avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate andeiusa@yahoo.com

Activitate andeiusa@yahoo.com

Va multumesc nespus pentru ajutor!
Buna seara!

As dori sa stiu cum se poate calcula plata concediului medical dupa implinirea celor 2 ani de CCC. Indemnizatia primita pe perioada acestor 2 ani este considerata venit net?
Se poate lua concediu medical din prima zi dupa incetarea CCC in cazul in care mama a avut pfa (cu activitate suspendata pe perioada celor 2 ani)?
De asemenea, in cazul in care se stabileste incadrarea copilului la persoane cu dizabilitati si se va prelungi CCC cu inca 1 an, cum se poate calcula indemnizatia, avand in vedere ca mamica a prins 2 ani cu 85% din venituri?

Va multumesc frumos pentru ajutor!
Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu niste informatii referitoare la plata CM, a indemnizatiei pt maternitate si pt cresterea copilului pt PFA.
Sunt insarcinata in luna a 7-a, imi platesc toate contributiile la stat din mai 2009, incepand din martie 2010 platesc si cotizatia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

Veniturile mele pe 2010 conform deciziei de impunere sunt de 60120RON brut, 45120RON net.
Venitul meu brut lunar este de 5265, insa incepand cu luna martie imi mai intra 3000lei brut pt ca am mai incheiat un nou contract. Am refacut pe 10 martie 2010 declaratia 220 si au rezultat sumele mentionate mai sus (60120 brut, , cu plati anticipate trimestriale dupa cum urmeaza: 1085RON trim 1, 2045 trim II, III, IV.
Mentionez ca atunci cand am completat declaratia am luat in considerare doar lunile ianuarie - august inclusiv, deoarece in septembrie trebuie sa nasc (ianuarie - 5265 ron + feb - 5265 ron +martie-august cu 8265RON venit).
Va rog sa ma ajutati sa imi calculez:
1. Concediul medical de risc maternal
2. Indemnizatia pentru maternitate (pentru cele 126 de zile pre/post natal)
3. Indemnizatia pentru cresterea copilului.

Eu intelesesem ca acestea se calculeaza la venitul brut, altii imi spun ca la venitul net, si nu stiu unde sa ma interesez. Am intrebat o doamna contabila, dar nu a stiut sa imi spuna.

Va multumesc foarte foarte mult!
Andreea
Va multumesc mult de tot pentru informatii si urari!

Andreea Cristea

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie - sunt PFA din aprilie 2009, sunt insarcinata in luna a 7-a acum si vreau sa intru in concediu prenatal. Am toate taxele platite la zi (impozit pe proift, pensii, CAS, 0,85% indemnizatia pt concedii), contributie de minim un an inainte de nasterea copilului, deci ar trebui sa beneficiez fara probleme de indemnizatia de maternitate si de crestere a copilului.

Intrebarea mea este daca pe perioada pre/postnatal si CIC eu pot continua sa facturez servicii conform contractelor incheiate sau sunt obligata sa imi suspend activitatea? De asemenea, daca voi fi nevoita sa imi suspend activitatea, va trebui sa imi mai platesc taxele conform deciziei de impunere, chiar daca eu pentru lunile respective nu mai realizez venituri?

Va multumesc frumos!
Andreea
Buna ziua!

Caut un avocat bun care sa ma insoteasca la semnarea unui contract de vanzare cumparare.
In 2008 am semnat un antecontract pentru un apartament intr-un imobil nou de locuinte. Din pacate nu am fost destul de desteapta sa cer sfatul unui avocat inainte de a-l semna, iar acest antecontract este plin de clauze "ascunse" care ma dezavantajeaza.
Am primit in sfarsit invitatia pentru semnarea contractului de vanzare cumparare pentru 3 iunie 2010 la ora 9:00 (am primit notificare printr-un email care mi-a intrat in bulk...de obicei nici nu le vizualizez si le sterg....). Nu vrea sa mai repet aceeasi greseala ca si cu antecontractul si vreau sa modific propunerea lor astfel incat sa fiu acoperita. Mentionez ca firma lor de avocatura este una foarte puternica, implicate fiind persoane politice.

Astept raspunsul dvoastra deoarece ar trebui sa ma misc repede.

Va multumesc!
Andreea Cristea
Multumesc mult! Realizez venituri profesionale pentru care platesc impozit incepand cu aprilie 2009, asadar ma incadrez.
As vrea sa stiu insa si care ar fi exact formula de calcul 85% din cei 5265RON....ma rog, stiu ca trebuie sa ma aresez unui contabil, dar deocamdata nu am reusit sa iau legatura cu unul.
Buna ziua,

Mi-am infiintat un PFA in aprilie 2009, facturez servicii de 5265RON pe luna. Am aflat ca sunt insarcinata, ar trebui sa nasc in sept-oct 2010.
Am incheiat contract cu CAS-ul pentru toata suma pe care o facturez in 24.11.2009 dar am platit retroactiv incepand cu mai 2009 (cu penalizatile de rigoare). Imi achit, de asemenea impozitul pe venit de 1653RON trimestrial.
Cu Casa de Pensii am incheiat contract pe o suma minima. As vrea sa stiu daca contributia la Casa de Pensii afecteaza la calcului sumei indemnizatiei pentru crestere a copilului. In cazul in care afecteaza suma indemnizatiei, pot sa platesc retroactiv pentru o suma mai mare care sa imi creasca indemnizatia?
De asemenea, beneficiez si de cele 126 de zile de concediu de maternitate, si dupa aceste 126 de zile eu trebuie sa imi suspend activitatea pe pfa pt a primi indemnizatia de crestere a copilului?
Va rog sa imi spuneti care este suma pe care ar trebui sa o primesc pentru cei 5265RON venituri.

Va multumesc foarte mult, chiar daca am studiat un pic legea, nu am reusit sa gasesc un raspuns concret la aceste intrebari!
Multumesc mult pentru informatii! Imi sunt de mare ajutor in a-mi cantari avantajele si dezavantajele pentru ca maine trebuie sa dau un raspuns.Contabila mea nu pot sa zic ca m-a lamurit in vre-un fel, asa ca voi cere sfatul altcuiva. Iti doresc o zi frumoasa si o saptamana fructuoasa!
Andreea
Dragii mei,

As avea si eu nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea problema:
tocmai am primit o oferta din partea angajatorului meu de a-mi fi platit salariul pe firma pe care o detin, care are ca obiect principal de activitate "Consultanta pentru afaceri si management", dar care nu este microintreprindere, la infiintarea ei (2006) optand pentru plata impozitului pe profit. Firma nu are nici un angajat, eu fiind asociat unic si o alta persoana administrator. Nu am avut pana acum activitate.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. pentru a presta servicii sunt obligata sa am angajati si daca da cati minim? Sau pot presta eu serviciul in calitate de asociat unic?
2. daca nu pot figura ca angajat al firmei (pentru ca sunt asociat unic) trebuie sa imi tin cartea de munca pe alta firma?
3. suma pe care mi-am negociat-o ca salariu cu angajatorul o pot factura pe toata ca "serviciu consultanta management" sau sunt obligata sa facturez doar 50% din venituri ca prestare serviciu de consultanta urmand ca restul sumei sa o facturez cu alt obiect de activitate inscris in actul constitutiv?
4. suma totala pe care trebuie sa o cer angajatorului este:
salariul net+16%IMPOZIT PE VENIT+10% IMPOZIT PE PROFIT + 19%TVA sau trebuie sa mai adaug si impozitul pe dividende (16%?)?
5. este mai avantajos sa optez pentru varianta "microintreprindere"

Va multumesc anticipat pentru timpul si informatiile acordate! Nu vreau sa par lipsita de bun simt, insa va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns urgent pentru ca luni (29.01.2007) trebuie sa dau raspunsul!
Andreea Cristea