Certificat de rezidenta fiscala din partea clientilor pentru SRL
Buna ziua,
Anul trecut am deschis un SRL in domeniul graphic design, activitatea principala desfasurandu-se prin platforma de freelancing Upwork, dar si prin proiecte pe termen lung cu cativa clienti din strainatate..
Recent am aflat de la firma de contabilitate cu care colaboram ca ar fi nevoie sa obtinem certificatul de rezidenta fiscala de la fiecare client.
Cine a lucrat prin platforme de freelancing stie ca pot fi proiecte lungi in care poti stabili un raport mai strans cu clientul si ii poti cere astfel de certificate, dar si proiecte care pot dura cateva ore intr-o zi, neavand niciun tip de siguranta ca respectivul client iti va trimit acest certificat de rezidenta fiscala.
Pe langa faptul ca multi dintre clienti nu sunt foarte incantati sa ofere astfel de detalii pentru o colaborare atat de scurta si pe un budget relativ redus.
As dori sa stiu, din punct de vedere legal, care pot fi consecintele lipsei unui astfel de certificat in cazul unui control?
In urma cu 6 ani, sotul meu (cetatean italian) a achizitionat in Italia o masina second-hand. In Italia nu este eliberata o factura, ci un "certificat de proprietate° prin care se transfera posesia masinii si unde vine mentionat ca transferul este facut in baza unui act de vanzare, la data X.
Cum sotul meu este rezident in Bucuresti, ar dori sa isi inmatriculeze masina in Romania, asa cum spune legea. Cu toate acestea, diverse companii de inmatriculari auto i-au spus ca nu pot face acest lucru fara factura de achizitie, factura care in Italia nu exista. Nu am avut o astfel de factura pentru niciuna dintre masinile achizitionate in trecut (indiferent daca erau noi sau second-hand).
Directia de Inmatriculari Auto ne-a raspuns ca se poate face inmatricularea in baza acestui Certificate de Proprietate, insa poate fi eliberat si certificatul TVA al ANAF?
După mai multi ani, am decis sa ma mut in Romania din strainatate. Avand doar pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, trebuie sa reobtin cartea de identitate romaneasca.
Cum nu pot face dovada domiciliului prin contractul de inchiriere al apartamentului (fiind stipulat in contract)0, fratele meu a propus sa imi faca un contract de comodat.
Acesta a primit in donatie din partea parintilor mei un apartament, cu uzufruct din partea mamei, care locuieste in apartament.
E posibil sa imi refac cartea de identitate cu prezenta proprietarului/gazduitorului direct la evidenta populatiei sau este nevoie se un act incheiat la notar?
Parintii mei au fost proprietarii unui apartament. In urma cu 5 ani, au decis sa treaca apartamentul pe numele meu si al fratelui meu printr-un act de donatie. Cum eu locuiam in strainatate in acel moment si nu am putut fi prezenta, au facut donatia doar pe numele fratelui meu, urmand ca in viitor acesta sa imi doneze partea pe care parintii doreau sa mi se atribuie.
Cum in scurt timp eu si sotul meu ne vom muta in Romania, am convenit cu fratele meu sa ne faca un contract de comodat pentru a putea face inregistrarea resedintei etc. Acest contract de comodat poate fi facut de el ca mostenitor sau mai este nevoie de prezenta parintilor mei? Acest contract de comodat, pentru a fi valabil la Inspectoratul de General pentru Imigrari, trebuie autentificat la notar?
Inmatriculare auto in Romania - cetatean strain rezident in Romania
Buna ziua, As dori sa stiu daca un cetatean strain (UE) cu rezidenta in Romania, poate inmatricula propria masina, radiata din statul UE de provenienta. Este necesar sa aiba domiciliul in Romania (sa fie proprietar de locuinta sau sa fie luat in spatiu de catre proprietar) sau este suficient contractul de inchiriere si certificatul de rezidenta?
Sunt cetatean roman, insa locuiesc in strainatate, unde am domiciliul, resedinta. As dori sa ma mut in Romania in viitorul apropiat si sa inchiriez un apartament (contract inregistrat la ANAF).
In cazul in care as dori sa obtin cartea de identitate (eu detin doar Pasaport de cetatean Roman cu domiciliul in strainatate), este suficient contractul de inchiriere? Sunt necesare si acordul scris al proprietarului si prezenta acestuia la evidenta populatiei, chiar daca exista contractul de inchieriere?
Chestionarul a fost completat. Sunt arondata la Consulatul din orasul in care locuiesc, renuntand la cartea de identitate romanesca (implicit la domiciliu si resedinta) si avand pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Se pare ca ANAF a tarait niste re-re-recalculari ale unor taxe pe drepturi de autor platite (si taxele si recalcularile).