avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Activitate Ana-Maria-27

Activitate Ana-Maria-27

Somatie neplata impozit mijloc transport PF


Buna ziua. Am intampinat o situatie ciudata. In luna februarie 2024, am platit toate taxele si impozitele locale. Acum, in octombrie, am gasit in contul Spit o somatie cu numar de dosar de executare pentru impozitul la masina (se face referire la numarul deciziei de impunere pe anul 2024) si un titlu executoriu pentru aceeasi suma.
In somatie nu mi se da nici un temei legal cu privire la stabilirea cuantumului sumei, doar se mentioneaza articole din codul de procedura fiscala si numarul deciziei de impunere pentru 2024, iar la titlul executoriu mai este adaugata si numarul deciziei din 2023.
Am fost la o agentie Spit pentru a intreba ce e cu aceasta suma. De la ghiseu mi s-au dat diverse explicatii :
1. Daca sotii detin impreuna una sau mai multe masini, se pune o taxa suplimentara/impozit in functie de capacitatea cilindrica a masinilor , in cazul de fata de 20%.
2. In sistemul lor eu apar cu 2 masini. Eu am o masina pe numele meu cumparata dupa casatorie, sotul avea o masina cumparata cu multi ani inainte sa il cunosc. Acum cateva luni, el a vandut aceea masina, bun propriu.
3. Desi am platit impozitul in febr., a spus ca pot sa apara modificari la taxe pe parcurs.
4. A spus ca in urma recalcularilor (pentru ca asta fac ei), au descoperit ca noi avem 2 masini, iar una, a mea, e bun comun si s-a intamplat sa mi se puna mie acest impozit. Suma este fix cea din decizia de impunere pe 2024. Dar sotul nu mai are masina lui de cateva luni, repet.

Am platit suma, deoarece mi s-a parut ca doamna stie ce spune, plus ca sunt si in crestere copil si nu vreau popriri pe conturi, executari, etc. Dar pe drum, nu mi s-au mai parut logice raspunsurile.

Am mai multe intrebari:
- de ce nu am primit o decizie de impunere pentru acest NOU impozit si am primit direct somatie cu titlu executoriu?
- de ce nu a primit-o sotul , daca el a vandut masina lui sau de ce nu a primit acesti bani inapoi, ca si cum i s-a dat o parte din impozitul platit pentru masina lui?
- de ce nu am primit in fiecare an asa ceva, daca suntem taxati pentru ca detinem mai multe masini?
- au gresit intentionat sau nu? Mie mi se pare un abuz.
In contul sotului de Spit , la patrimoniul lui de autovehicule apare masina mea cu mesajul "DEVALMASIE", aparem amandoi. Am inteles termenul. In contul meu, nu apare si sotul si nici Devalmasie.

Ce ma sfatuiti sa fac? Am cerut audienta la un sef Spit, dar inca nu stiu cand ma vor programa. Am trimis mail-uri la ei cerand lamuriri cu privire la aceasta somatie, dar inca nu am primit raspuns (stiu ca dureaza 30 de zile) .
CO de efectuat inainte de prenatal


Buna ziua. Voi naste la inceputul verii si am cateva intrebari:
1. CO aferent anului 2024 este intreg, adica 25 de zile sau proportional cu timpul efectiv lucrat pana intru in prenatal? Prenatalul se considera timp lucrat si atunci se calculeaza CO pana la suspendarea contracului, adica dupa cele min 42 de zile dupa nastere sau 63 zile, daca iau 63 zile ca prenatal?
2. Daca iau toate zilele de CO, 25, pana in prenatal, se considera CO in avans si mai mult ca sigur mi se va retine din salariu sau din prenatal?
3. Pentru prenatal, se iau in considerare indemnizatia de hrana si sporul de conditii vatamatoare, sau se raporteaza doar la salariul brut, din CIM, fara cele doua?
4. Calculul pentru prenatal se face ca media salariului de baza pe ultimele 6 luni inmultita cu 75% (cu cei 10% care se retin de anul acesta)?

Intreb aceste lucruri pentru ca de la HR mi se spun anumite informatii, dar nu in totalitate si vreau sa inteleg care este adevarul, pentru a stii ce sa cer la munca si sa aleg cea mai buna varianta pentru mine.
Multumesc anticipat.
Va multumesc mult pentru indrumari. Suntem asociatii separate si sper ca vom gasi intelegere cu reprezentantii acesteia, dar si cu ai nostri. Am contactat firma care a facut hidroizolatia pentru o constatare si un deviz, probabil vor petici locurile afectate, iar suma nu ar fi asa mare, astfel incat se vor gasi bani pentru reparatie.
Hidroizolatie noua avariata de obiecte de pe bloc



Buna seara. As avea nevoie de cateva indrumari cu privire la urmatoarea problema: in urma vantului foarte puternic, hidroizolatia blocului (noua) a fost avariata de obiectele depozitate pe blocul vecin , aruncate de vant. Obiecte precum: geamuri, bucati de eternita etc. Cateva bucati de eternita sunt infipte adanc in hidroizolatie, in dreptul a doua apartamente. Am sesizat administratia, dar mi s-a raspuns ca nu sunt bani de reparatii.
Obiectele au fost depozitate de un vecin de la ultimul etaj al scarii vecine, iar toata lumea, inclusiv administratorul nostru, stia cine si ce a depozitat. Bucati de sticla si eternita au fost inclusiv aruncate de vant de pe bloc in fata scarilor, putand rani pe cineva.
Intrebarea e cine e responsabil si cine plateste eventualele reparatii? Se poate chema politia pentru constatare si amendare asociatia vecina/vecinul care a depozitat pe acoperis resturile respective?
Va multumesc!
Impartire diferente (pierderi) apa rece


La un bloc de 20 de apartamente, in fiecare luna sunt 4-5-6 apartamente care dau consum zero la apa rece. Restul de apartamente raporteaza consumul aferent. Vi se pare normal ca luna de luna, tot noi cei care raportam consumul de apa sa platim asa numitele pierderi/diferente de apa, care ajung la 15-25 lei/apartament/mc apa rece, iar celorlalti sa nu li se bage la plata nici macar 1 mc de apa? Asta se intampla de cativa ani, de cand locuiesc acolo.

As dori sa sesizez undeva la primarie aceasta problema, dar am inteles ca ar trebui sa obtin numar de inregistrare de la asociatie, ceea ce nu voi primi, pentru ca am mai facut hartii la care nu am primit raspuns.
Răspuns la discuția Fond rulment si fond reparatii
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Am devenit proprietarul unui apartament in urma cu cateva saptamani, iar acum cateva zile s-a afisat lista cu plata intretinerii. Fostul proprietar inca nu a platit intretinerea pe luna martie deoarece administratorul i-a spus ca nu ii poate restitui fondurile de reparatii (cu o valoare de peste 450 lei) si de rulment (sub 150 lei) si sa ii dau eu c.v. fondului de reparatii astfel incat banii sa ramana la asociatie. Proprietarul a spus ca mai bine ii platesc intretinerea (din banii mei, nu mi-a lasat bani) si astfel fondurile de reparatii si de rulment raman pe loc.

Este bine/corect asa?

Se poate ca administratorul sa opreasca din intretinerea aferenta lunii martie fondul de rulment, eu platind restul si lunar sa platesc separat fondul de rulment, 10-20 de lei cat o sa fie?
Răspuns la discuția Achizitionare apartament
Va multumesc pentru raspunsuri. O zi buna!
Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin credit, avand jumatate din valoarea ap. (si cealalta jumatate din credit). Nu sunt casatorita, doar intr-o relatie ce ar putea duce la casatorie in viitor.

Prima mea intrebarea este: notarul poate include in contractul de vc (sau in alt act), la cererea mea, o clauza prin care, indiferent de ce s-ar putea intampla in viitor, acest apartament sa ramana al meu (sau al parintilor mei deoarece si ei ma ajuta) si partenerul sa nu emita pretentii? Doar pentru imobil, nu si la ce ar cumpara el (ex. mobila, electrocasnice, daca doreste, bineinteles). La fel si daca el ar participa la plata intretinerii/utilitatilor, ocazional. El are casa, proprietate personala, desi nu locuieste acolo, inca, dar oamenii sunt schimbatori si nu as vrea sa ma trezesc intr-o zi pe drumuri, cum au patit/patesc altii; doresc sa am ceva al meu, fara sa fie "atacat" intr-o zi.

Cum ar trebui sa "sune" acea clauza (sau este cea cu cotele) si ce alte sfaturi imi puteti da in legatura cu achizitionarea apartamentului (la ce trebuie sa fiu atenta cu privire la contractul de vc si cel de credit)?

2. Valoarea apartamentului este in euro, eu doresc sa il platesc in RON. In antecontract se specifica "la cursul BNR de astazi... " adica data semnarii acestuia. Banii primiti de vanzator vor trece din banca mea in contul lui (la alta banca). Cum ma sfatuiti sa procedez astfel incat sa nu pierd prea multi bani la diferenta de curs? Sa depun la banca mea banii in euro (asta insemnand sa schimb din lei in euro banii pe care ii am) sau sa las banca mea sa se ocupe de schimb din lei in euro la momentul transferului de bani in contul aflat la cealalta banca? Am inteles ca in aceasta situatie, banca imi cere aprox. 100-150 de euro.

3. Am semnat un antecontract, o promisiune prin care am rezervat apartamentul, platind o suma modica (platita in lei, stipulata astfel in acest act si in paranteza trecuta in euro) si care se afla la agentie, pana vanzatorul ajunge in localitate. Din pretul apartamentului s-a scazut aceasta "rezervare", restul de asemenea fiind stipulat in promisiune.

4. De la banca mi s-a spus ca nu mai trebuie incheiata o asigurare de viata (pentru credit). Asa este?

5. In ce moment/cand vanzatorul trebuie sa aduca o dovada de la asociatia de proprietari din care sa reiasa ca este la zi cu plata intretinerii, ca nu are restante? In acest moment, vanzatorul are o suma modica drept restanta. Cum procedam si cu fondul de rulment?

6. Termenul pentru plata intregii valori a apartamentului este o luna (cat vanzatorul sta in localitate), stipulat si in acea rezervare, cat ar dura acordarea creditului. Se poate prelungi termenul pentru inca o luna, chiar daca vanzatorul pleaca din tara si ii face agentiei procura sa il reprezinte in continuare?

Daca aveti alte sfaturi, atentionari, sunt bine primite.