Dle/dna fdlevente am si eu o doua curiozitati nevinovate (necesare unui sondaj intern):
- in ce calitate "complectati" dvs. respectivele OP-uri? De contabil prestator de servicii sau de antreprenor - proprietar de microinteprindere?
- societatea foloseste sisteme de internet banking?
Multumesc
Pentru a stabili cu exactitate locul prestarii si cine este obligat la plata taxei trebuie sa identificati exact tipul de servicii efectuate. Termenul "activitati diverse" easte extrem de evaziv. Va recomand sa studiati art 133 CF pentru a stabili exact incadrarea coroborat cu art. 150 CF daca este cazul si apoi reveniti.
De asemenea stabiliti exact serviciile si impreuna cu partenerul german pentru a respecta o incadrare comuna sub auspiciile Directivei 112
Pe documentul de export la numele expeditorului ar trebui sa fie trecuta societatea din RO. In caz contrar, dumneavoastra nu aveti nici o dovada ca ati facut un export, ci doar o achizitie pe teritorul UK
@t.simona: Chiar daca Directiva e aplicabila in general tututor statelor membre, exista tari care nu obliga persoanele impozabile sa se inregistreze cu cod de TVA atunci cand primesc servicii impozabile in tara lor - echivalentul lui 153/1 din codul fiscal romanesc (ex: Letonia si Slovacia...or mai fi si altele). Mai mult decat atat, persoana impozabila din Romania care presteaza servicii taxabile la beneficiar, poate presta aceste servicii si daca beneficiarul nu ii comunica un cod valid de TVA. Va emita facturile cu 24% si e problema beneficiarului ce face in tara sa.
@Schumiholic: sa va scoateti din platitor de tva nu este o optiune pentru dvs.
@BstZsolt: depinde de ce servicii prestati si unde este considerat locul prestarii. Vedeti mai intai unde va incadrati la art. 133 CF si reveniti. Expresia "servicii in Romania" este relativa...
Din intrebarea dvs. nu se intelege cine a intocmit documentele vamale de export. (Ar trebui firma din RO, fie direct, fie printr-o societate specializata din UK). In acest caz achizitia dumneavoastra nu este nici AIC, nici scutita, ci neimpozabila in Romania. Nici compania din Ro nici cea din UK nu au obligatii declarative 390, insa pe factura primita de dvs trebuie specificat "Directiva 112 / CE A CONSILIULUI din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata (publicata in JO L 347, 11.12.2006, p. 1), la art. 146 intitulat "Scutiri la exporturi" alin. (1) litera b)"
Va recomand sa studiati Art. 132 CF si fiti atent la justificarea exportului (DVE, dovada transportului, documentul asigurarii, contractul cu beneficiarul din Mexic, precum si prin alte documente considerate necesare, in conformitate cu OMFP 2222 / 2006 modificat)
De asemenea, furnizorul dvs din UK ramine obligat fata de autoritatile din tara sa de a depune toate diligentele pentru a justifica faptul ca bunurile au parasit teritoriul cu destinatia non UE.
Cota de 5% poate fi aplicata numai daca se intrunesc conditiile art. 140 al 2/1 din CF (SU 120mp, val <380.000 lei si sa nu fi detinut locuinte achizitionate cu 5%). Deci, conditia ca cel care achizitioneaza sa fie persoana fizica nu este suficienta.
De asemenea, din intrebarea dumneavoastra inteleg ca e vorba de un imobil folosit (nu nou). In acest caz ati putea sa-l vindeti si in conditii de scutire TVA cf art. 141 al. 2 lit. f CF. E adevarat ca ar trebui sa faceti si ajustarea taxei deduse la cumparare dar ...puteti sa faceti un calcul sa gasiti varianta optima.
Cel mai la indemana este contractul de comodat incheiat intre asociat si persoana juridica in care sa se mentioneze si dreptul ulterior de inchiriere.
Verificati si daca societatea si-a autorizat obiectul de activitate pentru astfel de servicii (daca nu este o activitate uzuala)
In primul rand, dupa cum bine se stie, NU pe toate bonurile fiscale apare CUI-ul societatii. Din contra, in acest moment cca 2% dintre agentii comerciali din Romania detinatori de case de marcat au actualizat aceata optiune.
In al doilea rand, inregistrarea CUI-ului pe un bon fiscal da posibilitatea cumparatorului de a deduce TVA inscris pe acesta...in conditiile legii fiscale. In consecinta fie veti avea drept de deducere fie 100%l (folositi auto exclusiv in activitatea economica sau va incadrati la exceptii) fie 50% fie ...deloc.
Si pe care din puncte ati semnat rezilierea?