avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Activitate selesdacian

Activitate selesdacian


Copiii cu dublă cetăţenie ar putea călători în străinătate fără procură de la părinţi?
Unde gasesc statele semnatare la Conventia de la Viena 1968 ?
Cetatenii romani minori cu dubla cetatenie(romano-maghiara)trebuie sa indeplineasca conditiile de iesire din Romania prevazute de Legea 248/2005 ? IN SPETA: daca este insotit doar de 1 parinte (tatal)cetatean roman care la frontiera prezinta la iesirea din tara pasaport romanesc iar in cazul minorului prezinta o carte de identitate maghiara ?(minorul nu urmeaza cursurile vreunei scoli in strainatate , nici nu are resedinta in Ungaria sau vreun stat UE poate sa iasa din tara insotit de tatal si fara acordul mamei sau are nevoie de imputernicire tatal din partea mamei?
1.Nu ar fi scutit tatal de imputernicire din partea mamei daca prezinta o carte de identitate maghiara, din care reiese ca minorul este cetatean maghiar)?Nu primeaza ce document prezinta la control?
2.Sau se poate interpreta si astfel: Nu conteaza cate cetatenii are minorul cetatean roman, atat timp cat este cetatean roman , devin aplicabile prevederile legii 248/2005?
Infractiunea de Abuz in serviciu , il poate comite si functionara de la o banca (care are calitate de suspect intr-o cauza penala ) sau se refera strict functionarilor publici?


Avocat Cristina CIUREA a scris:

Este vorba doar de faptul ca in legislatia romana exista foarte multe neconcordante intre actele normative si chiar intre articolele aceluiasi act normativ.
Si de aceea, interpretarae si aplicarea unor dispozitii legale este greu de facut si duce la nasterea unor interpretari diferite.
Din acest motiv, am stat ceva timp sa ma gandesc pana sa va raspund.

Minimul amenzii este prevazut prin OUG 97/2005, deci prin ordonanata de urgenta, nu prin lege, prin urmare nu se incalca principiul ierarhiei actelor normative.

Apreciez ca, dispozitiile O.G. 2/2001 sunt aplicabile cu precadere in acest caz.

Dispozitile Legii 203/2018 nu au carater derogatoriu fata de OG 2/2001.




Inteleg.Va multumesc!


Avocat Cristina CIUREA a scris:

Se aplica dispozitiile OG nr. 2/2001, prin urmare, amenda minima care poate fi aplicata este de 25 lei

O interpretare ar putea fi si urmatoarea: Legea este superioara Ordonantelor,conform ierarhiei actelor normative. (sa nu vorbim de principiul unei dispozitii mai favorabile contravenientului) si ca atare ar trebui luat in considerare dispozitia legii , prin urmare aplicabil jumate din minim la toate legile ,neluandu-se in considerare prevederile O.G.2 /2001 ( minimul aplicabil ar trebui sa fie 25 de lei.)
Ce spuneti despre aceasta interpretare?
Conform OUG97/2005 se prevede la art .19 alin 2 lit .a)Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condițiile art. 15 și 16, după cum urmează:
a) cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, în situația prevăzută la alin. (1) lit. a); ("(1) Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;"
Amenda(pentru fapta nepreschimbarii C.I-ului expirat) este intre 40 -80 de lei conform Art.43 lit.b)" nerespectarea dispozițiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 și 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;"din OUG97/2005.

Conform Legii 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale prevede la capitolul 5 punctul 10 ". La articolul 28, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: "ART. 28
(1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau
comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul
constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal".
Conform O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor la art.8 alin.2 se prevede " Limita minimă a amenzii contravenționale este de 25 lei*)..."



Intrebarea este :la rubrica care prevede posibilitatea platirii in 15 zile a jumatate din minimului amenzii contraventionale se trece 20 lei (jumatate din minim, adica din 40 jumatate) sau se trece 25 de lei conform OG2/2001 ART .8 Alin.2" Limita minimă a amenzii contravenționale este de 25 lei*)..."
Va multumesc!


Buna ziua !Ma confrunt cu urmatoarea problema:
Nu stiu carei Facultati/universitati trebuie sa ma adresez pt a primi suplimentul la diploma!
In anul 2007 am absolvit Universitatea" Babes Bolyai"din Cluj Napoca-Facultatea de Psihologie -forma de invatamant IDD(Invatamant deschis la distanta -cu 5 ani de studii
In anul 2010 am obtinut licenta la Universitatea de Vest "Vasile Goldis "din Arad -Facultatea de Psihologie
La inscrierea la acest examen de licenta mi-am completat dosarul ,, printre acte fiind necesara si foaia matricola pe care am depu-so la dosar.Nu am respectat niste proceduri(conform secretarei de la Univ.Babes Bolyai) si anume :1)cererea de transfer aprobata de rectoratul Univ. Babes Bolyai si rectoratul Universitatii Vasile Goldis, 2)respectiv achitarea unei taxe de transfer de licenta.Cei de la Univ.Vasileile Goldis nu au sesizat problema (conform spuselor secretarei de la eliberare diplome)si am fost acceptat sa sustin exemenul de licenta pe care l-am si promovat.
In 2011 mi s-a eliberat diploma de licenta de la Univ.de Vest Vasile Goldis din Arad, dar fara suplimentul la diploma ,mentionand ca faptul suplimentul nu a putut fi completat din cauza ca pe foaia matricola (cea depusa la dosar ) figura mentiunea "fara examen de licenta ") si trebuia sa nu apara aceasta sintagma .
Intrebarea mea este :
1) Cine e insarcinat cu eliberarea suplimetului de diploma
2) Daca nu am urmat procedurile administrative de inscriere si anume fara acordul rectoratului Univ.Babes Bolyai si Univ.de Vest Vasile Goldis si cu totate acestea si am fost lasat sa dau exemenul de licenta de catre Univ.de Vest Vasile Goldis diploma poate sa nu fie valabila?
Răspuns la discuția Refuzul emiterii flotantului
Am vorbit si cu conducerea serviciului si acelasi raspus:''Nu va putem ajuta fiindca nu avem stampila ,pe care o primim dela Bucuresti.Nu va putem implementa in baze fiindca nu avem stampila.Nu stim pana lac data o primim ,dar e posibil sa o primim pe luna Aprilie ,dar nici atunci nu e sigur''.
Mai e ceva de facut?
Am solicitat o adeverninta din care sa reiasa ca am flotant,dar au refuzat spunand in baza a ce sa o dea?
As scrie un mesaj unei atoritati superioara serviciului D.P.D.A.B.D,dar nu stiu cui?
Cititi O.G 2/2001.
Refuzul de a semna un proces-verbal e dreptul dvs.Asta nu inseamna ca consecintele legii nu se aplica;adica veti suporta sanctiunea contraventionala.Puteti depune plangere in 15 zile de la data luarii la cunostiinta a provesului verbal.Luarea la cunostiinta poate fi pe loc ,sau sa va instiinteze in decurs de cel mult 1 luna.Si prin posta va poate aduce la cunostiinta,prin lipirea pe usa de domiciliu a procesului verbal,in cazul in care postasul nu va gaseste acasa.Dar daca aveti procesul verbal cu tooate canu l-ati semnat ,deja il aveti la cunostinta.
Studiati O.G2/2001 cauzele care inlatura carcaterul contraventional al faptei.Din cate tin eu minte sunt vreo 5 situatii: