Va multumesc pentru mesajul trimis. Ca sa va raspund la intrebarea dumneavoastra mama se muta la iubitul ei in alt judet, probabil si din cauza ca nu si permite sa plateasca chiria aici unde locuieste acum.
Motive intemeiate sa nu fiu de acord sunt si probabil am sa le expun unui avocat. M am linisitit putin cand mi-ati spus ca nu poate sa se mute la o alta scoala fara acordul ambilor parinti, ceea ce pana la urma era si normal.
Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz:
Anul trecut prin sentinta judecatoreasca care a insemnat doar luarea la cunostinta a ceea ce am stabilit ca si soti la mediator, s-a decis ca aveam asupra copilului custodie comuna cu domiciliul la mama. Asa scrie in sentinta judecatoreasca care mai notifica faptul ca tatal poate sa aiba copilul la el 2 weekenduri pe luna si cate o zi pe saptamana in zilele lucratoare.
Acum mama doreste sa-si mute domiciliul in alt judet (dintr-un oras universitar intr-un orasel mult mai mic cu oportunitati limitate) si implicit sa duca si copilul care acum este clasa pregatatioare in actualul oras. Poate sa faca acest lucru fara aprobarea mea? Are rost sa ajung in instanta pentru a cere sa ramana la mine copilul, sunt sanse de castiga? Nu exista cale de mijoc copilul trebuie sa ramana ori la mine ori la fosta sotie, nu putem sa-l purtam pe drumuri de la unul la altul decat eventual in weekend.
Va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari legate de divort la notar cu copil minor:
1. In cazul in care doresc sa i-au 2 weekenduri pe luna sa i au copilul sa doarma la mine, trebuie sa fac dovada la controlul pe care il fac cei de la asistenta sociala ca minorul are unde sa doarma, altfel nu pot sa inaintez divortul? Mentionez ca urmeaza sa ma mut in chirie, apartamentul in care am locuit cu familia ramane sotiei si copilului.
2. Se poate trece intr-o forma legala in actul de divort ca in cuantumul pensiei alimentare eu ma oblig sa platesc toate ratele dobandite pe parcursul casatoriei, daca ambii soti sunt de acord cu asta?
3. Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este NU, se poate completa in actul de divort o suma fixa pe care ma oblig sa o achit pana la implinirea varstei de 18 ani?
4. Cum se procedeaza cu pensia alimentara cand eu sunt PFA? Din ce se calculeaza cei 25%?
5. Avand in vedere ca apartamentul dobandit pe parcursul casatoriei o sa ramana pe numele ambilor soti, exista vreo modalitate prin care pot sa ma asigur ca ambii sotii o sa si respecte obligatiile de a platii ratele/cheltuielile?
Va multumesc anticipat si va rog sa nu considerati intrebarile de mai sus ca un motiv de sustragere de la obligatiile care mi se cuvin ca si ca parinte.
Va rog sa ma ajutati cu solutii pentru urmatoarea situatie:
1. Am inceput amenajarea unui apartament cu o firma de constructii in baza unui contract. Prin acesta firma de constructii se angaja sa finalizeze apartamentul la cheie(finisaje, instalatii termice si sanitate, instalatii electrice).
2. Firma de constructii pe langa ca a lucrat si prost nu a finalizat lucrarea si a plecat fara explicatii, lasandu-ma fara casa de 2 luni.
3. Am incercat sa recuperez de 2 saptamani banii dati degeaba pe cale amiabila dar fara succes.
4. Pe spatele contractului am semnatura constructorului ca a primit banii de la mine(chitante binenteles ca nu am primit). De asemenea am inregistrarea audio cu acesta ca a primit toti banii si ca nu a finalizat lucrarea din motiv ca nu mai are timp.
Puteti sa-mi recomandanti ce pot sa fac pentru a rezolva problema de mai sus?
Sunt in urmatorul caz:
1.Angajat la o firma unde pe contratratul de munca pe 8 ore am salarul minim pe economie pentru studii superioare+bani incasati pe PFA.
2.Angajat la inca o firma pe 4 ore unde salarul net e de 1000 lei.
Sotia nu lucreaza si urmeaza sa avem un copil.Pot sa-i trec pe amandoi la mine in intretinere si daca da cat este reducerea la impozit?
Va multumesc pentru raspuns, din pacate e foarte complicata situatia in sensul ca:
1. salar nu am mai luat din luna iulie anul trecut, implicit nu am luat nici concediu prenatal.
2. am aflat ca nu s-au platit nici contributiile la stat de atunci.
3. firma fizic nu exisita, nu am cu cine sa i-au legatura, s-a pus sechestru pe sediul firmei si nu are nimeni acces acolo.Dupa ce s-a pus sechestru am incetat si noi ca si angajati sa mai lucram la firma deoarece nu aveam unde sa lucram, iar in cazul meu nu am avut unde sa ma angajez fiind deja insarcinata.
4. probabil am sa raman si fara banutii care mi se cuvin pentru cresterea copilului din cauza ca firma a fost lasata in aer, iar statul nu face nimic cu firmele de genul.
5. ca si demersuri am depus plangere la ITM ca nu s-au achitat salariile si nu s-au platit contributiile la stat, ca nu raspunde nimeni de la firma iar ei mi-au dat o hartie in care zic ca nu a putut fi contactat nici o persoana raspunzatoare pentru firma sa ma adresez tribunalului.
6. m-am adresat tribunalului odata pentru a recupera salariile restante si urmeaza sa fac o plangere din care sa reiasa ca datorita neachitarii impozitelor catre stat acum raman fara indemnizatie de crestere a copilului.Insa toate procedurile acestea dureaza si nu stiu daca o sa am castig de cauza.
Mai am o intrebare daca ma puteti ajuta.Am fost la primarie sa intreb daca pot sa primesc ceva banuti pentru cresterea copilului. Ei mi-au zis o solutie prin care sotul meu poate sa obtina 500 lei(stimulent de insertie). Intrebarea mea este ca sa obtina acest stimulent, sotul meu trebuie sa intre in CCC, sau e de ajuns sa ramana acasa o luna (conform noilor proceduri prin care tatii sunt obligati sa ramana acasa 1 luna cu bebelusul) si pe urma sa se intoarca la munca?Mentionez ca e putin mai complicat sa ramana sotul in CCC deoare el lucreaza la la 2 firme(avand in vedere ca eu n am mai luat salar)una pe 8 ore(unde are salar si pe carte de munca dar si PFA) si una pe 4 ore, si probabil ca sa intre el in CCC are nevoie de o caruta de hartii.
Va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Contractul de munca poate fi incheiat si prin alte mijloace decat cele de comun acord si daca DA care ar fi acesta metode(am auzit ca la notar se poate dar va rog sa confirmati daca e corect sau sa trimit demisia prin posta cu confirmare de primire dar nu am unde)?Ma intereseaza din punctul de vedere al angajatului care nu poate intra in concediu prenatal deoarece firma refuza semnarea demisiei.
2.Ce se intampla in cazul in care firma are 2 asociati sot si sotie, sotul are 95% din drepturile firmei(dar din pacate a decedat) si sotia 5%(dar din pacate nu doreste sa ne semneze decizia de incetare a contractului de munca).Dansa sustine ca nu repezinta firma dar in dovezile de la Registru Comertului apare asociat iar firma activa.Ce se poate face in acest caz?
3.Ce se intampla in cazul in care cele 2 puncte de mai sus nu se solutioneaza pana la nasterea copilului, am sa primesc concediu de crestere al copilului?In momentul de fata am dat firma in judecata dar probabil solutionarea cauzei o sa dureze, iar eu n am sa primesc banutii care mi se cuvin ca si viitoate mama.
Mentionez ca in momentul in care am ramas insarcinata firma era activa si fizic nu doar in acte iar angajatii firmei stiau acest lucru.In cazul meu sunt si fostii mei colegi de munca care din cauza refuzului de incetare a contractului de munca nu se pot anagaja cu program normal la alte locuri de munca.
Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare, daca sotia nu a primit in ultimele 6 luni practic bani de la firma doarece nu s-a ocupat nimeni de firma dar figureaza ca si angajata, neavand intrerupere, are dreptul la plata concediului prenatal si postnatal?
Nu stiam daca angajatorul a platit la stat contributii pentru angajati.
Am procedat intocmai cum mi-ati recomandat mai sus.
Am fost la Registru Comertului si mi-au dat o hartie pe care scrie ca firma este inca activa, doar sediul este expirat si ca ultima situatie anuala a firmei a fost depusa in 2011.
De asemenea la tribunal a zis ca firma nu are lichidator judiciar si ca o sa fie un termen de judecata in luna mai.
Credeti ca mai putem sa ne adresam unei insitutii sau sa avem rabdare sa se rezvolve totul in instanta?