raluk0207 a scris:
"Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte"
Exact asta o sa se intample. Este o decizie foarte neinspirata si nepractica. Mama...sa fie sanatoasa, dar ca noi toti o sa ajunga la o varsta la care sanatatea o sa i se subrezeasca si nu stiti ce se va intampla: poate cadea la pat, poate o sa isi piarda discernamantul si avand in vedere ca sunt multe bunuri in joc, printre care si o firma, o sa aveti de voie de procuri din partea mamei pentru absolut orice. O sa va rugati de notari sa vina acasa, pentru ca mama sa va faca diverse imputerniciri. Apoi, la deces o sa trebuiasca dezbatuta din nou succesiunea.
In al doilea rand, succesiunea este in termen. Daca dvs dati declaratii de renuntare la succesiune, vor fi chemati descendentii de grad urmator, respectiv copiii dvs. si ai surorii.
In al treilea rand, optiunea succesorala este indivizibila. Asta inseamna ca renuntarea priveste toate bunurile defunctului, prezente si viitoare. Deci inclusiv bunurile pe care tata le va dobandi de la bunici , dupa ce va veti clarifica situatia.
.
Multumesc pentru raspuns, nici nu stiu ce sa mai cred pentru ca am discutat astazi la telefon cu notarul care se ocupa de succesiunea noastra, inclusiv de cea care o avea deschisa taica miu cu frații din partea mamei lui si mi a spus ca declaratia mea de renunțare la mostenire nu afectează pentru că tatăl meu era deja intrat în indiviziune si mama va moșteni si partea noastră (este vorba doar despre niste câțiva zeci de mii de mp de pădure pe care îi avea de împărțit cu frații vitregi, nu mai sunt alte bunuri de împărțit). Chiar ma depășesc toate detaliile astea si din acest motiv am cerut un punct de vedere.
Nu ma deranjează absolut deloc ca mama va rămâne cu tot, pentru ca noi avem deja cumparatori pentru ce am stabilit sa vindem si ulterior vom împărți banii, doar asteptam sa avem actele in regula, chiar nu asta e problema. Si eu si sora mea suntem stabilite în alte colțuri ale țării, la sute de km si suntem amandoua conștiente ca nu ne vom mai intoarce acolo ca să locuim. Problema mea e strict legată de aceasta declarație, nimic mai mult, alte scenarii chiar nu ma intereseaza.
Multumesc mult pentru răspunsuri.