avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Activitate Nevermind

Activitate Nevermind

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc tuturor de info si clarificări.Pana la urma, s-au pornit gazele la o zi după acel afis care ne anunță că ,,raman oprite" din cauza celor 2.Dupa ce aflu care a fost rezolvarea, revin cu update (probabil suportăm noi ceilalti costurile..
Buna ziua,
Ne lovim la nivel de bloc de urmatoarea problema :
In urma unei verificari, s-a oprit gazul in bloc pe motiv de lipsa senzori individuali apartament + ceva similar la nivel de scara.
S-a mobilizat asociatia, s-au gasit oferte, s-a inceput montarea senzorilor cu o firma.
Problema este ca 2 proprietari nu vor sa monteze, astfel s-a pus un anunt sec de la asociatie ca..avand in vedere aceasta situatie, gazele raman oprite.In urma solicitarii unor clarificari suplimentare, s-a mentionat ca solutia este sa fie dati in judecata, dar va fi de durata.
Acum, intrebarea :
Chiar nu exista o posibilitate de a ,,izola" acei locatari si a pune gazele in functiune avand in vedere ca toti ceilalti ne-am montat?
Acum, ma gandesc ca pot fi o multime de situatii izolate care pot fi intalinite in astfel de cazuri (apartamente in care nu locuieste nimeni, proprietari decedati, plecati in afara, etc, nu cred ca nu s-a gandit nimeni la exceptii).Sau..poate acei 2 oameni si-au luat plite pe curent si efectiv nu-i intereseaza, sau nu stiu, irelevant motivul..Sunt totusi 2 oameni intr-un bloc de 30-40.
Care este rezolvarea pentru repunerea cat mai rapida a gazului in functiune, avand in vedere faptul ca sunt..3 saptamani de cand e oprit.. si chiar ne este necesar multora..?
Buna ziua,

Rog suport cu privire la 2 aspecte legate de cumulul pensiei cu salariul (medic, fost angajat la stat, pensionat pentru limita de varsta, in prezent angajat la privat cu norma redusa - contract individual de munca) :

1. S-a incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata, pe o fractiune de norma (6 ore/zi ; 2 zile/saptamana).Conform informatiilor de mai jos, situatia trebuie comunicata casei de pensii in 15 zile.Din cauza unor intarzieri care tin de angajator (s-a primit contractul cu intarziere de angajat) a trecut o luna si jumatate.
Exista riscul unei amenzi din acest motiv (necomunicarea in 15 zile)?

2. Printre informatiile de mai jos se specifica si faptul ca, in urma contributiilor ulterioare (dupa pensionare) se poate cere recalcularea pensiei.In urma acestei recalculari solicitate la un anumit moment, exista posibilitatea ca pensia sa scada sau obligatoriu doar poate creste, in urma contributiilor platite ulterior pensionarii? Ceea ce a fost calculat si stabilit in decizia de pensionare nu ramane batut in cuie, urmand sa se adauge (cu plus) o suma aferenta perioadei lucrata ulterior, dupa pensionare, indiferent de care este valoarea salariului incasat ?
Ma induce in eroare mentiunea :
,,Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe."

Conform informatiilor de pe site-ul casei de pensii cu privire la aceste aspecte :

,,Beneficiarii prestațiilor de asigurări sociale și ai celorlalte drepturi stabilite și plătite, conform legii, prin intermediul casei teritoriale de pensii, sunt obligați să comunice acesteia orice schimbare intervenită de natură să conducă la modificarea condițiilor în funcție de care au fost stabilite sau se plătesc aceste drepturi, în termen de 15 zile de la data apariției schimbării respective."

,,Recalcularea şi revizuirea pensiei pentru limită de vârstă :
Pensia pentru limită de vârstă se poate recalcula prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, dar şi prin valorificarea stagiului de cotizare realizat după înscrierea la pensie. Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. "

,,Revizuirea pensiei pentru limită de vârstă se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe."
Buna ziua,

Rog un raspuns cu privire la urmatoarea situatie in care ma aflu :
Eu (barbat) am 2 nume de familie, cu ,,- " intre ele (reprezinta numele de familie compus al celor 2 parinti)...sa zicem ,,Ionescu-Popescu (Ionescu era tata, Popescu - mama, ambii devenind dupa casatorie Ionescu-Popescu).
Parintii au divortat, revenind la numele anterioare : Ionescu, respectiv Popescu, insa eu am ramas cu cele 2 nume de familie Ionescu-Popescu (nici nu am stat sa-mi bat capul cu o posibila schimbare, desi din cate stiu as fi indreptatit sa o fac..insa prea multa bataie de cap..).

Dat fiind faptul ca ma voi casatori, poate sotia sa preia doar 1 nume de familie dintre cele 2 (al mamei mai precis, cu care am ramas, tatal nefiind interesat de situatia mea niciodata) ?
Este obligatoriu ca sotia sa preia ambele nume de familie : Ionescu-Popescu sau avand in vedere justificarea, respectiv faptul ca am ramas ,,agatat" cu cele 2 nume de familie..sotia poate prelua doar unul (Popescu), eu ramanand in continuare ..Ionescu-Popescu"?
Sper ca m-am facut inteles :)

Multumesc.
Buna ziua,
Rog suport in vederea furnizarii unei opinii cu privire la incadrarea unei intreprinderi (in vederea completarii unei declaratii in acest sens la o banca), astfel :
- intreprinderea A are asociati 2 soti (50% ; 50%)
- sotia detine o alta intreprindere 100%
In ce situatii sunt considerate cele 2 intreprinderi legate?
a) doar daca activeaza pe aceeasi piata sau in amonte/aval
b) nu sunt intreprinderi legate avand in vedere faptul ca sotia detine doar 50% din intreprinderea A astfel se considera ca nu controleaza aceasta intreprindere (nu detine peste 50%)
Multumesc.
Buna ziua,
Va rog, 2-3 informatii cu privire la inchirierea unui apartament (in calitate de proprietar - inchiriere intre 2 persoane fizice).

1) ANAF-ul solicita certificatul energetic la inregistrarea contractului de inchiriere? (am citit pareri contradictorii..)

2) Desi m-am chinuit sa inteleg, nu am reusit sa imi dau seama care este diferenta mai precis care este modul mai avantajos de impozitare : real sau forfetar.
Inteleg ca in 2016, cheltuielile deductibile sunt 40%.
Presupunem ca vreau sa inchiriez cu 350 euro/brut si mai avem 7 luni din anul 2016.Ce varianta de impozitare sa aleg mai avantajoasa d.p.d.v. costuri si se poate furniza va rog un exemplu de calcul pe situatia in cauza?

3) CASS-ul va aparea in aceeasi decizie de impunere si il voi achita impreuna cu impozitul? Ma intereseaza practic ce presupune d.p.d.v. birocratic achitarea impozitului si a CASS chirii.

Multumesc.
Nu are deschis nimic.
Repet, nu va impune niciun cost, pur si simplu va ramane la aprecierea pacientului.
Buna ziua,
O intrebare :
Un fost medic, actual in curs de pensionare, dar cu : autorizatie de libera practica, asigurare mall praxix, certificat anual membru CMR, poate posta un anunt pe un site de anunturi pentru..prestare servicii medicale la domiciliu (medicina generala, asistenta medicala, injectii, etc), fara a impune un cost? Pur si simplu recompensa ramanand la latitudinea pacientului...
Ce riscuri implica postarea unui anunt cu astfel de servicii?
Răspuns la discuția Informatii renuntare la mostenire
Va multumesc pentru raspunsuri, in mare m-am lamurit.
Intre timp, am inteles totodata ca daca mama (unica mostenitoare) nu se prezinta in termenul de 1 an, se considera ca renunta tacit.
In cazul acesta :
1) Cand ma pot prezenta eu (nepot), pentru a accepta mostenirea? La 1 an si 1 zi de exemplu?
2) Care este varianta optima d.p.d.v. al costurilor pentru a ma asigura ca s-a stabilit calitatea mea de mostenitor, fara a dezbate efectiv succesiunea, avand in vedere faptul ca nu exista nici cadastru si intabulare? Pot merge la notariat pt un certificat de succesiune?
Multumesc.
Buna ziua,
Rog suport in urmatoarea situatie.
O familie compusa din 2 bunici (sot/sotie), mama (fica bunicilor) si fiul mamei (nepotul).
- Bunicii nu au frati/surori in viata.
- Mama nu are frati/sururi si este divortata.
- Fiul nu are frati/surori.

Bunicii au decedat in 05.2015 respectiv 07.2015.

1) Mama are calitatea de unic mostenitor?
2) Pana la ce data poate accepta/renunta la mostenire mama avand in vedere decesele bunicilor in 05.2015 respectiv 07.2015?
2) Daca renunta la mostenire, va da o declaratie precum ca ii lasa fiului partea ei de mostenire sau procedura este mai de durata, se cauta in vreun fel alti mostenitori, etc, etc?
3) Dupa renuntarea la mostenire in favoarea fiului, ce termen are fiul sa faca succesiunea/actele pe numele sau pentru a nu plati impozitul?
Trebuie facute obligatoriu concomitent cu renuntarea la mostenire sau pot face succesiunea ulterior?
4) Renuntarea la mostenire a mamei este in vreun fel influentata de datoriile pe care le are in prezent? Adica, ipotetic vorbind, daca are un credit pe care sa zicem ca nu-l mai achita, banca se poate indrepta in vreun fel asupra acestui apartament pe care ea ar fi trebuit sa il mosteneasca dar a renuntat la mostenire?
5) Faptul ca apartamentul nu are cadastru si intabulare influenteaza in vreun fel pasii de mai sus ? Renuntarea la mostenire, succesiune, etc.

Multumesc !