Buna ziua
Stie cineva daca Depozitarul Central participa la schimbul automat de informatii care urmeaza sa intre in vigoare (sau a intrat deja in vigoare).?
G.D.
In urma cu aproximativ patru ani i-am dat tatalui meu o suma de bani pentru stingerea unei datorii catre o persoana terta. Acordul intre mine si tatal meu a fost verbal si nu am stabilit o data la care sa-mi returneze banii.
Pana in momentul actual nu am primit inapoi banii, asta urmeaza sa se intample in anii urmatori. Impreuna cu tatal meu am descis sa "legalizam" situatia, adica sa avem documente cu valoare juridica.
Intrebarile mele:
- Cum putem legaliza situatia? Din cercetarile mele ar fi necesare doua parti:
○ 1. inscris doveditor (recipisa) ca a primit banii la data respectiva. Tehnic am trimis banii direct partii terte.
○ 2. contract de imprumut in care se mentioneaza datoria si data returnarii imprumutului.
- In cazul in care tatal meu nu mai apuca sa-mi plateasca datoria, ce se intampla cu creanta in procesul de succesiune si care ar fi prioritatea creantei mele raportata la alte eventuale creante facute la alte parti terte de catre tatal meu. In prezent, tatal meu ar niste bunuri si de asemenea datorii. Per total plus.
In sentinta este mentionata data sentintei si suma de plata. Restul sunt interpretari. Am vazut si sentinte la care se specifica exact "de la data producerii prejudiciului". Altfel de unde putem sa stim daca suma calculata nu a fost actualizata.
M-ar interesa cei cai de atac mai am si daca pot opri executarea silita pana la clarificarea situatiei.
Am de platit o creanta in urma unei sentinte judecatoresti, ma gasesc in procesul de executare silita. Executorul judecatoresc a actualizat suma de plata masiv la cererea creditorului. Dupa parerea mea abuziv, pentru ca in sentinta precizeaza suma de plata cu mentiunea "actualizata la data platii". Numai ca actualizarea sumei a fost facuta de cand s-a produs fapta. Dupa parerea mea abuziv.
Instiintarea cu majorarea am primit-o sub forma unui proces verbal.
Ce trebuie sa fac pentru a opri executarea silita si a recalcula suma: contestatie la executarea silita, contestatie la procesul verbal sau altceva?
Exista o definitie pentru "indestulator"? In primul dosar valoarea evaluata a bunurilor sub sechestru este de aproximativ trei ori mai mare decat creanta datorata. Valoarea evaluata este valoarea determinata de catre executorul judecatoresc.
Am doua procese, pentru fiecare am sechestru asiguratoriu pe diverse bunuri. Unul dintre ele l-am pierdut si am de plata o anumita suma, celalalt proces este in desfasurare. Daca platesc suma datorata pentru procesul pierdut ce se poate intampla. Imi va fi ridicat sechestru de pe o parte din bunuri (corespunzatoare primului proces) sau se va extinde sechestrul din celalalt proces si pe bunurile unde ar trebui sa se ridice sechestrul?
Care sunt sansele sa se accepte desfiintarea executarii silite? Cei implicati au interes sa scoata bunurile la licitatie. Pot sa gaseasca un motiv sa nu ia in considerare desfiintarea executarii silite?
Ca sa scap de sechestru pe bunri mai trebui sa depun cerere?
In procesul de executare silita mi-au fost scoase anumite active la licitatie. In cazul in care platesc creanta pana la data licitatiei ce se intampla, mai este o cale de oprit licitatia?
Pentru o datorie pe care o am, am mai mult bunuri sub sechestru care mi-au fost scoase la licitatie. Suma evaluata a activelor scoase la licitatie este cam de patru ori mai mare decat valoarea datorie. E normal?
Ce nu stiu este cum va decurge licitatia. Va fi vandut tot sau numai pana la acoperirea sumei datorata de mine creditorului. Daca se va vinde tot ce se intampla cu restul de bani, in ipoteza in care suma incasata depaseste suma datorata.