Bună ziua. Am o întrebare referitor la indemnizația de creștere a copilului. În perioada următoare ne dorim sa mai avem un copil. Dar în luna septembrie voi fii nevoita sa îmi iau 2-3 săptămâni de concediu fără plată. E posibil sa ma afecteze și sa nu primesc indemnizație, bineînțeles neștiind când voi putea rămâne însărcinată? Mulțumesc
Bună ziua.
Am o nelămurire privind acordarea stimulentului de inserție.
Eu (mama) m-am întors la servici începând cu data de 05.09.2022 (copilul a făcut 2 ani în 04.10.2022). Tatăl nu și-a luat "luna tatălui", deci în luna septembrie ambii părinți au avut venituri supuse impozitului, deci condiția pentru a beneficia de stimulent de inserție, aferent lunii septembrie nu este îndeplinită? Eu am depus dosarul pentru stimulent în data de 16.09.2022. Am primit stimulent 566 lei aferent perioadei 05.10.2022-31.10.2022 în luna noiembrie și pentru noiembrie 650 lei în luna decembrie. Dar pentru luna septembrie d-na de la asistenta sociala susține ca: "Pt ca este luna celuilalt parinte……..iar in acea luna nu aveti dreptul la nimic." Eu știam ca dacă tatăl nu își ia luna tatălui, iar mama are venituri în aceea luna, va primi stimulent pentru aceea luna. Va rog lămuriți-mă. Mulțumesc anticipat
Bună ziua. În 5 septembrie m-am întors la servici din concediu de creștere a copilului. Din 14 septembrie sunt în concediu de îngrijire a copilului bolnav pana în 23 septembrie. Îmi spuneți va rog cum se va face calculul pentru perioada cu concediu medical, având în vedere că ultimele 6 luni am avut indemnizație? Mulțumesc
In cazul sotilor, casatoriti sub regimul separatiei de bunuri, daca fiecare dintrei ei cumpara/vinde un apartament, in cursul aceluiasi an, se mai considera tranzactie ocazionala pentru fiecare dintre ei?
Iar daca unul dintre ei, face 2 tranzactii de acest fel, si are astfel activitate cu caracter de continuitate, ca urmare livrarile de bunuri vor fii impozabile. Pentru datoriile care le are de platit, raspunde singur pt ele, fara sa fie afectat si celalalt?
Adica fiecare dintre soti este independent, atat cu patrimoniul sau, cat si cu datoriile.
Multumesc
Buna ziua,
As avea nevoie de cateva lamuriri:
1. Am inteles ca o persoana fizica poate vinde ocazional un apartament fara sa fie considerata persoana impozabila. Se considera ocazionala vanzarea unui apartament in fiecare an?
2. Daca sotii sunt casatoriti sub regimul separatiei de bunuri, cumpararea / vanzarea de imobile ii priveste independent pe fiecare dintre ei, fara sa mai fie nevoie de semnarea contractelor de catre ambii? Daca ambii soti vand un imobil in cadrul aceluiasi an, se considera tranzactie ocazionala pentru fiecare sau se cumuleaza in vreun fel?
Multumesc frumos,
Oana
Buna ziua,
In 16 martie mi-am anuntat verbal superiorii de faptul ca sunt insarcinata, la momentul respectiv, 2 luni jumatate.
Eu lucrez intr-o companie multinationala, si am fost si la cabinetul medical din incinta firmei pentru a informa de starea mea. De acolo m-au trimis la biroul de protectie si securitate in munca, tot din incinta firmei. Ambele mi-au spus ca nu sunt obligata sa aduc nici o hartie la firma pentru a informa de starea mea, si ca oricum nu pot intra in concediu de risc ca nu e cazul.
Din saptamana urmatoare (23 martie), firma a trimis o parte din oameni in somaj tehnic, iar o parte (printre care si eu), am lucrat de acasa, program si salariu normal.
Momentan inca imi desfasor activitatea in regim de telemunca, si ma intrebam daca, pot beneficia de program redus la 6h in telemunca acum avand 5 luni de sarcina.
De asemenea, cum m-ar putea afecta, faptul ca nu am o instiintare scrisa catre firma despre sarcina mea.
Multumesc
Multumesc pentru raspuns.
Dar vroiam sa stiu daca vor fii afectate veniturile si bunurile (o masina) mamei si daca va putea fii scos la licitatie apartamentul care este bun comun, fiind cumparat in timpul casatoriei.
De asemenea, as vrea sa stiu daca depunem contestatie la aceasta inspectie daca vom avea vreo posibilitate de scadere a sumei totala de plata.
Is de acord cu calculul contributiilor si al impozitului pe venit, dar calculul de TVA nu mi-i se pare corect.
De exemplu, in anul 2012 a cumparat 11 masini in suma de 210 000 lei si a vandut 11 masini in suma de 246 000 lei. Inteleg ca TVA-ul se aplica la rulajul pe care el l-a avut, dar aceste masini nu au fost luate simultan. Intotdeauna s-a cumparat o alta masina dupa ce s-a vandut cea pe care o aveam. Adica tata a rulat undeva la 5000 de euro, nicidecum nu dispunea de valoarea totala a masinilor din cursul unui an. Si desi s-a depasit plafonul in anii 2012 si 2014, TVA-ul s-a calculat pentru toata perioada supusa inspectiei (2012-2016). Nu stiu daca aceste metode de calculare a TVA-ului pot fii contestate. Nu mi-i se pare corect ca ANAF-ul sa vada tot rulajul de bani din acesti 5 ani ca pe un venit total ca si cum ar fii avut practic toti acesti bani efectiv.
M-ar ajuta foarte mult raspunsurile voastre.
Multumesc,
Oana
Buna ziua,
Tatal meu a fost supus unei inspectii fiscale pentru comert cu masini si a fost declarat persoana impozabila si platitoare de TVA deoarece a depasit fondul de 220 000 lei. Ar avea de platait TVA de 88 000 de lei si contributii sociale si impozit pe venit undeva la 9000 lei. As vrea sa stiu ce se intampla daca nu plateste aceste sume, avand in vedere ca nu are nici un alt venit. Are un apartament pe numele lui si al mamei si mama este pensionara. Ar putea "ataca" apartamentul? Si ar putea fii inspectat si penal?
Multumesc anticipat,
Oana
Buna ziua,
As vrea sa va prezint urmatoarea situatie: tata nu avea venituri salariale si se ocupa cu vanzarea de masini straine de prin anul 2010 (inainte de acest an vindea doar masini Dacia). Doar mama a fost salariata, iar in momentul de fata este pensionara.
Zilele acestea a primit o instiintare de la ANAF prin care il anunta ca in perioada urmatoare i-i se va face o inspectie fiscala pentru perioada 2012-2016. Inca nu stim suma pe care va trebui sa o achite, dar in decursul acestor ani, din cate stim noi au fost vandute 36 de masini.
Aveam o curiozitate privind modul prin care procedeaza ANAF si motivul de la care s-a pornit aceasta inspectie fiscala. Avand in vedere ca tata a depus 3 dosare de recuperare a taxei auto, sa fie acesta "imboldul" de la care sa se fii initiat inspectia? Si de ce pentru aceea perioada (asta nu inseamna ca ne-am fii dorit sa se ia in calcul mai multi ani).
Inainte de a primi rezultatul inspectiei am dori sa fim umpic informati privind: valoarea procentului pentru impozitul pe venit obtinut ca persoana fizica din activitatea vanzarii de masini; si in cazul neplatii acestui impozit daca va putea fii afectata pensia mamei, masina care este pe numele mamei sau apartamentul (bun comun al parintilor), avand in vedere ca tata nu are salariu sau pensie, si nici un alt fel de venit sau bun propriu?
As aprecia mult daca ma puteti ajuta cu aceste informatii.
Va multumesc anticipat.
Oana Ciorogar
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat privind o problema.
Am cumparat un apartament si vreau sa ii schimb instalatia sanitara. Am gasit o firma autorizata care imi face lucrarea cu tot cu materiale. S-au apucat de spart in pardoseala, ca sa bage tevile (nu prin perete) sa fie ascunse. Doar ca au spart prea mult si au ajuns la vecinii de desubt care este o banca si le-au facut o gaura cam de 2 palme; dar am reparat stricaciunea. Problema e ca cei de la banca vor sa cheme politia. Si as vrea sa stiu daca mi-i se da amenda sau e suficient sa fie reparata paguba? Avand in vedere ca am facut cu firma autorizata, doar eu ca proprietar sunt tras la raspundere? Exista vreo lege pe care ar trebui sa o stiu pentru situatii de genul?
Mentionez ca nu am un contract printat de la firma, ci doar oferta si apoi un document privind arvuna emis de firma; doar datele personaleale-a introdus in calculator.
Multumesc anticipat.