Am ajuns in faza de recurs cu un litigiu. Mi-a fost admis in parte apelul, trebuie in recurs sa mi se admita si ceea ce nu am castigat in apel. Avocatul meu a primit motivarea, a facut recursul in termen, l-a depus. Am constatat dupa depunere citind recursul, ca a omis sa critice un capat de cerere pierdut in apel. Am sa renunt la serviciile sale, spuneti-mi va rog, pot sa completez pana la primul termen cererea si pe aceasta omisiune? Sau nu se mai poate face nimic si am pierdut acest capat de cerere?
O colega de serviciu aflata in mare suferinta are nevoie de un sfat juridic. Sper sa-l gaseasca la dumneavoastra.
1. Anul trecut a decesat si ultimul sau parinte. A acceptat mostenirea dupa acesta. Are calitatea de mostenitor sezinar conform Codului Civil.
2. Sora sa a incercat prin diverse mijloace sa o determine sa nu accepte mostenirea, folosind pretextul ca are testament de la parinte pe toate bunurile parintelui. A invocat cheltuili de inmormantare de 20.000 lei si pomeniri 15.000 lei (le-au facut separat datorita neintelegerilor religioase). Dupa aceasta instiintare verbala privind testamentul nu i-a mai permis accesul la bunurile defunctului, la masina, casa mare 220mp de 5 camere, gradina imensa. A schimbat toate incuietorile de la poarta, garaj si casa.
Colega mea i-a murit sotul si are un copil in intretinere. Doreste sa se poata folosi de bunurile lasate de parinte, dar este impiedicata printr-un abuz. Nici nu are bani sa porneasca o actiune in instanta de dezbatere a succesiuni pentru ca la valoarea mostenirii taxa de timbru va fi foarte mare si nu o poate achita. Pe acest aspect mizeaza si sora dansei.
Intrebari:
1) Avand in vedere ca poate dovedi calitatea de mostenitor sezinar, ca a acceptat mostenirea, ca are probe scrise, cu martori, ca este impiedicata sa intre pe proprietatea sa (parte), poate face o plangere penala impotriva sorei sale pentru tulburare de posesie?
2) Va putea sa ceara daune pentru faptul ca a fost impiedicata sa dispuna de bunurile defunctei?
3) Cum poate dezbate succesiunea fara a plati taxa de timbru? Sau sa o plateasca in rate (estimata la 7500 Euro conform pretului pietei al bunurilor mobile si imobile)? Exista sanse ca cererea sa-i fie acceptata datorita situatiei materiale? Poate plati la final doar partea care ii revine?
4) In acest moment nu poate evalua valoarea mostenirii intrucat nu are niciun act privind proprietatile detinute de parintele sau. In plus a aflat ca tatal sau a vandut o proprietate de 3000 mp, ar trebui sa existe un cont bancar. Toate aceste acte sunt ramase in casa, acte care sunt in posesia sorei sale. Le poate cere la primul termen?
Intr-o actiune cu recuperarea unei sume platite nedatorat nu s-a cerut si dobanda legala, deloc neglijabila, in conditiile in care suma de recuperat are aproape 8 ani. Asta numai din vina avocatului. Ne aflam in faza perioada dintre fond si apel, am castigat recuperarea sumei in baza sentintei executorii din fond. Vom schimba avocatul.
Intrebare: Se mai poate cere dobanda legala in apel? Daca nu, trebuie introdusa o noua actiune in instanta ulterior sau dobanda legala neceruta nu mai poate fi solicitata ulterior platii?
Valoarea casei de vacanta la biroul notarial in baza careia se vor calcula taxele notariale este de 10.000 Euro. In timp ce valoarea la care s-ar putea vinde aceasta casa de vacanta, pretul cerut, ar fi de 100.000 Euro.
Este evident ca in situatia de fata prin interzicerea accesului in locatie si pastrarea documentelor defunctului, acest mostenitor doreste locuinta. Si mai mult ca sigur ca doreste prin instanta, intrucat instanta va avea un pret mult subevaluat al imobilului, acordand jumatate celeilalte parti. In loc sa coste 100.000 Euro, pretul va fi 10.000 Euro, se achita 5000 celuilalt mostenitor si s-a terminat totul. Este interesant faptul ca mostenitorul care a pus mana pe cheile locuintei nu are imobil in proprietate. In aceasta situatie, instanta ii va acorda aceasta casa de vacanta in proportie de 99.00%.
Avand in vedere situatia, mostenitorul care evident va fi pagutib prin actiunea in instanta, are ca optiune doar varianta vanzarii de catre instanta si impartirea banilor. Astfel cele doua parti sunt beneficiare in mod egal a cantitatii de bani rezultata din vanzarea imobilului si terenului aferent.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Cunosc detaliile succesiunii la notar. Intrebarea mea se referea la faptul ca este legal ca unul dintre mostenitori sa interzica celuilalt accesul in bunurile ce urmeaza a fi impartite si sa nu furnizeze niciun fel de documente detinute de defunct pana la dezbaterea succesiunii? Practic niciunul nu are certificat de mostenitor pe acele bunuri. Poate conta asta "de rau" pentru instanta in cazul in care se ajunge aici?
In ceea ce priveste dezbaterea succesiunii in instanta, am inteles ca trebuie avuta o incheiere de la notar, apoi se merge la mediator chiar daca nu mai este obligatoriu sa se arate de catre o parte disponibilitatea de intelegere. Valoarea casei de vacanta in care unul dintre mostenitori sta este de 100.000 euro, pentru instanta ea valoreaza nu mai mult de 20.000 euro. Daca instanta acorda bunul celui care deja locuieste acolo, se va compensa cu doar 10.000 euro, ceea ce nu este normal. Exista o modalitate prin care bunul sa fie evaluat de expertul dispus de instanta la valoarea sa normala de piata? Decat ca unul sa beneficieze de 100.000 euro contra a doar 10.000, nu mai bine solicita instantei vanzarea proprietatii? Daca este paguba sa fie pentru ambele parti!
Buna ziua, ce se intampla in situatia in care dupa moartea ultimului parinte unul dintre cei doi mostenitori nu mai permite accesul pe proprietatea detinuta de defunct? Conctret, defunctul avea o casa de vacanta, iar unul dintre mostenitori a luat documentele din casa detinute de acesta, cheile, si nu mai permite accesul celuilalt mostenitor in locatie. Doar el o foloseste. Trebuie facuta dezbaterea mostenirii? Evident ca nu va fi la notar ci se va ajunge in instanta. Conteaza in instanta faptul ca toate documentele notariale ale decedatului au fost insusite de unul dintre mostenitori si acesta in mod discretionar foloseste locuita in interes propriu? Se poate proba cu martori. Multumesc.
- SRL
- 2 Asociati - parti sociale egale 50% - 50%
- 1 Asociat este administrator
- Creditori - cei doi asociati
- Firma a intra pe pierdere, unul dintre asociati este nemultumit de activitatea administratorului, apar neintelegeri intre asociati.
1) O societate care nu si-a incasat o factura substantiala de la acest SRL de aproape 1 an pentru ca administratorul a decedat si asociatii nu s-au intrunit, poate fi considerata creditor al societatii?
2) Revocarea administratorului asociat poate fi facuta de celalalt asociat? Din cate am inteles dreptul de vot in AGA al administratorului asociat este luat prin abtinere.
3) Retragerea sau cesionarea partilor sociale ale unui asociat catre celalalt poate fi conditionata de creditori? La creditori referindu-ma inclusiv la acea societate care are de incasat o factura deloc de neglijat valoric?
4) Daca asociatii se inteleg amiabil ca SRL nu mai poate continua si cum se impart bunurile mobile si imobile este obligatorie lichidarea? Societatea cu factura poate crea probleme dizolvarii? Ma refer la faptul ca dizolvarea/lichidarea va fi blocata pentru ca Societatea va avea un administrator cine stie cand.
Daca un parinte vinde unuia dintre copii toate bunurile prin contract de intretinere mai poate fi contestat dupa decesul acestuia? Sa presupune ca acel copil si-a indeplinit sarcinile contractului, de cateva ori fiind nevoie. Intre semnare si deces fiind 6 luni.
- Pe NCC aceasta vanzare este prezumata un contract de donatie.
- Este culpa daca copilul beneficiar a tainuit acest act fata de fratele sau? Mai mult ca nu l-a inscris la Cadastru?
- Daca se dovedeste ca parintele decedat era in putere si totusi a beneficiat fortat de anumite beneficii "impuse", poate fi un motiv de contestare?
- Ce se intampla cu rezerva copilului care n-a beneficiat de toate bunurile? In mod normal din acea 1/3 din tot are dreptul la jumatate.
- Daca mostenirea valoreaza 150.000 Euro, pretul contractului in fapt unul modic si jenant, poate fi atacat pe acest motiv?
- Mai are rost dezbaterea succesiunii? Unii spun ca da, pentru ca asa vede contractul si poate apoi sa-l conteste.
1) Daca fac un act de vanzare - cumparare pentru un teren si nu-l inscriu la Cadastru in cartea funciara, nu sunt prin lege considerat proprietar?
2) Are notarul obligatia ca dupa legalizarea actului de vanzare - cumparare sa-l trimita la Cadastru pentru inscriere?
3) Daca mostenitorii dezbat succesiunea, iar terenul cumparat de mine neinscris la cadastru, intra in masa succesorala, daca ei merg inaintea mea si-l inscriu pot avea probleme?
4) Daca acest teren nu l-am inregistrat la Cadastru, nu l-am pus pe rol fiscal, pot avea probleme ca nu l-am trecut in declaratia de avere?
Referitor la completarea declaratiilor de avere. Sotia unui demnitar dobandeste prin contract de vanzare cumparare terenuri. Demnitarul este obligat sa declare aceaste terenuri in declaratia sa de avere? Ce se intampla in situatia in care nu a declarat? Mai mult daca aceste terenuri nu sunt inca inscrise dupa 2 ani la cadastru si administratia financiara?