Buleli în construcții. Salut, ajutati-ma va rog cu o informație, tocmai am făcut fundația și elevatia pentru viitoarea mea casa. Din nefericire persoana cu care m-am înțeles sa execute lucrarea, și care părea foarte receptiva și ok l-a început, și căreia i-am plătit manopera în loc de 6...7000 euro cât făcea lucrarea în mod cinstit, 10000 cu speranța că o să îmi lucreze ca la carte, și în ciuda faptului ca a avut la dispoziție proiect tehnic, și ca a discutat inclusiv cu dirigintele de șantier și cu inginerul de structura, și m-am oferit sa ii pun la dispoziție tot ce a fost necesar, mi-a dat buleala, adică a făcut munca de o calitate joasa, si-a bătut joc de materiale, a ieșit rău lucrarea, nu a ținut cont de ce era în proiect, și cu greu și multe insistente a fost determinat sa mai îndrepte ce se putea. Am fotografiat la fiecare etapa ce a făcut. Vreau sa fac un video pentru YouTube și sa vorbesc de tot ceea ce s-a întâmplat și sa arat pozele. Vreau de asemenea sa ii spun prenumele acestui mester și satul în care locuiește ca să ajut pe alții sa nu pățească ce am pățit eu. Nu caut sa înjur, sau chestii de genul, vreau doar sa arat cum a decurs colaborarea mea cu el, și sa spun de unde este el. Încalc cumva vreo lege dacă postez acest gen de videoclip? Pot fi acuzat ca i-am încălcat viata privata sau ca îl calomniez? Am poze și pot vorbi pe seama lor despre tot ce s-a întâmplat, repet vreau sa arat ce fel de mester este și cum mi-a lucrat mie pentru ca e bine ca lumea sa stie sa fuga de el.
Bună ziua, locuiesc la casa și am intr-o laterala (gard comun) niște vecini care îmi fac probleme. Sunt genul acela care nu au loc de munca, și foarte mari amatori de alcool. Nu ma interesează ce fac la ei în curte atat timp cât nu ma afectează pe mine însă... normal ca bautura merge mai bine pe muzica, au o boxa cam la un metru înălțime și trebuie sa duduie,
afara in fața casei . Eu înțeleg ca poate fi onomastica cuiva, poate fi o nunta, un botez, si se mai distrează omul la evenimente de genul, dar aici nu e cazul de zile speciale, aici este vorba de oameni fără educație și respect. Problema este ca nu pot sa dorm, lucrez noaptea, si sunt genul de persoana căreia ii place liniștea. Am sunat de multe ori la politie, au venit, i-au amendat, dar chestia asta nu are nici un efect, aceste persoane nu au acte pe casa, nu au făcut moștenirea de pe vremea bunicilor sau a strabunicilor. Nici nu îmi imaginez câte amenzi au lut, dar degeaba, nu exista efect asupra lor, sunt doar niște hârtii pentru ei și atât. Normal ca au prins ciuda pe mine pentru ca am chemat politia. De subliniat ca mereu inainte sa chem politia i-am rugat politicos sa oprească muzica sau sa își pună căști, m-am ales doar cu înjurături sau amenințări. Au WC-ul în curte și atunci când se duceau uneori ii mai lătra câinele meu. Vineri seara câinele era foarte voios, sănătos, cu chef de joacă, avea doar 3 ani, gras și îngrijit. Sâmbăta dimineața era schimbat, molâu, si dupa cateva ore a murit. Bănuiesc ca i-au aruncat o bucata de carne otravita. Nu a făcut spume la gura. Ii bănuiesc pe ei dar nu pot sa dovedesc nimic. M-am saturat de ei și de caracterul lor. M-am gândit sa încep ca de fiecare data când pun muzica sa filmez la mine în curte pentru ca la ei nu am voie legal presupun, ca să se audă pe fundal muzica, si înjurăturile adresate atunci când ii rog sa o oprească. Am zis sa fac chestia asta timp de un an de zile ca să pot demonstra cât de des pun aceștia muzica. De asemenea ma gândesc ca ar fi bine sa fac rost de un număr de înregistrare a proceselor verbale întocmite lor de către politie dar nu știu dacă am dreptul și dacă pot sa le cer la politie inainte sa plece, vreau sa le folosesc ca o dovada. Și după un an de zile vreau sa ii dau în judecata în civil pentru problemele pe care mi le fac. Ce as dori sa stiu:
Este o idee buna ceea ce vreau sa fac sau este și altceva ce as putea face?
Ce pot păți acești vecini? În ce fel ii poate pedepsi un judecător? Ma gândesc ca dacă pedeapsa va fi tot amenda nu se va rezolva nimic. Pana unde se poate merge în instanță?
Mulțumesc frumos, orice sfat și îndrumare sunt de folos. Cu vorba bună nu merge oricât as încerca.
Salutari. Va rog ajutati-ma sa înțeleg ce posibilități am sa scap de deranj. Am o casa la curte. Unul dintre vecini are obiceiul sa pună muzica tare la el în curte de răsună în casa la mine. Am apelat la politia comunitara asta în timpul zilei, dar acesta nu a făcut mare lucru, a venit, a surprins și el muzica, a avut o mica discuție cu vecinul, i-a zis în șoaptă sa termine ca altfel ii da amenda, dar a vorbit foarte foarte ferm sa nu ne apropiem altfel ne da noua amenda, ca să nu auzim ce vorbește cu vecinul, iar noua ne-a spus ca i-a dat amenda 100 de lei. După am mers la primărie sa mai vorbim cu el și pe alta problema, și a spus ca o sa ii dea amendă. De fapt nu i-a dat nici o amendă. Acum pe seara vecinul iar a pus muzica, normal ca dacă nu pățește nimic omul se distrează. Am sunat la politia din comuna, politia reala, nu la comunitara, dar la cele 2 numere de telefon pe care le-am găsit nu răspunde nimeni, suni și degeaba. Dacă sun la 112 o sa fiu eu amendat pt ca nu este o urgență.
Întrebarea mea este eu ce varianta am ca să trăiesc în liniște?
Menționez ca nu e genul de vecin cu care sa poți avea o conversație, sunt genul care trăiesc din ajutoare sociale, si cheltuiesc banii pe bautura.
Casa pe limita de hotar care se darama pe proprietatea mea, si imposibilitate de a imi face gard
Buna ziua, am o problema, si nu stiu cum sa o rezolv
Am cumpărat o casa batraneasca si terenul aferent acesteia pentru a imi construii o noua casa în care sa locuiesc. Am o singura problema, pe una din laterale este o casa din caramida lipita cu lut, foarte veche care este într-o stare extrema de deteriorare, construita pe limita de hotar. Zidul acesteia a inceput sa se curbeze spre terenul meu, peretii sunt crapati cat sa bagi degetele, si consider ca reprezinta un real risc pentru viata mea, oricand fiind posibil sa cada pe mine in timp ce sunt in curte. Cei care locuiesc langa mine sunt mai multi mostenitori ce nu au succesiunea facuta, locuiesc in alte case in aceeasi curte cu aceasta care sta sa pice. Am fost la primărie sa discut despre problema, eu doresc sa construiesc gard din placi intre mine si vecin dar prin locul unde ar trebuii sa treaca gardul e zidul casei. De la primarie mi-au spus ca nu am posibilitatea sa fac nimic pentru ca nu exista un proprietar din moment ce nu este facuta succesiunea, si doi, ca atunci cand am cumpărat terenul casa respectiva exista si ca mi-am asumat. Problema principala este ca acea casa reprezinta un pericol pentru viata mea. Eu nu inteleg partea cu asumatul, este terenul meu, vreau sa il pot folosi, și faptul ca se darama casa vecinului trebuie sa il faca raspunzator doar pe vecin, care in acte nu exista. Si nu inteleg daca se poate face ceva pentru ca acea casa este construita pe hotar, constructia fiind realizata acum cateva zeci de ani.
Buna ziua,
Mama mea are un concubin. Ea nu are un loc de munca, in schimb el are. Eu lucrez în afara României si de câte ori am venit in tara am adus bani cash, sume legale pe care i-am dat sa ii strângă. De curând i-am mai trimis prin transfer bancar o suma si cu ce a mai avut a cumpărat o casa pe numele ei, unde stau amandoi. Nu știu cum ar putea ea sa dovedească provenienta banilor aduși de mine cash cu toate ca eu lucrez legal. As vrea sa stiu daca el poate peste ani sa ceara cota parte din casa folosindu-se de faptul ca el lucrează si ea nu, si mințind ca si el a contribuit.
Referitor la bani... eram eu in scoala generala cand s-a imprumutat bunicul la tata, iar acum am 31 de ani, vorbim despre o alta valoare a leului. stim sigur ca banii s-au folosit pentru achizitionarea terenului, bunicul nu avea bani nici pentru tratamentul bunicii, pensia era foarte mica, tot tata ii cumpara medicamentele. Banii tatalui meu au provenit din salariu si din CAR-uri la locul de munca, au fost bani stransi putin cate putin.
Mostenirea... suntem de accord toti cu ea doar ca noi consideram ca fiecaruia I se cuvine o parte insa aceasta matusa a mea considera ca are dreptul sa faca ce vrea pe pamantul bunicilor, uitand ca toti au drepturi egale si ca fiecare merita doar o parte egala. Are copii multi si nu au unde locuii, asa ca vrea mai mult sau chiar tot. Ceilalti nu suntem de accord cu nici o decizie a ei. Casa este batraneasca din pamant, nu are decat valoare sentimentala. Casa a fost intretinuta tot de tata, an de an facea reparatii si o zugravea. Acum tata nu mai traieste. Pamantul este cultivat de varul meu care a facut casa abuziv, si nu a platit nici un impozit, doar se foloseste de el, dupa cum am mai spus, au doar drepturi fara obligatii...
Dupa decesul bunicilor nu s-a dezbatut nici o mostenire pentru ca nici unul nu am fost interesati de valoarea materiala a casei, s-a dorit sa se pastreze lucrurile asa cum erau in memoria bunicilor, nimeni nu s-a gandit ca propria sora va distruge casa si vinde bunurile pe bautura. In plus cum nu a existat un act de vanzare cumparare a unchiului pe terenul unde si-a facut casa, s-a considerat ca ar fi bine sa se evite situatia in care si casa unchiului ar fi considerata ca bun la care ar avea dreptul toti, pentru ca a fost dat terenul de bunici unchiului si doar lui, si nu avem noi ce sa cautam acolo.
Consideram prioritar faptul ca unchiul sa obtina acte pe casa lui, dar nu stiu cum sa facem asta fara ca matusa sa ceara si ea drepturi acolo. Bunicii au vrut ca ala sa fie pamantul unchiului si asa trebuie sa ramana, in plus acolo este munca omului de peste 20 de ani, cu ce drept sa avem noi pretentii...
Dupa ce ar face acte ar fi mult mai usor sa dezbatem mostenirea.
Acea matusa a fost iubita de toata lumea, ajutata cu resurse materiale si financiare (grane, mancare, haine, animale, mobilier, pana si butelia de aragaz e cumparata de tata, copii ei mai mici au fost intretinuti pentru a merge la scoala de catre tata) s-a facut tot posibilul de catre toti ca sa aiba o viata fara lipsuri, fiecare i-a dat ce a avut, copiilor ei mai mari li s-a oferit un loc de munca de catre unchiul care nu are acte pe casa. Adevarata lor personalitate a iesit la suprafata incepand de acum 3 ani de cand tatal meu nu mai e in viata si o importanta resursa pentru ei a disparut, si usor usor am aflat tot ce a facut. Nu a stat nimeni sa o pazeasca ce face, am avut incredere si eram mintiti. Sunt multe lucruri josnice pe care le-a facut, nu are rost sa le mentionez, dar se poate face mult rau intr-o familie de cate unul care gandeste ca asa trebuie sa faca.
Este adevar, consider ca o oaie neagra nu merita o astfel de comparatie.
Unchiul a platit impozit pe casa lui si gradina aferenta, adica pe casa construita in 1993, bunicul i-a dat teren de casa iar el in anul 1993 a inceput sa-si faca casa acolo. Cu alte cuvinte consider ca are ROL la primarie.
De ce este atat de important acest aspect cu impozitul?
In privinta distrugerilor si furturilor avem martori, stim si noi ce exista in gospodarie.
Noi am prefera ca terenul luat pe banii tatalui si ocupat abuziv de varul meu sa se considere partea de mostenire a oii negre si sa nu mai aiba dreptul la altceva, sa scapam de ei. Oricum restul fratilor nu mai pot primi teren atat cat a luat varul meu pentru ca nu exista suficient de mult.
Ne deranjeaza faptul ca isi bat joc de memoria bunicilor, de casa parinteasca, si de faptul ca vor sa acapareze tot. Dupa cum am spus, ei ne comunica faptul ca au dreptul si acolo, ca e mostenire, uitand faptul ca au ocupat deja o bucata din acea mostenire.
Nu stiu cum este inregistrata casa la primarie insa impozitul l-a platit unchiul meu, este cu toate platile la zi.
Stiu ca pe terenul arabil de la camp (situat in afara satului) varul care si-a facut abuziv casa langa unchiul in cauza, a semanat porumb, s-a folosit de el an de an insa nu a platit nici un impozit, trebuie achitat impozitul pe cativa ani, asemenea si la casa bunicilor.
"3 luni de la data cunoasterii faptuitorului" mama nu a fost fizic acolo de 3 ani insa situatia o cunoastem telefonic din multe surse, unchiul a fost acolo si ne-a sunat, a pus alte lacate pe usi acum 2 saptamani in urma insa imediat copii oii negre s-au dus si le-au spart, sunt pusi pe facut rau. Oare acele 3 luni de la data cunoasterii faptuitorului s-ar putea calcula din clipa in care mama se duce acolo si constata distrugerile si furtul in ciuda faptului ca a aflat de ele la telefon mai inainte, si in ciuda faptului ca fratele de acolo stie si nu a depus plangere?
Situatia de uzucapiune se poate aplica si daca casa a fost construita dupa revolutie? prin 1993...1994 (bunicii traiau atunci) si fara sa mai fie necesar acordul celorlalti frati, sau doar a unei parti a acestora?
Unchiul nu are hartie de mana facuta cu bunicu, era fiul lui si i-a dat terenul. Ma intereseaza foarte mult pentru ca vreau sa rezolvam cat mai curand situatia.
Banii imprumutati de la tata ... situatia a fost cam asa (imi amintesc pt ca eram mic) a venit bunicul intr-o seara tarziu cu trenul la noi acasa, a primit banii, dimineata a plecat la prima ora inapoi. Nu avem hartie de mana sau martori, totul a fost facut in familie, pe baza relatiilor stranse si a bunei intelegeri. Doar ca ceilalti frati stiu de aceasta intamplare. In familie unde exista dragoste nu se practica obtinerea dovezilor... Deci exista posibilitatea demonstrarii ca ar reveni tatalui meu acel teren?
In plus tatal meu s-a ocupat de inmormantare si pomeni pentru bunici. Aceste cheltuieli pot fi recunoscute cumva legal? si au influenta cumva? Nu mai avem chitante in acest sens, martori sunt fratii. Din ce am auzit la alte persoane, nu ar avea nici o importanta pentru ca nu l-a obligat nimeni pe tata sa cheltuiasca bani, totusi doar nu ii lasa pe bunici la groapa de gunoi...
Se poate face o sesizare la politia din sat, aceasta sa vina la fata locului si pe baza declaratiilor noastre (mama, o matusa, si unchiul de acolo, posibil si verii mamei care sunt vecini) sa se constate tot ce a distrus si ce s-a furat? Este obligata politia sa vina la fata locului pentru o astfel de plangere?
Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in situatia urmatoare:
Mostenirea in cauza este fosta proprietate a bunicilor mei care nu mai traiesc. Acestia au 6 copii, din care unul este oaia neagra. Aceasta oaie neagra este femeie, s-a casatorit cu un barbat betiv si a facut multi copii, in plus si ea are un caracter foarte josnic...
In timp ce bunicii mei traiau au hotarat amandoi sa dea o parte din pamant (loc de casa si gradina) unui unchi al meu. Acesta si-a facut acum 20 de ani casa acolo, s-a gospodarit, numai ca fiind acele timpuri lucrurile s-au facut fara acte, cu acordul verbal al bunicilor. Ceilalti frati exceptand oaia neagra, respectam si acceptam cuvintele bunicilor mei (eu fiind fiul uneia dintre fetele bunicilor) si nu avem nici o pretentie asupra bunurilor unchiului, consideram ca este partea lui de mostenire si nu avem noi ce sa cautam in casa omului unde a muncit singur o viata si si-a facut un rost. Cand bunicii mei traiau, au mai cumparat cu act de mana si semnatura inca un loc de casa si gradina lipit de cel unde si-a facut unchiul mentionat mai sus casa, pentru ca aveau de gand sa isi faca si ei casa acolo dar nu s-a mai realizat. Banii cu care s-a cumparat acest loc de casa au fost imprumutati de la tatal meu (ginerele lui) si nu au mai fost returnati, nu exista acte ale imprumutului, totul s-a facut verbal, in familie se stie situatia. Acum pentru ca oaia neagra a luat un betiv cu care nu a facut decat copii, normal ca lua si bataie de la acesta, a avut o viata pe masura, se intelege ce situatie a fost. Dupa ce au murit bunicii mei, fratii nu s-au indurat sa o mai lase pe oaia neagra sa sufere si i-au permis sa se mute cu o parte din copii in casa bunicilor sa traiasca linistita. Acum incep problemele:
Oaia neagra a distrus casa bunicilor, in timp de cativa ani cat a stat acolo (pot fi si 10 ani) a vandut tot ce s-a putut vinde, spre exemplu bunicul pana sa moara a facut un cuptor cu soba de caramida noua iar ea l-a distrus si a vandut caramida pe o sticla de tuica (genul ala de om este....) a vandut toate uneltele bunicului la fier vechi tot pentru bautura, casa s-a degradat foarte tare, "sta sa pice", acum 3 ani a plecat cu mare scandal de acolo, a sfaramat sobele din casa, au spart geamurile, usile, au furat gardurile, au lasat foarte mult gunoi, vorbesc de macar 2 remorci, practic dintr-o casa batraneasca locuibila pe care a luat-o in primire cu beciul plin de mancare, depozitul cu porumb plin, lemne pentru foc cumparate, si tot ce era necesar traiului, nu au mai ramas decat gunoi, niste pereti sfaramati si cuibaruri de soareci si sobolani, nu mai se poate locuii acolo, este periculos si infect.
Nimeni nu s-a asteptat ca aceasta persoana impreuna cu ai ei copii sa faca asa ceva, tuturor ne-a fost mila de ea si copii ei.
Intre timp cat a stat in casa bunicilor unul dintre copii ei (var al meu) a crescut si s-a insurat si si-a facut casa fix pe locul de casa vecin cu casa unchiului, cumparat de bunicul meu cu banii luati de la tata. Noi nici nu am stiut asta, este o constructie recenta (5 ani) fara acte, fara acordul nimanui, cu "de la sine putere si stapanire". In plus au atentat sa ii ia si gradina unchiului meu care are casa acolo inca de cand traiau bunicii, a fost mare scandal...
Oaia neagra si cu ai ei copii au doar drepturi fara obligatii si considera ca li se cuvine tot ce vor. Ce se naste din pisica soareci mananca...
Bineinteles ca exista foarte multa tensiune intre oaia neagra si restul familiei pentru raul facut, pentru ca au ras de bunicul meu si de munca lui...
Ce as vrea sa stiu:
- cum se poate proceda pentru ca unchiul meu sa isi faca acte pe casa? Avand in vedere faptul ca o parte dintre frati locuiesc in alte zone din tara la mare distanta se poate merge la acestia si impreuna sa se dea o declaratie la notar prin care sa se recunoasca dreptul la casa a unchiului in cauza, sa se autentifice in scris dorinta bunicilor ca fiul lor sa locuiasca acolo, si sa se renunte la orice pretentie vizand casa si gradina lui? Daca se poate ce trebuie sa contina acesta declaratie? cum trebuie facuta? Oaia neagra nu va face asta insa restul suntem majoritari plus ca noi consideram cuvantul si dorinta bunicilor lege.
- se poate cumva demonstra faptul ca acel pamant unde si-a facut varul meu casa apartine tatalui meu avand in vedere ca a fost cumparat cu o hartie de mana care este la mine (intelegere intre bunicul si fosta proprietara), si cu un imprumut al bunicului la tata care nu a fost returnat niciodata. Consider ca in realitate acel pamant apartine aceluia a carui bani au fost dati pentru a se cumpara.
- ce facem cu aceasta constructie a varului pe acel pamant?
- cum trebuie sa procedez vizavi de furturile si distrugerea casei bunicilo de catre oaia neagra si copii ei? poate "plati" pentru raul facut ? daca da cate variante de actiune exista?
- costa mult actele pentru a dezbate mostenirea avand in vedere ca sunt mai mult de 10 ani de cand au murit bunicii?
Multumesc frumos si am mare nevoie de ajutor mai ales ca am ajuns sa fim amenintati cu moartea daca ne ducem acolo.