avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Activitate mirceani

Activitate mirceani

Ca sa stabilesc un pret corect m-ar ajuta sa stiu daca costul plantarii acestei parcele cu vie s-a amortizat in 12 ani de cand via produce.
Multumesc
Am un teren cu vita de vie mostenit, pe care vreau sa-l vand, pe cat posibil la un pret apropiat de pretul pietii in zona respectiva.
Problema este ca aceasta vie este in arenda unei rude, care este si cel care a plantat via cu fonduri europene in 2008-2009. Via produce din 2012, an din care am primit si eu arenda anuala, in valoare modesta in opinia mea.
La vanzare, arendasul (care imi este si ruda) are drept de preemptiune, si ar dori sa cumpere via pe un pret cat mai mic posibil, mult sub pretul pietii. El se lamenteaza cat de mult a cheltuit din buzunar cu aceasta vie, cat de greu este, etc desi an de an firma lui a inflorit si s-a dezvoltat, iar vinul produs de el este disponibil in multe orase din Romania si chiar in strainatate.
Intrebare: in cati ani se amortizeaza costul acestei plantatii?
Este rezonabil din partea mea (proprietar) sa-i pretind arendasului sa plateasca pretul de piata in zona la acest teren, la 15 ani de la plantarea viei (cu fonduri europene) si la 12 de cand este in productie?
Multumesc
Răspuns la discuția Taxa notariala la vanzare

Asa gandesc si eu, dar un notar consultat spune 3% tot, considerand toata proprietatea a mea de la data sentintei. Greseste?
raluk0207 a scris:

1% pentru 7/8 și 3% pentru 1/8

In 2015 am mostenit cu acte notariale 7/8 dintr-o casa, restul de 1/8 apartinand unor rude.
In 2023 dupa un proces e partaj care a durat 6 ani, am devenit proprietar cu sentinta judecatoreasca pe TOATA casa, fiindu-mi atribuit 3/4 si trebuind sa platesc sulta pentru 1/4 ceea ce am si facut.

Desi prin sentinta judecatoreasca am dobandit toata proprietatea acum cateva luni, practic 7/8 mi-a apartinut in mod neintrerupt din 2015 , platind in totalitate impozitul la primarie toti acesti ani.

Acum vreau sa vand casa.

Intrebare: ce impozit de vanzare platesc la notar, 1% sau 3%

Multumesc
Ce pot face ca sa obtin pronuntarea, amanata de SAPTE ori, intr-un proces de partaj (care dureaza deja de SASE ani) la judecatoria Ploiesti. Pe langa primele amanari initiale din mai -iunie, acum judecatorii au intrat in greva.
Multumesc
Cum/unde pot rezolva o problema aparent de comunicare intre siteul ANAF si siteul ghiseul.ro?
In portalul ANAF la obligatii de plata curente apar cu un credit de 55 lei (ceea ce este corect)
In celalalt portal , ghiseul.ro sectiunea AFAF apar cu o datorie de 1261 lei scadent luna viitoare. AM contactat ghiseul si NU raspunde nimeni.
ANAF spune sa trimit declaratie rectificativa dar asta este aiurea din moment ce in portalul ANAF nu datorez nimic.
Cum pot corecta aceasta greseala din portalul ghiseul.ro?
Multumesc
Detin un teren extravilaan pe care vreau sa-l vand. Vanzarea a fost aprobata de primaria Slatina care a emis proces verbal in urma afisarii potentialei vanzari la primarie in 2021. Din pacate vanzarea nu a avut loc. Acum a aparut alt cumparator, si mi se cere sa repet procedura de listare a vanzarii la primarie, la mai putin de 2 ani distanta de la prima lsitare. Esta asta legal/corect? De ce nu pot beneficia de acordul emis deja de primarie in 2021? Multumesc
Răspuns la discuția Marire onorariu
Totusi n-am inteles daca un asemenea demers al avocatului de a cere marirea onorariului, DUPA ce a incasat deja suma stabilita in contractul de asistenta juridica, care nu prevede clauze de majorare ulterioara, este legal.
Multumesc

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Încercați să gasiti o solutie de compromis,se intampla si astfel de situații cand practic nu poti estima durata unui proces.Pe de alta parte si colegul respectiv ar tb sa fie înțelegător și să găsească o varianta în care sa tina cont si de cat ati achitat dvs,cat ar maii putea să dureze etc.

Discuție Marire onorariu
Sunt in mijlocul unui proces de partaj care dureaza de peste 3 ani. Am un avocat angajat cu contract, caruia i-am platit onorariul cerut initial. Acum avocatul doreste marirea onorariului, bazat pe durata procesului, prea multe termene, prea multa munca pentru el.
Este legala cererea lui? In contractul pe care il avem NU se specifica o asemenea clauza. Ma simt prins la mijloc, daca nu accept, ma poate teoretic lasa cu ochii in soare cum se zice...
Răspuns la discuția taxa timbru
Va multumesc. Care ar fi in opinnia dvs motivul pentru care as demara un recurs?