Buna seara! Desi este cam tardiv raspunsul meu, sper sa va lamureasca.
In primul rand, daca aveti mai mult de 75 de familii de albine, se depune declaratia 221. Intrarea in vigoare a impozitarii la noile norme de venit agricol a fost cu OG 8/2013 la 1 febr.2013 si L168 in iunie 2013. Asa cum am zis, daca aveati mai mult de 75 de fam. erati obligata ca pana pe 25 iun. 2013 sa declarati in D221 nr de fam. si va impozita fiscul pe numarul care depasea 75 fam. prin inmultirea numarului excedentar cu norma de venit/fam. pentru anul 2013.
La fel, pentru anul fiscal 2014, daca pana la 26 mai aveati peste 75 fam. trebuia sa depuneti D221. Nr. excedentar de fam de albine se va inmulti cu norma de venit/fam. de albine, stabilita ca o medie pe judetul de unde sunteti. Si, chiar daca nu ati obtinut venituri, nici in 2013 si nici nu veti obtine nici in 2014 (ceea ce nu va doresc!), tot veti plati impozit si CASS la venitul acesta pe baza de norme. DAR, REPET, numai daca aveti mai mult de 75 fam. de albine. Altfel, nu depuneti nicio declaratie si nu platiti NIMIC!!!!
Buna seara!
Referitor la intrebarea dvs. Banuiesc, dupa valoarea fondurilor europene, ca aveti un proiect pe Instalarea tinerilor fermieri. Prin proiect sunteti obligat sa aveti un plan de afaceri pe care trebuie sa-l realizati si sa fie transpus in evidente de contabilitate in partida simpla, chiar daca impozitul si CASS-ul se determina la norme de venit și nu in sistem real. Inregistrarea banilor se face pe baza Extrasului de la banca unde v-au intrat banii in cont și se inregistreaza pe coloana incasri prin banca. Apoi, cheltuirea lor se face cu documente justificative, pe care trebuie sa le inregistrati pe coloanele aferente platilor.. La verificarea de la OJPDRP, trebuie sa justificati foarte bine ce ati facut cu banii. Daca ei nu va mai cer RJIP, cel putin pastrati Extrasul de la banca si toate documentele justificative pentru cheltuirea banilor si le prezentati asa la control. Intrbati la institutia finantatoare ce pretentii au. Succes, ca tanar fermier!!!
Buna ziua! Aceasta situatie este valabila si pentru inregistrarea facturilor de la alti furnizori de servicii (internet, electricitate, telefonie etc.) In primul rand se inregistreaza facturile dupa plata lor, deci, veti avea si o chitanta sau un bon fiscal, daca plata se face in numerar sau extrasul de la banca pentru plata prin virament. Dupa plata, veti inregistra facturile cu sumele platite, si nu valoarea totala inscrisa, daca soldul precedent a fost deja achitat la factura precedenta. Pe acea factura notati ca s-a facut deja plata soldului precedent cu factura nr....
Apoi, pentru a avea o oglinda clara, este bine sa aveti fise de operatiuni diverse pentru fiecare furnizor de servicii regulate sau de la care achizitionati ceva in mod regulat. Astfel, puteti urmari luna de luna ce se intampla cu sumele achitate, pentru a nu va scapa ceva. Sper ca v-am fost de ajutor.
Atentie la sfarsitul anului, cand trebuie sa includeti amortizarea la cheltuieli deductibile. In functie de valoarea masinii si durata normata de amortizare va rezulta amortizarea anuala, respectiv lunara. Deductibila este numai valoarea pana la 1500 lei pe luna, daca din calcul va iese o suma mai mare.
Referitor la cheltuielile de inmatriculare si celelalte, inclusiv ce urmeaza, combustibil ,ulei, piese de schimb, revizii, etc. se inregistreaza toate in RJIP si separat intr-o fisa de operatiuni diverse- cheltuieli cu deductibilitate limitata. Daca masina este achizitionata pentru a fi utilizata de dvs. pentru scopuri manageriale, atunci numai 50% din cheltuielile curente de functionare si intretinere sunt deductibile in D200.
Daca, insa, domeniul dvs. de activitate presupune utilizarea in interesul desfasurarii efective a activitatii (exemplu: deplasare la locul de efectuare a unor prestari de servicii, agent de vanzari etc.) atunci aceste cheltuieli vor fi deductibile integral. Sa o folosit fara reparatii, accidente sau amenzi!
ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări și plăți referitoare la încasări, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest scop.
(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.
deci, nu este obligatoriu sa inregistrati si cheltuielile, DAR INCASARILE sunt OBLIGATORII, adica Raportul ”Z” al casei de marcat.
Si asa cum spunea si doamna din mesajul anterior, este obligatoriu sa aveti Registrul unic de control. Acolo, dvs. nu inregistrati nimic. Doar organele de control vor completa procesele verbale de constatare a unor eventuale nereguli si amenzile date. Atentie! Lipsa acestui RUC duce la amenzi ff.mari! Succes si sa incasati 100000 euro in acest an!.
Da! Este foarte bine! Factura cu chitanta si apoi Dispozitie de plata pentru stingerea obligatiilor catre proprietar. Pe factura specificati ce reprezinta si adaugati nr.contractului de arendare.
Buna ziua!
Fisele pentru operatiuni diverse au fost concepute de legiuitor pentru a veni atat in sprijinul contribuabilului, cat si al organului de control fiscal. Acestea va sunt de ajutor pentru a grupa cheltuielile si veniturile pe diverse categorii, astfel sa va fie mai usor cand trebuie sa completati declaratiile fiscale (D220 estimativa,D200 finala etc.)
Deci, ele nu au acelasi regim ca RJIP. Astfel, puteti sa inregistrati in mai multe fise de operatiuni diverse aceeasi factura, preluand numai suma reprezentand cheltuiala sau venitul aferent categoriei respective.
Varianta dvs. este foarte buna cu acel contract de vanzare-cumparare. Dar mai trebuie si Borderou de achizitie de la persoane fizice si Dispozitie de plata. Astfel poate fi scazuta contravaloarea PC din Disponibilul de numerar din ”Casa” si se inregistreaza in RJIP pe coloana ”Plati in numerar”
Buna seara!
Conform Cod fiscal, ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
Norme metodologice la Art.48 din CF
Norma 38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu [numerotarea este adăugată în acest fişier pentru uşurarea citirii]:
Punctul 21. cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
Punctul 25. alte cheltuieli efectuate în scopul realizării veniturilor.
Dupa punctul 25 se adauga fraza:
Sunt cheltuieli deductibile şi cele efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea spaţiilor folosite pentru desfăşurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, şi nu pe numele contribuabilului.
Deci, proprietarul apartamentului cu care ati incheiat contractul de comodat se duce si achita intrega valoare a facturii la lumina, achita intretinerea la caseria asociatiei de locatari.
Apoi face copii ale facturii + chitantei sau bonului fiscal si copie a chitantei de la asociatia de locatari. El si le opreste pentru propria situatie si dvs. va da originalele.
Apoi, in functie de cat este cota stabilita in contract, dvs.ca PFA ii restituiti suma cu Dispozitie de plata.
In contabilitatea in partida simpla inregistrati in RJIP pe aceeasi rubrica plata in numerar a sumei reprezentand, spre exemplu, energia electrica, avand ca documente justificative Dispozitia de plata si Factura + bonul fiscal pe numele proprietarului. Pe acestea din urma specificati cat este cota in procente si nr. contractului de comodat.
Acelasi lucru faceti si cu intretinerea de la bloc. dispozitie de plata catre prorietar cu suma de pe chitanta de la asociatia de locatari.
Apoi, iar inregistrati in RJP, Dispozitia de plata si Chitanta cu suma (cota%) reprezentand plati in numerar.
Incepand cu 1 februarie 2013, conform OG 8, toti producatorii agricoli, persoane fizice, persoane fizice autorizate, Intreprinderi individuale si Intreprinderi familiale care desfasoara anumite activitati agricole pentru care s-au stabilit norme de venit, vor plati impozit pe venitul agricol (16%) și contributii de asigurari sociale de sanatate (5,5%). DAR, atentie, numai pentru acele activitati care depasesc un anumit prag scutit de impozitare. Si daca aveti si numai o singura activitate la norma, veti plati impozit.
Se depune Declaratia 221 pana la 25 mai 2014, in care se trec toate suprafetele si numarul de animale pe care le aveti. Fiscul este cel care determina cat aveti de plata.
Spre exemplu, daca aveti peste 2 ha cereale, platiti impozit pentru suprafata care depaseste 2 ha.
daca aceti 4 vaci, platiti impozit doar pentru 2 cap, pentru ca celelalte 2 sunt scutite. etc...
Dupa 15 februarie 2014 vor aparea noile norme de venit agricol, care se stabilesc in fiecare an si, de anul acesta, vor fi diferite de la judet la judet.