In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsul dvs.
1. La ONRC am fost intrebat daca lucrez de acasa, i-am zis ca da si am fost trecut ca am activitate la sediu. Iar in contractul de comodat (intre pfa si sotia mea, care e proprietar) nu am trecut un anumit spatiu din apartament, ca spatiu in care desfasor activitatea. O sa ma interesez la DITL.
2. 6201 - Sistem real. Pentru primele luni nu voi avea cheltuieli de dedus.
a. Eram curios daca sunt obligat sa trec laptopul de lucru de la PF la PFA, prin contract de comodat.
b. E vreo problema daca am Registrul Inventar gol? Stiu ca trebuie completat la inceperea activitatii si apoi odata pe an.
3. Am citit pareri contrare privind inregistrarea in RJIP a tranzactiilor pe PayPal. Unii spun ca e suficient sa trec la incasari acel Invoice de PayPal, iar alte pareri cum ca ar trebui trecute tranzactiile de la PayPal in contul de banca.
Buna ziua. am infiintat recent un PFA, avand ca activitate realizarea software-ului la comanda. Sediu Social este in apartamentul proprietate personala. Am urmatoarele nelamuriri:
1. Este adevarat ca daca nu deduc cheltuieli legate de apartament, impozitul pe apartament nu va fi marit? Ci voi plati impozitul obijnuit pe apartament? Trebuie sa depun vreo declaratie la Taxe si Impozite?
2. Laptopul de pe care lucrez in PFA, este proprietate personala. Trebuie sa il trec pe PFA prin contract de comodat? Daca nu, in Registrul de Inventar nu am ce sa completez acum la infiintare. E vreo problema?
3. In Registrul de Incasari si Plati, trec suma totala incasata, fara comisioanele oprite pe parcurs? Ex: primesc bani in dolari pe PayPal, de la suma initiala primita pana ajung in contul meu in lei se opresc pe parcurs comisione diverse. Eu in registru trec suma initiala primita in PayPal, nu?
4. Clientul meu nu are nevoie de factura pe hartie, eu ii trimit un Invoice cu suma pe care trebuie sa mi-o trimita electronic prin PayPal. In RJIP, la document justificativ, trec acel invoice (pe care il pot si printa)? Sau e nevoie sa fac o factura pe hartie?
Buna ziua,
umeaza sa merg la anaf sa completez declaratia 220, pentru ca in urma cu o saptamana am primit rezultatul deschiderii unui PFA. Neclaritatea mea vine la partea de estimare venit brut; stiu ca trebuie completat venitul brut anual, insa eu as putea fi sigur ca voi avea un venit doar pe anul asta (2000$ sa zicem), iar la anul nu sunt sigur, poate chiar voi suspenda PFA-ul. Ce ma sfatuiti? Eu as estima cat mai putin si daca voi depasi voi plati contributiile in plus la recalculare.
Daca veniturile mele vin din afara UE, trebuie sa completez o declaratie in plus? Activitatea mea este de dezvoltare software (6201).
Deci e obligatoriu sa am un contract semnat pe consultanta? Pentru ca as putea sa nu am o hârtie la mâna. Sincer nu îmi dau seama cum ar verifica ei cum fac eu consultanta sau altceva.
doresc sa deschid un pfa la norma de venit cu codul CAEN 6202. Acest cod CAEN imi permite doar sa prestez servicii de consultanta in IT. Eu pe langa consultanta voi trebui sa fac si ceva development. Facturele le voi emite din PayPal cu textul de Consultanta pentru proiecte. In cazul unui control voi fi verificat asupra muncii mele, sau cum va avea loc? Imi va cere la control contractul dintre mine si persoana cu care colaborez?
Buna ziua,
intentionez sa deschid un PFA in domeniul IT, pe codul 6202, cu norma de venit. Clientul meu este in Canada si nu doreste nici o factura decat cea din PayPal, insa voi scoate o factura de consultanta pentru fiecare suma primita, drept justificare. Insa voi face si dezvoltare software, pe langa arhitectura si consultanta. Credeti ca ar putea aparea probleme in cazul unui control?
O sa va prezint intai contextul pentru care as avea nevoie de deschiderea unei forme juridice și apoi as fi recunoscător dacă mi-ați recomanda o varianta potrivită pentru mine.
Urmează sa colaborez part time cu o firma din Canada, mai exact ii voi presta servicii de dezvoltare software. In urma serviciilor voi fi plătit cu 1200$ pe luna, cu posibilitate de mărire pe termen mediu, pana la 2000$. Însă personal nu am încredere totala ca nu se va întrerupe colaborarea după 2-3 luni. In momentul de fata lucrez și full time, salariat.
Care ar fi cea mai potrivită soluție pentru mine, pfa sau SRL?
Sunt mai bine documentat pe partea de PFA, 16% impozit pe profit, CASS 5,5%, plătite trimestrial. Știu ca impozitul pe casa rămâne același dacă nu încerci sa deduci utilitățile. Am citit ca acum pfa-ul plătește CAS Și dacă e angajat. E adevărat?
Dar la SRL nu am găsit surse la fel de credibile. Știu ca va exista un impozit pe venit de 3%, CASS 5,5%. Dar nu știu cand trebuie plătite. Apoi la retragerea banilor, se scot dividendele, la care nu am găsit iar foarte multe detalii. Undeva am citit ca 16% pe dividende, in alta parte doar 5%. Se mai plătește și CAS, in condițiile îndeplinite de mine?
Eu tind spre un PFA, pentru ca am acces la bani fără restricții și pentru ca poate Închide mult mai ușor.
Dacă e mai Ok cu un pfa, in sistem real sau la norma de venit? Presupun ca in sistem real pentru ca la norma de venit trebuie sa plătesc anticipat taxele deduse din norma de venit pentru codul Caen folosit de mine.
Nu ma interesează sa adaug mai multe domenii de activitate și am diploma IT pentru dovedire in cazul deschiderii unui pfa.
Din păcate nu exista nici o sursa completa de informare pentru cineva care nu este in domeniu și dorește sa ia o decizie. De aceea vreau sa va mulțumesc dacă ma puteți ajut cu niște informații și poate și cu un sfat.
Sunt un programator, angajat full time, care ar vrea sa publice aplicatii proprii pe Windows Store, iOS si Android. O sa va prezint intai cum functioneaza sistemul si cum as putea fi platit pentru activitatea mea.
Aplicatiile dezvoltate de mine le voi publica pe Windows Store, spre exemplu, si eventualele incasari se duc la Microsoft. Acestia isi pastreaza in jur de 30% pentru fiecare aplicatie vanduta si la o anumita perioada pot alege sa imi retrag banii stransi in urma vanzarilor de aplicatii. La fel functioneaza si pe celelalte magazine de aplicatii mobile.
A doua modalitate de castig ar fi din publicitate. In cadrul aplicatiei mele pot introduce un spatiu de publicitate, care in urma unui acord cu Google, il va folosi pentru a face reclama la anumite produse. Pentru fiecare afisare de reclama eu primesc o suma de bani. Banii se strang intr-un cont Google, pe care de asemenea pot sa ii retrag la un anumit interval de timp.
In urma documentarii am aflat ca nu exista o limita de coduri CAEN pe care le pot introduce pe PFA si ca cele mai folosite pentru domeniul meu de activitate ar fi urmatoarele:
* Pentru creare de aplicatii si publicare in nume propriu, drepturi de autor.
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
5829 - Activitati de editare a altor produse software
* Pentru eventualele venituri din publicitate
7311 - Activitati ale agentiilor de publicitate
7312 - Servicii de reprezentare media
De asemenea am citit ca 6201 exclude pe 5829, asta inseamna ca nu le-as putea folosi pe amandoua ?
Exista costuri mai mari de infiintare al PFA-ului daca aleg mai multe coduri CAEN ?
In cadrul PFA, pot avea un domeniu de activitate secundar, spre exemplu un butic online cu produse handmade ?
Dupa cum estimez, pentru cel putin primele 6 luni de activitate de la activarea PFA-ului nu voi avea nici un venit si nici ulterior nu cred ca voi trece peste norma de venit. Deci ar recomandat ar fi ca PFA-ul sa fie in sistem real.
Exista un minim de venit pe care l-as putea declara la ANAF, cat mai aproape de 0 ar fi ideal, pentru acest prim an de activitate ?
Daca venitul declarat al PFA-ului in sistem real este sub salariul minim brut, acei 5,5% catre CASS sunt strict 5,5% din venitul declarat sau va trebui sa platesc un minim de 5,5% din salariul minim brut. Spre exemplu, daca declar 500 RON venit estimat, va trebui sa platesc 28 de RON pentru CASS pentru tot anul sau va trebui sa platesc 5,5% din salariul minim pe economie pentru fiecare luna din an.
Am citit ca ma pot astepta sa fiu controlat de catre BSA pentru licencele software ale programelor pe care le folosesc, e posibil sa se intample asta chiar si in primul an de activitate ?