Daca am descoperit ca am lipsa 1200 mp din terenul de 3600 mp care apare pe contractul de vanzare cumparare si in extrasul CF, exista vreo posibilitate sa imi fie restituita diferenta de bani platita in plus la impozit timp de 20 de ani?
Atunci dacă potrivit legislației, plata curățeniei în spatiile comune se face conform cota parte din suprafața, nu sunt excluși de la ea proprietari care nu locuiesc permanent?
Fac parte din comitetul executiv al unei asociații noi înființată intrun ansamblu rezidențial. Inca nu am inteles exact care este granița legala dintre deciziile pe care le putem lua noi si cele care au nevoie de acordul majoritatii din AG?
De asemenea as mai avea cateva intrebari care au legatura cu acest subiect:
- legea obliga sa fie adăugați la plata pentru întreținerea spatiilor comune toți locatari din condominiu adică și copii sub 3 ani și exista posibilitatea sa fie exceptați de la plata doar prin votul majorității din AG?
- legea permite sa adaugăm si animalele de companie sau putem impune o taxa fixa care sa fie vărsată in fondul de investiții ?
- cum este ideal sa împărțim plata pentru curățenie? Avem divergente si nu știm cum este mai corect si legal : sa împărțim pe număr de persoane sau pe apartament? este o decizie a comitetului executiv sau AG?
Multimiri anticipate !
Daca suntem 2 colegi si lucrează doar 1 de 1 Mai. Unul are liber platit iar cel care lucreaza primeste o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Nu vad nicio diferenta intre cele 2 situatii iar unul dintre noi ,face un "sacrificiu" in ziua respectiva.
Mulțumesc pentru răspunsul dumnevoastră . Înseamnă ca sunt viabile doar primele 2 variante : plata dubla sau un liber plătit. Este legala obligativitatea solicitării concediului de odihna din prima zi a săptămânii? O sa citesc si regulamentul intern.
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau cu renumeratie la care se adauga minim un spor de 100 % la salariul de baza...
Sa inteleg ca ori se plateste cel putin dublu ziua respectiva ori primesc liber si plata normala ori in cazul in care nu se agreaza plata in bani primesc 2 zile libere?
Concediul de odihna se poate solicita in orice perioada a anului in curs in functie de necesitati ( se poate impune sa alegi doar saptamani complete incepand cu ziua de luni sau sa ai lucrata cel putin perioada de munca la care corespund numarul de zile de concediu? (ex: in 1 februarie maxim 2 zile de concediu aferente lunii ianuarie)
In urma cu vreo 15 ani, tata impreuna cu vecini din laterale au hotarat sa acopere balconul care se afla la etajul 1 al unui imobil. precizez ca deasupra pana la acoperisul blocului nu mai exista alte balcoane si din aceasta cauza erau supuse intemperiilor si caderilor de tigle si excremente de porumbei tot timpul anului. Au confectionat un acoperis comun si au montat ulterior si ferestre tip termopan. Problema este ca aceasta lucrare sa facut fara autorizatii de constructie . Un vecin nou mutat in imobil chiar deasupra mea este deranjat ca nu are o priveliste placuta din cauza resturilor care se mai aduna pe acoperis pana vine cate o polaie mai serioasa. Am fost reclamat la Primarie dar nu am primit amenda pentru ca termenul sa prescris,dar am fost sfatuit sa ma inteleg amiabil cu el. Nu prea reusesc acest lucru si doresc sa stiu de ce acte am nevoie ,cam care sunt costurile si care sunt riscurile daca voi fi chemat in instanta. Acoperisul este trainic din tigla exact ca si acoperisul blocului si nu am modificat amprenta la sol sau volumetria acestuia. Insa am depasit limita plafonului dintre noi pe o portiune cam de un metru lungime si 10-15 cm inaltime din cauza pantei minime necesare scurgerii acoperisului. Din cate stiu fatada este spatiul comun si cu acordul a 2/3 din locatari pot cere in folosinta exclusiva acel petec de fatada.
Un prieten bun care lucreaza legal de 8 ani in Germania, a fost somat de ministerul muncii de acolo sa isi actualizeze vechimea in munca prin adaugarea la dosarul de acolo a anilor lucrati in Romania, care sunt vreo 15 la numar.
Nu poate primi concediu cat de curand si ma roaga sa aflu detalii despre posibilitatile legale pe care le are pentru a intra in posesia acelor documente fara sa fie prezent in tara.
Se pot furniza aceste documente prin oficiile consulare?
Unde se face cererea si ce acte sunt necesare?
Poate sa se foloseasca o imputernicire?
Actul respectiv trebuie tradus si legalizat in limba germana?
Multumiri anticipate!
Măsura cu aducerea construcției la forma inițiala mi se pare cam radicala! Sa nu uitam ca majoritatea balcoanelor din Romania se afla in aceasi situație...
Costurile pentru toate avizele probabil ca depășesc valoarea lucrării in sine, lucru care mi se pare total nefiresc...orice persoana care câștigă un salariu normal este pus in situația ingrata de a alege sa isi întocmească actele legale si apoi sa se roage sa reușească in cele 12 luni sa isi finalizeze investiția , sau sa isi fac treaba pur si simplu cu putini bani pe care ii are...pana la urma omul respectiv încearcă sa isi îmbunătățească comfortul personal,nu?
Ma gândeam si eu ca probabil voi fi obligat sa intru in legalitate si dacă se impune sa fac mici modificări ...
Am rugamintea sa imi specificati aspectele care pot sa va ajute sa analizati mai bine problema (ati amintit undeva in raspuns acest lucru)
Multumiri anticipate!
Buna ziua,
In urma cu mai bine de 10 ani tatăl meu împreună cu vecini alăturați au decis sa acopere terasa comuna. Blocul are din construcție o terasa care exista doar la etajul 1 si se desfășoară împrejurul blocului .
Au existat acorduri cu vecini doar verbale. Din cauza costurilor ridicate nu sau făcut autorizații de construcție.
In urma cu un an deasupra noastră sa mutat un vecin nou, care amenință ca o sa ne reclame la primarie din niste motive foarte banale. se strang betisoare de urechi,chistoace si alte resturi pe acoperis , iar dansul nu are o imagine placuta cand priveste pe geam. Am fost santajat cu faptul ca o sa faca reclamatie si am acceptat vreme de 2 ani sa ma urc pe acoperis de cateva ori sa il matur , dar in ultima vreme a inceput sa exagereze cu acest lucru! Am refuzat sa ma mai comformez si ma astept sa isi puna in aplicare amenintarile....
Am inteles de la un cunoscut ca amenda nu mai pot primi datorita faptului ca au trecut mai bine de 10 ani, dar primaria o sa imi ceara sa intru in legalitate.
Aici intervine o alta problema dacă am nevoie de acordul vecinului de deasupra , sau ajunge cel al asociației?
In cazul in care refuza sa îmi semneze dacă este necesara semnătura lui trebuie sa il dau in judecata pentru ca in mod nejustificat îmi refuza dreptul sa îmi acopăr balconul pentru care plătesc impozit?
Pereții terasei sunt comuni toți sau doar cei care despart terasa de scara blocului? (o parte dintre pereții exteriori despart terasa de apartamentul meu)
Sfatuiti-ma ce pot sa fac sa rezolv situatia cat mai repede si mai ieftin, avand in vedere ca nu am venituri substantiale ...