avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate Urusag

Activitate Urusag

Necazul de cu seară: ajunsă acasă am văzut limitele gropii pentru fundația blocului care se pare că va înflori chiar lângă balconul meu. Am întrebat vecinii adunați și speriați și se pare că se va construi p+2+m. Vă cer ajutorul celor care se pricep și mă pot lumina cam ce aș avea de făcut pentru a-i impiedica să construiască depășind limitele admise de lege.

Până acum știu așa(vă rog să mă corectați dacă-i cazul):

- Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care la art. 3 precizează: (1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. (2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
- trebuie să fie minim 2 m între colțul cel mai exterior al balconului(al meu în cazul acesta) și punctul cel mai apropiat de linia de hotar existent pe suprafața zidului în care s-a deschis vederea
- sunt aproape sigură de faptul că PUG-ul localității în care locuiesc nu a fost reînnoit în termenul legal de maxim 10 ani. În acest caz autorizația de construcție este valabilă?
- PUZ-ul bate PUG-ul? Aud si vad fel de fel de povești în localitatea unde stau și mă îngrozesc la ideea că pe baza unui PUZ oarecare + "plicul aferent" oferit urbanistului din primărie, se poate cere un POT/CUT mai mare decât cel prevăzut în PUGul inițial. Acest PUZ nou nu trebuia aprobat în sedință publică?
- parcările, calea de acces pentru pompieri, amplasarea ghenei de gunoi, spațiu verde sunt obligatorii. Cât de aproape e bloc trebuie să ajungă mașina de pompieri?
Și o ultimă întrebare: eu ca și persoană fizică pot avea acces la dosarul pentru autorizația de construcție pentru terenul vecin?

Mulțumesc pentru răbdare și toleranța la lungimea mesajului.
Răspuns la discuția Intrerupere studii postliceale
Vă mulțumesc. Dar oare, în condițiile în care nu am contract de școlarizare și implicit nu există nici o prevedere în acest sens, am vreo șansă să întrerup?
Buna seara,

Am rugamintea sa-mi spuneti daca studiile postliceale la buget - asistent medical generalist - pot fi intrerupte si care ar fi perioada maxima pentru asta. M-ar ajuta mult si o trimitere la articol de lege in acest sens.

Multumesc mult!
Răspuns la discuția Contestatie concurs
Din cate stiu eu, sef birou este o functie de conducere, insa daca este si contractuala conform HG 286/2011 nota minima la proba scrisa trebuie sa fie 7. De asemenea, pot trece la proba urmatoare doar candidatii admisi la proba anterioara, in cazul dvs.proba scrisa. Media finala de promovare a concursului se calculeaza, conform aceleiasi hotarari, ca medie a notelor fiecarei probe. Deci nimic gresit visavis strict de aceste aspecte pe care le-am reluat eu.

In legatura cu celelalte aspecte pe care le-ati sesizat, nu ma pronunt. Intr-adevar, faptul ca numele nu au fost acoperite nu este ok. Faceti contestatie daca va incadrati in termenul legal, insa va sugerez sa mentionati fiecare neregula argumentand cu articolul de act normativ pe care l-a incalcat.
Răspuns la discuția Trotuar perimetral
Nu exista decat varianta 1 sau 3. Va multumesc foarte mult, ne-ati lamurit in multe privinte!
Răspuns la discuția Trotuar perimetral
Inca o intrebare..in conditiile in care gradinile erau imprejmuite la data cumpararii apartamentelor, au dreptul ceilalti proprietari sa ceara insistent actele pentru ele si sa impuna distrugerea imprejmuirii?
Buna ziua,

Este obligatorie existenta unui trotuar perimetral in jurul blocului?
Au inceput discutii aprinse intre vecini pe aceasta tema.

Pe latura nordica avem o alee pietonala din care se intra in cele doua scari. Pe latura sudica si vestica, exista pe langa intrarea in garajul de la subsol, gradinile apartamentelor de la parter. Gradinile erau gata imprejmuite si au fost livrate "cu titlu accesoriu" apartamentelor de la parter, binenteles ca si platite peste pretul apartamentului. Expresia din ghilimele este folosita in contractele de vanzare cumparare., insa nimeni nu stie exact ce inseamna ea.

Cei de la parter nu au insa CF pe gradina, desi verbal au primit infinite asigurari ca nimeni nu se poate atinge de terenul lor. Din apartamente se iese direct in gradini.

Intrebarile noastre sunt: Este obligatorie existenta acelui trotuar perimetral?
Se poate obtine ulterior contractului de VC, retroactiv, CF pe acele gradini?
In ideea in care aflam ca de fapt gradinile sunt ale tuturor, prin cota parte indiviza din teren, le putem ceda oficial celor de la parter? Toti trebuie sa fie de accord cu cedarea sau doar 50+1 din proprietari? Putem obliga cumva constructorul sa refaca si clarifice situatia, suportand el toate eventualele cheltuieli?

Daca nu se poate nicicum, ar exista posibilitatea unui fel de concesiune a celorlalti catre cei de la parter pentru folosirea nelimitata a gradinii? Si in acest caz este suficient acordul a 50+1 din proprietari? Cu o asemenea concesiune, ar putea sa obtina de la primarie autorizatie pentru ingradirea cu lemn - acum e cu plasa - a terenurilor?

Stiu ca sunt multe intrebari, nu stim ce sa facem si incotro sa o apucam...multumesc mult oricui ne poate ajuta/indruma.
Buna ziua,

Sunt administrator la o asociatie relativ nou infiintata si m-am lovit prima oara de situatia achitarii unor plati in avans. Sunt nedumerita cum se diminueaza in registrul de casa aceste sume pe masura ce se platesc cheltuielile luna de luna?!

Concret, s-a achitat 300lei, reprezentand cheltuieli pe aprilie - 42 lei - si restul sume in avans. Cheltuielile pe luna mai sunt 52 lei. Din aceste sume, cate 10 lei sunt fond de reparatii in fiecare luna, care vin trecut in registrul fondului de reparatii, dar pe baza chiantei de 300 lei sau?! In registrul de casa am inregistrat 300 lei, dar cum scad cei 42 si 52 lei?

Multumesc anticipat.
Am fost si la politie si au spus ca nu tin de ei; ca e o problema/speta civila si ca eu nu ai ce sa faca. Multumesc pentru raspunsuri.
Nu exista decat contractele de vanzare cumparare a fiecaruia dintre noi; si doar pe unul dintre ele am inteles ca scrie despre faptul ca se obliga se termine sapa in garajul de la subsol pana la o anumita data; despre celelalte probleme insa nimic. Am invocat si garantia blocului in discutiile cu el, insa se face ca nu aude de luni bune.