avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Activitate 010101

Activitate 010101

Mama mea, in varsta de 58 de ani, s-a dus în vara la casa de pensii si a cerut pensionarea anticipată. După vreo 3 luni i-a sosit acasa o decizie prin care i se spunea ca nu îndeplinește condițiile, având 29 de ani si 5 luni lucrați efectiv, iar pentru pensia anticipată partiala este nevoie de minim 32 de ani si 6 luni. De aici am inceput sa cautam, pentru ca ii lipseau niste perioade pe care ea le avea plătite, dar contabila nu depusese declarațiile necesare pentru perioada respectivă. Cei de la casa de pensii au trimis-o la ITM ca să aducă o adeverință pentru perioada care lipsea. La ITM s-a iscat un adevărat scandal, pe motiv că ei nu dau adeverință, ca cei de la casa de pensii habar nu au de capul lor si pun oamenii degeaba pe drumuri, ca atata timp cat pe documentele depuse la dosarul de pensionare este ștampila ITM, înseamnă că perioada respectivă e plătită.
S-a remediat intre timp, au fost depuse declarațiile necesare si astfel si-a recuperat aproximativ 7 ani, plus ca nu depusese la dosar o adeverință de 1 an si 8 luni cand a lucrat altundeva. În total acum, ar avea 38 de ani lucrați efectiv.
Cei de la casa de pensii au cerut lămuriri angajatorului si la ITM ca să vada daca mai lucreaza sau nu. Asta nu inteleg, din moment ce ea nu îndeplinea condițiile, de ce mai solicită lămuriri? La casa de pensii nu e chip sa raspunda la telefon.si mama mea locuiește la tara, nu poate sa stea o zi pe drumuri degeaba.
Ma gandesc sa nu fie ceva care să o afecteze pe viitor cand se va pensiona. Momentan, nu mai vrea pensionarea anticipată, încearcă să iasă la limita de varsta.
Multumesc anticipat pt răspunsuri!
Clarificări oug 147/2020
Soțul lucreaza in schimburi, inclusiv în weekend-uri si sărbători legale, având liberele in cursul saptamanii. Eu lucrez de luni până vineri cu liber in weekend si sărbători legale. El a solicitat plata majorării salariale prevăzută de Oug 147/2020. Cei de la serviciu, iau în calcul pentru plata doar zilele in care amândoi am fost la serviciu, daca el era liber in timpul saptamanii, ei nu vor să îl ponteze. Este corect?
Multumesc pentru raspuns, stiu ca doar unul are dreptul la majorarea salarială, doar ca angajatorul refuza plata pentru perioada in care am fost in concediu medical. Din cate am citit in oug 147/2020, nu se face referire la situația în care unul sau ambii se află in concediu medical, sunt alte situații pentru care nu se plătește (concediu de odihna/fără plata/concediu de crestere a copilului).
Nu gasesc o bază legală care sa prevadă situația neplatii pentru concediu medical.
Interpretare OUG 147/2020
Buna ziua. În cazul in care, atat eu cat si soțul am fost in concediu medical (eu am fost aproape o lună din cauza covid, iar el jumătate din aceeași luna, ca și contact cu mine, el are dreptul la majorarea salarială prevăzută de Oug 147? Ambii facem parte din sistemul de ordine publica.
Multumesc.


raluk0207 a scris:

"Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte"

Exact asta o sa se intample. Este o decizie foarte neinspirata si nepractica. Mama...sa fie sanatoasa, dar ca noi toti o sa ajunga la o varsta la care sanatatea o sa i se subrezeasca si nu stiti ce se va intampla: poate cadea la pat, poate o sa isi piarda discernamantul si avand in vedere ca sunt multe bunuri in joc, printre care si o firma, o sa aveti de voie de procuri din partea mamei pentru absolut orice. O sa va rugati de notari sa vina acasa, pentru ca mama sa va faca diverse imputerniciri. Apoi, la deces o sa trebuiasca dezbatuta din nou succesiunea.

In al doilea rand, succesiunea este in termen. Daca dvs dati declaratii de renuntare la succesiune, vor fi chemati descendentii de grad urmator, respectiv copiii dvs. si ai surorii.

In al treilea rand, optiunea succesorala este indivizibila. Asta inseamna ca renuntarea priveste toate bunurile defunctului, prezente si viitoare. Deci inclusiv bunurile pe care tata le va dobandi de la bunici , dupa ce va veti clarifica situatia.

.

Multumesc pentru raspuns, nici nu stiu ce sa mai cred pentru ca am discutat astazi la telefon cu notarul care se ocupa de succesiunea noastra, inclusiv de cea care o avea deschisa taica miu cu frații din partea mamei lui si mi a spus ca declaratia mea de renunțare la mostenire nu afectează pentru că tatăl meu era deja intrat în indiviziune si mama va moșteni si partea noastră (este vorba doar despre niste câțiva zeci de mii de mp de pădure pe care îi avea de împărțit cu frații vitregi, nu mai sunt alte bunuri de împărțit). Chiar ma depășesc toate detaliile astea si din acest motiv am cerut un punct de vedere.
Nu ma deranjează absolut deloc ca mama va rămâne cu tot, pentru ca noi avem deja cumparatori pentru ce am stabilit sa vindem si ulterior vom împărți banii, doar asteptam sa avem actele in regula, chiar nu asta e problema. Si eu si sora mea suntem stabilite în alte colțuri ale țării, la sute de km si suntem amandoua conștiente ca nu ne vom mai intoarce acolo ca să locuim. Problema mea e strict legată de aceasta declarație, nimic mai mult, alte scenarii chiar nu ma intereseaza.
Multumesc mult pentru răspunsuri.
Tatăl meu a decedat în aprilie 2020, mama mea, cu sora mea si cu mine vrem sa facem succesiunea.
Ideea e ca sunt mai multe terenuri de împărțit, o mașină, o societate comercială si 2 case. Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte, ne intelegem bine si nu sunt probleme.
Ideea e ca aceasta succesiune o facem pentru bunurile/proprietățile care au aparținut tatalui sau care sunt bunuri comune cu mama.
Tatăl meu mai avea de făcut succesiune după fiecare părinte al lui (părinții lui, ambii decedați acum multi ani, s au despărțit, fiecare s a recăsătorit si au rezultat alți copii din aceste casatorii, în total 5 copii, 2 din partea tatălui lui si inca 3 din partea mamei lui).
Noi am fi vrut să facem succesiunea si sa renunțăm la mostenire in favoarea mamei, doar ca am inteles ca odata ce am renuntat, nu vom mai avea dreptul, pe viitor, la ce i s ar cuveni tatălui meu din succesiunile ce vor urma a fi facute de pe urma părinților lui.
Cum putem sa facem astfel încât în urma succesiunii facute de noi, mama sa ia tot dar noi sa nu pierdem dreptul la ce ni s ar cuveni pe viitor din dreptul tatălui meu din partea părinților lui?
Am citit ca se poate face donatie sau partaj succesoral după ce se face succesiunea, dar as vrea o modalitate prin care in timpul dezbaterii succesiunii, noi sa fim de acord ca ea sa primească totul, dar in acelasi timp, nu vreau sa renunț la mostenire.
Răspuns la discuția Executarea silita prin poprire
Multumesc. Ideea este ca tot am cautat in M.Of dar nu gasesc sa se fi publicat, ceea ce inseamna ca inca nu a intrat in vigoare?. O gasesc doar pe site-ul lor, atasez link.

[ link extern ]
Astazi am aflat ca executorul judecatoresc nu te mai poate executa silit prin poprire fara a trece mai inainte prin instanta de judecata. Am inteles ca este o Decizie a Curtii Constitutionale (au declarat neconstitutionala situatia in care executorului i se dadea dreptul de a decide, in locul unui magistrat. Intrebarea mea este:
Ce se intampla daca am poprire de dinainte de a fi declarata neconstitutionala prevederea respectiva?
Atasez un link la un articol pe care l-am primit mai devreme, daca cineva poate sa ma lamureasca, nu lucrez in domeniu. Va multumesc

[ link extern ]
Astazi am aflat ca executorul judecatoresc nu te mai poate executa silit prin poprire fara a trece mai inainte prin instanta de judecata. Am inteles ca este o Decizie a Curtii Constitutionale (au declarat neconstitutionala situatia in care executorului i se dadea dreptul de a decide, in locul unui magistrat. Intrebarea mea este:
Ce se intampla daca am poprire de dinainte de a fi declarata neconstitutionala prevederea respectiva?
Atasez un link la un articol pe care l-am primit mai devreme, daca cineva poate sa ma lamureasca, nu lucrez in domeniu. Va multumesc

[ link extern ]
Răspuns la discuția imprejmuire ansamblu rezidential
da, ce pot eu sa fac? Ei imi pot ingradi mie accesul prin complex de la apartament catre masina prin constuirea gardului fara acces intre noi? Este legal? Nu sunt obligati sa lase macar o cale de acces?