avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Activitate Bogdan1459

Activitate Bogdan1459

Răspuns la discuția Parcare pe drum privat
Inteleg ca trebuie sa ai mare indemanare sa iesi din curte. Si daca nu esti indemanatic si lovesti masina vecinului ce se intampla? Ca nu este drum public. Te da in judecata pe civil. Dureaza ani de zile. Poti eventual sa pui o persoana fara venituri si carnet sa exerseze intrarea in curte. Cu o masina mai veche. Ceva gen Volga. Pe drum privat ai voie sa conduci si fara carnet. Iar daca nu ai venituri pagubasul nu te poate executa silit. In plus te judeci ani de zile ca practic masina vecinului te-a obligat sa lovesti ninunata masina de epoca. Persoana care a mutat masina ta a venit sa mature in curte si s-a proprtit in vecin. Eu asa as face. La nesimtire trebuie sa raspunzi la fel. Pana la urma daca ai casa la curte parcheaza in curte. Lasa drumul liber. Cu vecinii in general nu trebuie sa discuti. Ei te vor duce cu zaharelul si tot cum vor ei fac. Nu ii inveti tu pe ei, sau nu le spui tu lor ce sa faca pe drumul lor. Eu zic sa le loviti masinile. Cumparati un harb de masina si loviti-le masinile. Pe toate, de la cap la coada. Apoi lasati harbul in drum sa il mai loveasca si ei. De cate ori vor.
Salut Fanica. Eu am termopan la bucatarie de 15 ani. Cand am cumparat ap. am schimbat tot, usi instalatii sanitare si geamuri. Acum vad ca termopanul explodeaza. Nu este nici o problema. La mine in bucatarie am inlocuit geamul dublu de termopan cu un geam simplu de 4 mm pastrand rama de plastic. Pentru a putea fi prins in rama de plastic am folosit o bagheta de alumuniu folosita la confectionarea ramelor de insecte. Geamul termopan are 24 mm. Geamul simplu are 4mm. Bagheta are 18mm. A ramas spatiu suficient cat sa lipesc un cheder de burfix pe bagheta de alumuniu. Astfel incat sa preseze cauciucul chederului pe geam. Am folosit cheder gros de 4 mm lat de 20 mm. Adica sa nu fie metal pe geam. Sistemul functioneaza perfect. nici macar nu condenseaza cum credeam ca se va intampla. Daca nu te uiti atent nu realizezi ca este un singur geam. Rama de aluminiu este vopsita in alb si nu realizezi ca este un geam simplu acolo. Poate ca este un pic mai frig in bucatarie. Dar adio explozie. Sticla de 4 mm nu face presiune cat sa explodeze. In plus am o hota de aragaz care nu se inchide etans niciodata, este un amarat de ventilator fara nici o clapeta. rasufla si cand nu se invarte. Si este pe tub de 150 mm. Astept cu interes sa vad ca mutra va face inspectorul ANRE cand imi va vedea inventia cu termopanul netermopan. Oare pot sa brevetez asta? Deigur pot sa sara vecinii cu gura ca fac frig in bloc. Dar iar este o absurditate. Eu am termopan la 4 camere si la balcon. Ei nu au nicaieri. Adica lipsa termopanului meu la bucatarie se compara cu lipsa termopanelor lor la tot apartamentul. Numai cateva ap. au termopane in bloc.

Am discutat azi cu o firma sa imi faca revizia periodica. Dar cica nu se poate sa o fac de capul meu. Mai ales daca asociatia a contractat o anume firma. Domnul de la firma contactata mi-a spus ca furtunul de la aragaz are si el termen de valabilitate si trebuie schimbat. La fel si robinetul acela montat pe teava.
In ce ma priveste maine cumpar un furtun si un robinet. Pe teaza mai am un robinet langa aragaz. Dar ala este schimbat acum 15 ani , probabil e bun. Dar mai cumpar unu. Este 16 lei bucata. Robinetul blocului este de cand blocul. nu il pot schimba fara sa opresc coloana. Dar sa il schimbe specialistul cand vine in control. Ca eu nu pot.
Dar la verificare trebuie si schema instalatiei. Aici cred ca va fi interesant. Schema nu cred ca a existat. Sau daca a existat sigur nu o are nimeni in bloc. Asa ca eu pun intrebarea. Unde este montat aragazul. Fara schema eu teoretic pot sa il montez si pe balcon sau in dormitor. Va fi foarte vesela vizita reprezentantului ANRE.

Acum sa discut un pic si despre vizitarea apartamentului meu.
Intr-o lege - parca cea a asociatie de prop. parca 270 era. Scrie ca sunt obligat sa permit accesul pentru verificari etc. Dar nu scrie nicaieri ca trebuie sa permit accesul GRATIS. In consecinta voi pune un tarif pentru vizitarea ap. Sa spunem cam 500 RON/persoana. Si 1000 RON pentru administratorul de imobil. Scot la imprimanta si cateva bilete de intrare, ca la cinema. Daca vor si ghid ma ofer pentru inca 100 RON. Stiu si ceva engleza pentru doritori.


Concluzii.
1. Inlocuiesti geamul dublu cu unul de 4mm.
2. Soliciti schema instalatiei de gaz. Pentru a afla unde este montat aragazul. Sa nu te puna sa pui geam si in debara.
3. Ai un furtun si unl doi robineti de schimb pregatie.
4. Pretul geamului de 4mm cu rama de aluminiu si cheder, al furtunului al robinetului si manopera de montaj ii recuperezi daca pui o taxa de intrare la vizitarea apartamentului. Este posibil sa faci chiar si ceva profit. Este mai practic decat sa iesi ca toiagul la ei. Cu profitul poti sa cumperi bere si sa te distrezi pe seama lor pe banii lor.
5. Cu revizia facuta si robinet si furtun schimbat instalatia merge OK, ai geam de numai 4mm. Deci nu pui detector.

q.e.d.
Aproape de locul unde am firma si-a construit casa un vecin nou. Sa ii spunem Dl. E. In apropiere de firma un alt vecin l-a recomandat ca electronist. Ca repara ca e baiat bun. Ca i-a reparat si lui cam tot ce era defect. Acestuia sa ii spunem Dl. V.
Dupa o perioada m-am intalnit intamplator cu Dl. E. Acesta a inceput sa spuna ca este electronist si repara de toate etc.
I-am spus ca in firma se mai strica din cand in cand cate ceva si as fi bucuros sa apelez la el, mai ales ca era foarte aproape.
Iar la concret chiar aveam de reparat un utilaj si un echipament mai mic. Ambele cu valoare mare, incat meritau reparate.
Dl. V a venit in firma, a vazut utilajul si a solicitat 1200 RON pentru piesele necesare. In paralel am dus acasa la el echipamentul care putea fi transportat. Si la acesta a solicitat 600 RON pentru piese.
Cumpararea pieselor urma sa le faca pe NET. Sunt site-uri unde se comanda. Atunci am solicitat sa fac personal plata, era mai simplu, plateam cu cardul firmei, luam acte pe plata, etc. Dar Dl. E, nu a fost de acord. A argumentat ca dumnealui are cont acolo si daca piesele nu sunt conforme el le poate schimba. Atunci mi-a parut cam cusuta cu ata alba explicatia dar nu ma asteptam ca cineva care locuieste la 100 m de firma sa ma pacaleasca.
Prima suma i-am dat-o personal la el acasa, in prezenta sotiei sale.
A doua suma am trimis sotia mea, deoarece nu puteam pleca din firma. Sotia mea s-a intalnit la poarta cu sotia dumnealui si i-a dat banii.
Reparatiile urmau sa se faca cum ajung piesele in posesia dumnealui. Cam 7 - 10 zile.

Au trecut 4 luni. Nu am vazut nici piesele nici echipamentul defect returnat, si nici de DL. E nu mai dau. Am dicutat cu DL. V care spune ca dupa primele 2 reparatii electronistul a procedat la fel. A luat bani de piese si nu a dat minic in schimb. Dar fiind sume mici vecinii nu isi bat capul cu el. Prefera ca pe viitor sa il evite.

L-am contactat telefonic pe DL. E. Care mi-a explicat politicos, ca eu de buna voie i-am dat banii si echipamentul, iar acum urmeaza ca el sa se achite de obligatii cand doreste dumnealui. Am convenit cu acesta sa il mai las 10 zile sa lucreze. Dupa 10 zile a mai solicitat 7. Trebuia sa ne intalnim si sa inchidem colaborarea. Eu sa achit manopera iar el sa returneze piesele si echipamentul reparat. Numai ca la ziua si ora stabilita (aleasa de Dl. E personal) Dl. E era plecat din localitate si nu ne-am intalnit.
Am solicitat telefonic returnarea echipamentului chiar nereparat (costa cam 7000 RON+TVA) dar insistentele mele au primit raspunsul cuvenit. Dl. E il va returna cand doreste el. Iar eu sa am grija sa vorbesc frumos cu dumnealui ca este sensibil, sa nu il grabesc sa nu il mai deranjez cu telefoanele. Ca imi inapoiaza dumnealui totul cand va dori domnia sa. Am ramas perplex.

Eu presupun ca echipamentul a fost demult vandut pe NET iar banii cheltuiti.

Desigur ca am sa fac plangere la politie. Intrebarea mea este? Ce incadrare poate lua? Furt? Inselaciune?
Firma de recuperare este COFACE. Ma suna aproape zilnic.
Nu inteleg de ce? Pana la urma ENEL imi datoreaza 1800 RON.

Deja caut un avocat. Solicit si despagubire pentru stress.

Ce magari. Bransamentul l-am facut pe banii mei, cam 8000 Euro, am depus garantie consumul mediu pe 3 luni. In 10 ani nu am avut nici o zi de intarziere. Cand am reziliat contractul, ENEL a propus compensarea ultimei facturi cu garantia. In lege scrie ca ENEL poate oricand sa execute garantia. Dar ENEL nu mai are garantia. Probabil un baiat destept si-a cumparat o batista de firma cu ea.

Eu am renuntat la cei 1800 RON care mi se cuveneau (diferenta garantie - factura) numai sa scap de drumuri si nervi. Oricum cei 8000 Euro investitie in bransament, acum proprietatea ENEL nu am cum sa ii mai recuperez. Adica unde a mers mia merge si suta.
Sa nu mai pun la socoteala ca in cei 10 ani de conectare, prin fluctuatiile retelei electrice ENEL mi-a distrus echipamente de sute de mii de euro.

Iar acum..., ma suna o banala firma de recuperare ca pe aia care au luat credite cu buletinul si nu le mai platesc. Cum isi permite COFACE asta sa ma deranjeze.

Caut avocat.
Doresc sa recuperez urmatoarele: 1. Garantia 6500 RON, 2. Banii investiti in bransamentul electric - 8000 EURO. 3. Aproximativ 250.000 Euro pagube prin defectarea echipamentelor de productie (sau sa repare ENEL robotii industriali prajiti de tensiunea lor). 4. O suma egala cu cifra mea de afaceri pe 18 luni, pentru ca prin defectarea echipamentelor nu am putut onora contracte si am pierdut clienti si bani. 5. Cam 1 milion de euro, despagubiri personale, pentru stat la cozi pe la ghiseele ENEL cu ocazia prelungirii anuale a contractelor si raspuns la telefoanele nesimtite ale celor de la COFACE. precum si pentru stressul cu repararea sau inlocuirea echipamentelor (inlocuire insemnand credite bancare sau leasing - adica alt stress).

Din cele de mai sus concluzia este simpla. Este mai ieftin si mai sigur sa imi produc electricitatea folosind un generator Diesel. Chiar daca ENEL are energia subventionata, iar la motorina este acciza. Daca pui ca o singura avarie la un echipament costa intre 5 si 25000 Euro. Si in trecut aveam si 3 pe an. Cata motorina cumperi de banii astia. Iar daca consideri ca folosesti 10 litri pe ora, cate ore mergi gratis, numai prin eliminarea reparatiilor la echipamente.
De doua zile ma suna o firma de recuperare creante. Au fost pusi de ENEL sa ma convinga sa platesc factura. :worthy:
Eu insa le-am pus la dispozitie actele din care reiese ca de fapt ENEL imi este dator cu 1800 RON.
Astazi mi-au promis ca imi va fi restituita suma.
Poate se rezolva asa, desi sunt foarte sceptic. Vedem ce va urma.
Cu ocazia prelungirii contractului ENEL (pe societate comerciala), in 2011 a trebuit sa constitui o garantie de 6700 RON. Am platit la CEC (Piata Alba Iulia) si cu recipisa m-am prezentat la ENEL (Piata Muncii). Contractul s-a prelungit iar eu am platit facturile in termen.
Acum am reziliat contractul si am solicitat restituirea garantiei. Din momentul depunerii cererii de reziliere contract, pana cand acesta a fost reziliat au trecut 2 luni. Si s-a adunat un sold facturat de 4500 RON.
Cu factura si ultima citire de contoar am mers la ENEL. Acolo am fost sfatuit sa depun o cerere prin care sa solicit compensarea sumei de 4500 din garantia de 6700. Iar diferenta urma sa o depuna ENEL in contul firmei mele.
Totul parea simplu si OK. Dar pese 15 zile am primit un e-mail prin care mi se cerea sa ma prezint la ENEL cu recipisa in original.
Foarte ciudat. Deoarece recipisa se afla la ENEL din 2011. Daca recipisa s-ar fi aflat la mine in aceeasi zi cu depunerea banilor si prezentarea recipisei i-as fi si retras. Pastrarea recipisei in original asigura ca nu am cum sa retrag banii tocmai depusi. Adica clar ca recipisa era la ENEL.
Am mai stat 2 zile la cozi incercand sa explic acestea.
Dupa ultima coada, personalul de acolo mi-a marturisit ca recipisa nu se mai gaseste. Ca s-a pierdut. Dar banii sunt in cont, si ca acum face o cerere la centrala sa imi inapoieze ce mai ramane din garantie dupa ce se opreste suma facturata.
Iar am plecat multumit de la ghiseu.
Astazi a sosit o scrisoare de la ENEL. Pe scurt suna cam asa: Va rugam sa achitati soldul de 4500 RON, ulterior urmeaza ca ENEL sa va restituie garantie de 6700 RON.
Adica ENEL recunoaste ca au banii in cont dar totusi doreste sa achit facturile integral iar ulterior sa imi restituie garantia tot integral.

Personal nu am inredere ca lucrurile vor sta tocmai asa.
Sunt convins ca daca am sa platesc facura, ENEL-ul ma va plimba ani de zile de la un ghiseu la altul fara sa restituie garantia.

Intrebare.
Are cineva idee cum se poate rezolva situatia aceasta?
Răspuns la discuția Modificare apartament
Partile comune intra in grija asociatiei. La partile comune nu are voie sa schimbe destinatia. Adica nu are voie sa anuleze canalizarea, tevi de apa, tubulatura de aerisire etc.

La mine in bloc vecinii am daramat WC-ul de serviciu si au marit un dormitor. Desigur au anulat si tubulatura de aerisire. Lucru rau pentru cei de la et. inferioare.
Unul chiar a taiat si astupat tevile de incalzire si tot nu s-a intamplat nimic.
Sau aproape nimic. Administratorul cand a vazut ca un tronson nu mai este incalzit, a oprit caldura si la tronsonul vecin. Pentru ca sa moara si capra vecinului. In mintea dumnealui, a echilibrat coloana. Nimeni din bloc nu l-a obligat pe cel care a taiat tevile, sa le repare. Tacit, toti accepta lipsa caldurii considerand ca astfel platesc mai putin iarna.

Asteptati sa vedeti ce modificari face. Poate nu o sa va deranjeze. Si atunci traiti in liniste cu vecinul.
Despre acoperis.

Am citit tot aici pe forum o situatie de genul:

Apa curgea in casa unui locatar.
Acesta a sesizat in scris asociatia (comitetul executiv). A mers la presedinte cu sesizarea si plecat de acolo cu o copie semnata si stampilata (adica a fost luat la cunostiinta)
Desigur, nimeni nu a reparat acoperisul.

Dupa inca o iarna cu ploaie in casa, locatarul a dat in judecata asociatia.
A castigat. Cu un proces lung.
Dupa care intreba aici pe forum cum poate sa obtina despagubirile. Cu blocare de conturi ale asociatiei, cu executor judecatoresc, etc.

Despre presedinte.

Peste tot este un atoatefacator, fie ca este presedinte fie ca este administrator.

Cel mai bine cand cumperi un apartament verifici daca serviciul de administrare este externalizat. Caz ideal, o firma nu va umbla cu barfa prin bloc.
Daca exista administrator din bloc, trebuie sa mergi sa il cunosti personal si sa intrebi vecinii despre el. La fel cu presedintele. Daca pare suspect pleci si nu cumperi apartamentul.
Cate un individ din acesta poate sa iti faca multe zile fripte. In general nu se lasa pana nu te dispera. El are mintea odihnita si numai la rautati se gandeste. Pentru a te domina si a-l recunoaste de tartor al blocului.

Daca mergi acasa trebuie sa ai si intimitate si liniste, ca acoperisul oricum este spart. Mai bine vinzi si pleci.
Am remediat suprafata utila la apartamentul meu.
Am fost la notarul care a facut actele cand am cumparat casa si l-am pus sa faca o incheiere de rectificare. A scris acum foarte explicit care este suprafata utila.

In adunarea generala, am refacut cota indiviza pentru apartamentul meu.
Administratorul a facut spume la gura de nervi.

Am mai ramas insa 3 ap. cu o cota diferita dar acestia nu s-au prezenta la sedinta.
Nu am putut rectifica si pentru ei.

La aceeasi sedinta mi-am dat demisia, din grandioasa functie de presedinte.
Am explicat si motivele. Atoate-facatorul administrator, are nevoie de un presedinte numai pentru a exista un vinovat la neregulile facute de dumnealui.

In plus acesta este asociat cu cenzorul. Cenzorul un fost presedinte indepartat de locatari, acum probabil incearca sa acopere urmele proastei gestiuni a fondurilor banesti.

Dupa ce am explicat acestea, nimeni nu a mai dorit sa fie presedinte.

S-au ales doi aplaudaci in comitetul executiv.

Apoi unul dintre ei s-a numit presedinte.

Inediat au aparut rezultatele in listele de intretinere:
- telefon mobil platit din banii obtinuti prin inchirierea boxelor de la subsol.
- tonner la imprimanta schimbat lunar
- licenta de program de contabilitate cumparata (desi aceasta exista)
- tot felul de reparatii pe la coloana de pluvial din ap. administratorului
- becuri, senzori, hartie, etc.

Adica fericire mare in sufletul si buzunarul administratorului.

Eu insa, baiat rau, am inceput sa lipesc langa avizier, note si contestatii.
Nu exista presedinte, deci nu am unde sa merg cu o contestatie.

Desigur ca am mers si la banca unde este deschis contul, si cu o copie dupa raportul sedintei in care nu a fost ales presedinte, le-am explicat ca daca administratorul face plati din cont nu este tocmai legal.

Dupa 2 sau 3 luni, cand veneam acasa de la munca, am auzit in spate niste injuraturi.
Firesc m-am intors sa vad cine ma injura.
Era administratorul, de 2 m si 150 kg (53 de ani - pensionar), si injura de zor. Am mers sa intreb ce l-a apucat. Dar in loc de raspuns m-a lovit in tampla stanga cu un obiect pe care il tinea in mana.
Cred ca mi-am pierdut cunostiinta, ca m-am trezit cand ma tinea in "cravasa" cu mana stanga si imi aplica lovituri in cap cu dreapta.

Din disperare cred, am reusit sa il ridic in spate si l-am trantit de pamant. Mi-am scantit glezna atunci. Indivitul de 2 m are 150 kg.
Acasa am vazut ca am 6 taieturi de 8 cm in cap care sangerau abundent. Individul a folosit un box, sau ceva asemanator. (poate fi condamnat de la 6 luni la 5 ani - daca iti pierzi timpul cu el prin tribunale)

Eu am trecut peste incident.
Sotia mea insa nu. Este terorizata ce administratorul poate sa ma atace iarasi. In fiecare sambata si duminica insista sa plecam de acasa. De luni pana vineri suntem cam toata ziua la munca.

In paralel, desigur, administratorul a umplut blocul cu barfe, ca el a fost cel atacat.

Este o frustrare zilnica sa ii vad panourile de afisaj. Acum a mai instalat un avizier, si rupe orice nu este afisat in cutiile avizierului.

Eu platesc prin banca. Mai ales ca individul este violent verbal si fizic. Iar in secundar, platesc cu 50 zile intarziere, pentru ca nu stiu unde este fondul de rulment. Probabil il ruleaza in interes personal. Astfel incerc sa nu il sas sa ruleze si banii mei.

Pe acest motiv, eu apar restanta pe 3 luni. Dar imi percepe lunar comision bancar de incasare.


Monstrii de genul acesta apar numai datorita legislatiel insuficiente.

Cum poti trage la raspundere un administrator. Cum dovedesti inselaciunea. Pe cine tragi la raspundere? Indivizii astia in general pun sa contrasemneze actele oameni care habar nu au ce semneaza.

Au insa si ei o calitate. Vorbesc frumos cu cei care vor sa ii asculte. Dar asa fac toti excrocii. ( Vezi fabula Corbul si Vulpea)

Daca insa te iei de ei, trebuie sa iei in considerare un conflic de durata. Care poate sa escaladeze pana la bataie.

Legea trebuie schimbata. Sau macar imbunatatita. sa nu mai lase portite de scapare.

De exemplu. Scrie pe undeva prin lege (citez din memorie):

Presedintele este ales de adunarea generala.

Prin alta parte tot in lege:
Presedinte comitetului executiv este numit din membrii comitetului acela care intruneste cele mai multe voturi.

In alta pagina: Presedintele asociatiei este si presedintele comitetului executiv.

La asa formulare se gasete un baiat destept (O Vulpe) sa spuna ca presedintele comitetului executiv, ales de catre si dintre membrii comitetului (3 persoane) este si presedintele asociatiei.


Locuim in Romania
Parca este la mine in bloc.

Indivitii acestia fac o scoala pe undeva?

Foarte interesant de citit.