de zile ? La perticular se merge pe contract de munca standard, cu 21 zile de concediu. La privat gradinitele sunt deschise tot timpul anului, nu exista vacanta.
Iar directorii nu sunt degrevati decat in cazul in care gradinita are peste 100 de copii, ceea ce la particular foarte rar se intampla.
Va rog, daca afirmati niste lucruri, sa-mi spuneti si in baza carei legi, caci de aceea am apelat la un sfat avizat.
Multumesc.
In mod cert salariile la stat ajung la sume si peste 4000 lei. Un caz concret est eal unui cadru didactic cu gr I, cu gradatie de merit, care numai pentru plata cu ora are salariu de 3600 lei.
Eu sunt manager si platesc dublu fata de stat, doar ca acolo se iau bani la negru de la parinti, cate 30-50Lei/copil/luna, ca sa mai stea 1-2 ore in plus/zi, ceea ce la o grupa inseamna lejer 1000 lei in plus. La fiica mea la scoala, invatatoerea sta cu ei la after-schoo, de la 12-16 (fara ziua de vineri) si incaseaza (fara vreo chitanta) 100 lei/copil, adica 2500 de lei/luna-tot la negru.
Si atunci???
Sigur trebuie sa existe o cale, sau daca nu, sa deschid o alta firma pentru care sa obtin autorizatia, si mai stau inca 5 ani linistina, nu?
Tot legea ne obliga sa gasim solutii, caci in aceasta tara nu poti functiona legal, esti constrans. Cum sa-mi retraga autorizatia si sa nu mai mai lase sa functionez,cand am creat 9 locuri de munca si platesc dari la stat? Asta nu inseamna nimic?
Mai bine functionez ilegal, cat poate sa fie amenda?