avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Activitate enderalex

Activitate enderalex

Răspuns la discuția CO platiti la 2 locuri de munca
sunt din sectorul privat. dar al 2 lea angajator incerca sa imi spuna ca nu am dreptul la CO nici macar fara plata la part time, daca nu e job de baza.

deci am dreptul la 2 CO platite la 2 angajatori din privat?

pentru bonurile de masa platite pe card sodexo, este aceasi situatie? am dreptul de la ambii angajatori sa beneficiez?

Multumesc.
buna ziua,

daca am 2 joburi, unul full time, pozitia de baza, la un angajator si un job part time, la alt angajator, am dreptul la CO platit de la ambele companii?

multumesc.
Răspuns la discuția drept proprietate cartea funciara


Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Contractul de vanzare cumparare este TITLU DE PROPRIETATE.
Dumneavoastra va referiti la hartia cu tricolor dar aia se elibereaza in temeiul contractului.
Faptul ca este inscris in CF ii intareste TITLUL fiind opozabil ,,ERGA OMNES"!


buna ziua, multumesc de rapsuns.

doresc sa cumpar un teren.

titularul actual il are prin CVC, dar fara titlu de proprietate, am mers la notar cu actele pe care le are dansul si notarul mi-a spus ca nu poate sa imi faca mie, un contract vanzare, pentru ca acel imobil nu are in istoric un act de proprietate.

nu mai inteleg exact, ce este legal un act de proprietate sau un loctiitor, pentru a putea cumpara fara probleme.

multumec.
revin cu cateva adaugari.

daca terenul e inregistrat in cartea funciara/intabulat din 2010 nu atesta si dreptul de proprietate/titular in lipsa actului de proprietate?

am vorbit cu un avocat si mi-a spus ceva de uzucapiune prin jonctiune. nu am inteles clar ce este aceasta uzucapiune prin jonctiune, cu ce difera de uzucapiunea la 10-30 de ani.

as putea eu dupa achizitie sa intentez aceasta jonctiune pentru uzucapiune, fara sa astept 10-30 de ani, de posesia a terenului.
buna ziua,

daca o persoana detine un teren, fara titlu/act de proprietate, doar prin contract vanzare cumparare(care nu duce la un act de proprietate), dar are intabulat terenul in cartea funciara pe numele lui, nu ii atesta cartea funciara si dreptul de proprietate?

inscrierea in cartea funciara a fost facuta undeva in 2009-2010. pana atunci nu era inregistrat terenul.

este inscrierea in cartea funciara, ca proprietar de ajuns pentru a demostra ca este proprietarul terenului, sa tina loc de act de proprietate, daca nu a fost contestata inscrierea in carte?

multumesc.
buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu sfaturi sau solutii privind urmatoarea situatie.

doresc sa cumpar un teren in bucuresti, cu o casa inregistrata in cadastru ca "o casa in stare avansata de degradare(ruina)", detinut de actualul proprietar prin act vanzare-cumparare.

act de cumparare de la 3 frati, cei 3 frati l-au dobandit de la mama lor, prin mostenire(mama a murit in 1977, mostenirea a fost facuta in 1992, tot in 1992 actualul proprietar a cumparat de le cei 3).

in acel contract de vanzare cumparare se specifica, ca mama acestor frati detinea terenul ca "l-a stapanit ca patrimoniu de fapt".

notarul a verificat actele si nu a gasit in istoric un act/titlu de proprietate.

pot eu achizitiona terenul in acest caz si printr-o solutie/procedura sa obtin ulterior un act de proprietate?

sau poate actualul proprietar sa deschida un procez de uzucapiune(sunt 26 de ani de cat are terenul), folosind terenul din 1992, pentru a obtine un act de proprietate?

pentru uzucapiune cum se demonsteaza, folosinta continua si neintrerupta si cum se probeaza folosinta utila?

daca terenul e inregistrat cu o casa in stare avansata de degradare(ruina), se mai poate demonstra ca terenul a fost folosit in mod util.

de precizat ca in cadastru se precizeaza ca imobilul, terenul si cladirea/ruina sunt intabulate, dar in CU de informare scrie urmatoarele "se prezinta act de proprietate CVC cu incheirea de autentificare nr x/data si nu se prezinta incheiere de intabulare".

precizez ca doresc sa achizitionez acest teren, pentru ca are o localizare buna, iar actualul proprietar este de acord sa gasim o solutie, fiind un batran nu stia ca acel CVC nu inseamna intr-adevar un act de proprietate asupra terenului.

doresc sa stiu daca exista o solutie juridica pentru a dobandi eu dreptul de proprietar dupa achizitie sau dansul inainte sa imi vand, pentru ca terenul sa il detin ulterior fara a avea probleme.

multumesc.
buna ziua

doresc sa stiu daca legal si din partea bancii, se poate ca un codebitor care nu e ruda de gradul 1, de exmplu partenera cu care nu sunt casatorit sau cununat, sa ma codebiteze la un credit ipotecar sau prima casa, dar pe contractul de proprietate sa nu aibe 1/2 drepturi din acea proprietate casa/apartament?
adica sa ma ajute sa contractez creditul dar sa ma angajez sa platesc integral creditul si sa fiu proprietarul 99% sau o prevedere in contractul de cumparare in care eu sa detin mai mult din proprietate, fara sa afecteze calculul bazei pentru acordarea unei rate lunare.

pe scurt poate cineva sa ma codebiteze iar pe contract sa fie titular cu mai putin de 50% din bunul achizitionat.


si mai am o intrebare legata de deschiderea mostenirii, exista o lege noua prin care mostenitorii trebuie in maxim 1 an 2ani de la decesul celui care detine bunurile, ei ca mostenitori trebuie sa ridice pretentii in sscris la notar altffel sunt considerati ca fiind neinteresati de mostenire si scosi din procesul de impartire al mostenirii.

vreau sa stiu daca pentru un bunic decedat in 2013 si pentru care nu stiu sa se fii facut de vreo ruda procesul de deschidere al mostenirii, trebuie sa aiba tata pretentii la mostenire la un notar, sau e automat dezmostenit, si cine din rude ridica pretentii nu mai trebuie sa il citeze in procesul de mostenire

multumesc anticipat.
sper ca m-am facut inteles. daca nu, astept intrebari, daca am fost neclar
buna ziua, am fost la CASMB din nou, cu o copie CM incompleta, doar vizata la platitor, necompletata si o adeverinta venit cu venit brut dar fara zile lucratoare. cei de la CASMB m-au trimis inapoi sa iau aceste 2 hartii asa cum se cere, au fost destul de amabil sa imi ia restul de acte si sa astepte sa vin cu aceste 2 hartii, au contactat firma si au incercat sa ia legatura cu contabilul sau administratorul.

CASMB in sistemul lor electronic au spus ca anagajatorul nu a incarcat inca CM pe octombrie nici acum, nu are un numar de contact, i-au contactat printr-un nr de telefon dat de mine, si au lasat mesaj cum ca sunt obligati sa lase un nr de telefon la contact pt CASMB si alte institutii ale statului. mi au mai spus ca CASMB nu poate sa faca nimic cu privire la refuzul de plata la CM pe octombrie cand tata era inca angajat, si ca numai in instanta se poate rezolva acest CM, CASMB nu are nicio putere, spun ca asta e legea.

am incercat de aproape 1 luna de zile sa rezolv problema asta pe cale amiabila, de pe 5 noiembrie tot sunt plimbat si mintit de angajatii firmei cu care am putut sta de vorba, acum aflu ca CASMB nu poate face nimic, sa ii dau in judecata pt un CM nici nu stiu cat ar costa sau cat ar dura. intre timp concediul medical in continuare pe noiembrie si decembrie ca sa poata fi platit direct de CASMB are nevoie de adeverinta venit brut si copie CM pe octombrie.
buna ziua, revin cu alte probleme birocratice care mi se par ireale.
am fost la ITM unde pentru a putea face o sesizare angajatorului, am nevoie de un raspuns negativ din partea lor sau pozitiv presupun dar fara a imi elibera actele/adeverinte/copii.
problema este ca daca as fi avut cu cine sa vorbesc sau sa iau legatura de la firma respectiva nu as fi fost in situatia sa vin la ITM si CASMB, mi au zis sa fac o cerere scrisa cu ce vreau si ca ei trebuie sa imi raspunda, si dupa cu raspunsul lor daca e negativ sa vin la ITM.
toate bune si frumoase dar or sa raspunda la aceasta cerere cum au raspuns si la cererea orala, prin vorbe si promisiuni, intre timp au trecut 2 saptamani si nu sunt in stare sa elibereze o adverinta salariu brut, o copie dupa ultimul CM platit de ei completat de ei, stampilat de ei "Cf original".
singurele numere de telefon de care am facut si pot face rost sunt ale sefului serviciu paza, care se ocupa de paznici, adresa lor inscrisa in CIM, unde nu era decat un alt paznic/receptioner, nu isi desfasoara activitatea acolo nimeni din conducre, RU, contabilitate, cu care sa pot vorbi, si au refuzat sa mi dea alta adresa sau numar de telefon.
buna ziua,

multumesc pentru raspunsuri.

ce reprezinta cele doua proceduri, deschiderea mostnirii dupa bunic si bunica, ce trebuie sa fac mai exact. de altfel pentru a fi reprezentant legal sau punerea sub interdictie.
medici pe la care am umblat pana acum m-au pus pe mine sau m-au lasat pe mine sa semnez in locul tatalui meu, fara insa a lua decizia ca el nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale(cel putin temporar, asta ramane de vazut daca isi revine si cat de bine se face). presupun ca e necesar un aviz al unui medic pentru a-l declara "inapt" sau incapabil sa semneze sau sa ia decizii.