Dupa depunerea contestatiei, ati mai fost la dosar, ati mai verificat? Pentru ca este una dintre obligatiile justitiabilului sa se informeze privitor la dosar... in plus, daca se intampla sincope, legea ne da varianta unei cai de atac, insa uneori oricum o cale procesuala...
Sigur, creditorul poate executa bunuri ca sa isi recupereze cat mai repede banii, nu e obligat sa astepte cu anii...
Sunt de vazut si acte din firma, caci poate avea si alte raspunderi... Pana la proces, sa apeleze la o consultatie sa inteleaga situatia, poate apoi cere variante de colaborare, estimari de costuri... poate negocia cu nasul, depinde, pot fi mai multe solutii.
Asta, cum zicea gi-jane mai sus, depinde de cum a fost folosit.
Scrie la suport. Nu am incercat, voi verifica atunci cand ies din tara. Vezi ca din decembrie sunt modificarile acestea. Nu mai exista cont pe Lituania, da, stim asta, dar vezi ca detaliile pentru transferuri internationale sunt separat. Pot muta lei in euro, de exemplu. Cred ca nu ai verificat aplicatia suficient...
Ai un cont de lei, cauta la cont in alte monede, alegi euro, iti genereaza si detalii pt euro. Trimite-ti tu o suma si vezi ca ai doua parti atasate contului tau, una in lei, una in euro. Nici la alte banci nu am doua conturi, dar la transferurile internationale, intra automat in cont de euro.
Faceti calcule concrete cu un profesionist, nu luati o decizie in functie de cateva fraze de pe net. Oricat de bine intentionati suntem noi, nu cunoastem suficient situatia ca sa va indrumam corect si complet.
Nu stiu daca pe mine m-ati intrebat daca sunt avocat, va rog sa imi spuneti daca aveti nevoie de clarificari in acest sens, caci intrebarea pare o forma de agresivitate. Daca doriti intr-adevar sa stiti daca sunt avocat, verificati numele in surse oficiale, ma gasiti in Tabloul avocatilor Bucuresti.
Indiferent cat de contabil sau avocat e cineva, nu avem cum sa va dam sfaturi profesioniste aici pentru ca suntem limitati de informatiile si timpul acordat. Asa ca, avocat sau nu, tineti seama ca sfaturile de aici nu constituie consultatii juridice sau fiscale. Nu pentru ca nu vrem, ci pentru ca nu stim datele complet, nu avem timpul necesar...
Tineti seama ca a tine contabilitatea costa, consuma timp, iar cheltuielile de renovare pot fi adesea recuperate si pe PF, nu doar PFA, doar ca sunt reguli diferite.
De asemenea, puteti sa va optimizati niste pierderi redactand un contract bun de inchiriere, pierderi pe care nu mai trebuie sa le introduceti in contabilitate, sa mai ajungeti in instanta etc.
De fapt poate fi uzufruct, poate fi abitatie, poate fi acum, poate fi pentru cauza de moarte, poate fi lata imobilul, depinde de mai multi factori, fiecare varianta este posibila legal si fiecare are efectele ei, costurile ei. De aceea este bine sa discutati cu un avocat sa vedeti ce anume ar tine in instanta si ce efecte are fiecare. Ulterior alegeti si mergeti la un notar pentru intocmirea actului.
Este echilibrat sfatul de mai sus, insa nu este singura varianta si exista si posibilitatea unui drept de abitatie care poate fi facut partial, total, acum, dupa moarte, efectele pentru fiecare fiind diferite. Depinde si ce anume prevedeti ca se poate intampla. Varianta abitatiei este mai safe, cum spune mai sus, insa in anumite situatii poate fi un drept inutil, de care nu te poti folosi.
Nu luati decizii doar in functie de sfaturile de pe net...
Nu se prescrie singur, este necesara o actiune in instanta.
Nu, nu se prescrie singura, trebuie constatata de o instanta, pana atunci puteti fi executat. Vorbiti cu un avocat.
Din pacate situatia este slab descrisa, incoerent... daca ai scrie mai clar ce anume, in concret, s-a intamplat, ce ai discutat cu ei si unde te regaasesti in Termeni si conditii, poate te putem ajuta... din opacate, discutiile sunt mai degraba conspirationiste si pe langa subiect.
Revino cu o descriere mai buna si te ajut.