avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate Gindul

Activitate Gindul

Buna dimineața!
Va rog,va cer un sfat juridic pentru ca nu știu cum să procedez.
Am acumulat din 2016 și pina in Februarie 2024 datorii la Asociația de locatari (nu de proprietari) de 11500 Ron.
În Februarie 2024 am făcut o plată de 2000 lei.
Administratorul a înregistrat în chitanță plata sumei pentru perioada Iulie 2016-Martie 2017.Deci pentru o perioadă de timp mult mai veche de 3 ani.
Mai pot să cer în Instanță in 2024 radierea și prescrierea sumelor datorate mai vechi de 3 ani?Ce se poate face in cazul de față?
Asociația de locatari nu m-a dat în judecată pentru neplata datoriilor.
Eu am dat în judecată Asociația de locatari pentru sume de bani înregistrate în perioada 2014- iunie 2016 pe care nu le-a putut justifica s
i in urma hotărârii judecătorești acestea împreună cu penalitățile au fost prescrise și radiate.
Judecătorul a cerut reprezentanților Asociației sa justifice modul de calcul al sumelor consemnate în listele de plată și aceștia nu au putut justifica,argumenta,dovedi prin calcule existența acelor sume de plată și deci nici penalitățile percepute.
Administratorul îmi înregistrase chitanțe și pentru perioade în care nu am fost proprietar al acelui apartament.
Acțiunea a fost formulată în 2019 și s-a contestat întreaga sumă însă doar cea de mai sus,de cca 3000 Ron a fost prescrisă.
Ce pot sa fac acum in 2024,in situația dată?Mai pot sa fac ceva? Mai pot să cer prescrierea și radierea datoriilor mai vechi de 3 ani?
Înregistrarea sumei de 2000 lei este legală pentru perioada Iulie 2016-Martie 2017?

Cabinet de Avocat-Liviu Voinea a scris:

Aveti aceasta posibilitate,insa sistati orice plata deocamdata si mergeti la un avocat ,cel putin pentru consultanta.

Buna dimineața!
Eu ca plătitor,nu am avut control asupra celor scrise de administrator în chitanță.
Acesta a înregistrat în chitanță eliberată în Februarie 2024,suma de plată pentru o perioadă cu mult mai veche de 3 ani respectiv Iulie 2016-Martie 2017.
Este corectă aceasta înregistrare făcută de administrator?
Mai am in cazul de față posibilitatea să cer în Instanță prescrierea și radierea datoriilor mai vechi de 3 ani,anul acesta?Sau in cazul de față nu se mai poate prescrie în 2024 nici o sumă din datoria existența, datorita acestei chitanțe,care reprezintă o sumă de plata parțială?Cum vedeți situația?
Dețin un apartament decomandat cumpărat prin programul prima casa.
Am avut chiriași care nu au achităt tot timpul întreținerea și am acumulat din 2016 pina in prezent datorii de 11500 Ron.
În Februarie am plătit 2000 lei iar pe chitanță scrie iulie 2016- martie 2017.
Având în vedere aceasta plată efectuată mai am posibilitatea să cer în instanță prescrierea și radierea datoriilor mai vechi de 3 ani anul acesta?
Buna ziua!
Supun atenției dumneavoastră următoarea situație.
In anul 1992 parintii noștri (eu și sora mea) au ridicat o construcție în intravilanul unei comune devenită ulterior oraș,in baza unei autorizații de construcție pentru o bucatarie,magazie,eliberată de CL de la acea vreme. Lucrarea s-a executat in baza unui proiect tehnic care prevedea că magazia sa fie corp comun cu restul construcției.In realitate magazia s-a executat fara autorizație,suprafață cuprinsa în Autorizație fiind mai mica decît suprafețele construite pe teren in 1992. Impozitul pe clădiri a fost plătit în fiecare an din 1992, conform autorizației.
Mai exact execuția primelor construcții corpul de casă și magazia au dus la blocarea (spunem noi și speram acum) definitiva a unui drum care există în planul de urbanism al localității.
Primarul de atunci a semnat pentru eliberarea autorizației de construcție în baza căreia au apărut 2 temelii ale construcțiilor ridicate in termenul prevăzut de lege "in drum" după cum spuneau autoritățile locale,care au luat act de existenta Autorizației de construcție și a Certificatului de Urbanism in original și care există și astăzi.
Din anul 2022 am inceput sa plătesc impozit pentru toate suprafețele construite pe teren,cu situația privind suprafață construită (casa și magazie) actualizata.
In anul 2003 s-a făcut o extindere a construcției ridicate în 1992 prin care s-au adăugat încă 2 camere,fara autorizație de construcție,fara proiect tehnic.
Urmează acum după moartea și celui de al doilea părinte,noi,cei 2 moștenitori sa facem dezbaterea de moștenire după ambii părinți,in masa succesorală fiind incluse 2 imobile (amindoua cu destule probleme juridice) printre care și aceasta casa nefinalizata și mai multe terenuri.
Pentru acest imobil (construcție) plătesc impozit la primărie pentru toată suprafața construită din 2022.In aceasta suprafață este cuprinsă și extinderea și o altă magazie ce este separat de casa in spatele ei.
Nu știu la ce probleme să mă aștept în cazul în care voi prelua eu aceaste construcții care sunt ridicate pe un teren de 1150 mp intravilan, pentru că:
1. Un zid,o latură a casei într-un colț se afla la 0,8 m iar celălalt colț la 1m in cazul casei iar la magazie,zidul este la cca 0,5m de gardul vecinului.
Casa vecinului se afla la cca 80 m fata de gardul cu pricina.El nu mai are și nu a avut în anul 1992 construcții în zona gardului respectiv.
2.Pentru intrarea în legalitate cu restul construcțiilor executate nu știu ce se poate face.
3.Casa a avut curent electric, instalație de curent trifazic dar contractul a expirat și nu s-au reînnoit și furnizarea de energie electrică a fost sistată de cca 2 ani.Contorul există încă în tabloul electric.Pentru redeschidere îmi trebuie o procura semnată de sora mea?
4.Pentru aceasta casa s-a platit asigurare de locuință mai mulți ani,însă anul trecut și anul acesta chiar am incercat sa fac asigurare și mi s-au spus că dacă nu este preluată de primărie degeaba încheia asigurare pentru că nu voi beneficia de despăgubiri.Daca se plătește la primărie și primăria a eliberat document pentru notariat in care se specifica existenta acestei case,strada,Nr atunci aceasta casa nu este înregistrată la primărie? Se poate face asigurare? Pot beneficia de despăgubiri la nevoie?
Va rog sa îmi răspundeți.
Buna seara!
Locuiesc și lucrez pe teritoriul Germaniei din 2016.
In cazul repatrierii as putea cere de la statul German Plata contribuțiilor sociale plătite de mine pina la sfirsitul anului 2021 conform legislației de pe teritoriul Germaniei?Nu beneficiez de pensie de la statul German.Am fost informat în scris despre faptul că voi beneficia de pensie la începutul anului 2041.Pot solicita Statului German să îmi restituie contribuțiile sociale plătite de mine pina la 31.12.2021?Pot beneficia de aceste drepturi bănești?In ce conditii pot face aceasta solicitare?Unde trebuie sa ma adresez?Ce institutie ma poate ajuta?
Buna ziua!
Locuiesc și muncesc pe teritoriul Germaniei din anul 2016,August.Pina in 2016 am lucrat in Romania,incepand cu anul 1998.
Prin poșta am fost informat că în anul 2041 voi primi pensie de la statul German.
As putea sa beneficiez de la Statul German de sumele plătite pentru Renteversicherung pe teritoriul Germaniei în schimbul renunțării mele la Pensia de la statul German?Exista o situație prin care eu cetățean al Uniunii Europene sa pot cere statului German restituirea sumelor plătite (pina la data înaintării cererii)privind Asigurarea de pensie,in schimbul renunțării mele la Pensia de la Statul German? Am auzit,nu sunt sigur,că pentru cetățenii care provin din țări non UE este posibil acest lucru.
Va mulțumesc pentru înțelegere.
Răspuns la discuția Somaj.
Multumesc mult pentru raspuns.
Sanatate!
Discuție Somaj.
Buna dimineata.
As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj,avind in vederefaptul ca in luna iunie 2016 mi s-a desfacut C.I.M. si am beneficiat de ordonanta.Desfacerea contractului de munca s-a facut nu din vina mea ci a angajatorului,prin restructurarea postului pe care il ocupam la vremea respectiva.
Din Iulie si pina acum nu am lucrat nicaieri,iar la societatea respectiva am lucrat 9 ani,legal,firma achitind toate taxele la zi.
Practic as vrea sa stiu daca pot sa beneficiez de aceasta indemnizatie de somaj,avind in vedere intervalul de timp scurs intre Iulie (4 iunie data incetarii de drept a C.I.M.) si astazi.
Va multumesc.
Buna ziua.
Lucrez in Germania de cca 2 luni.
As vrea sa stiu daca in cazul in care voi fi concediat,voi putea beneficia de o perioada de preaviz.Daca se acorda preaviz.
Nu cunosc legislatia din aceasta tara.
Ma poate ajuta cineva? Va rog.
Răspuns la discuția Diurna pentru deplasare.
buna seara.
Directorul imi spune si si cei de la Resurse Umane imi spun ca trebuie sa ma deplasez la o distanta mai mare de 120km. De ce ? De unde?Are voie unitatea sa isi faca propriile reguli in acest sens?