avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Activitate botea_daniel

Activitate botea_daniel

Buna ziua,
Doresc sa va expun urmatoarea situatie
Curte comuna, cu mai multi propietari, Un apartament din cadrul imobilului este inchiriat de catre o firma care si-a montat la poarta sonerie cu video interfon, prin care permite accesul clientilor in curtea.
Problema este ca la soneria respective suna si reprezentantii firmele de utilitati /servicii (gaze, electricitate, cablu). Acest ”imprudente” au o frecventa de maxim de 1 – 3 ori pe luna.
Unul dintre reprezentantii firmei respective a inceput sa aiba o atitudine agresiva (momentan la nivel verbal), jignitoare și injurioasa la adresa celorlalti proprietari, dar si a persoanelor care fac imprudenta sa sune la interfonul instalat de firma, tipand ca este deranjat din activitate.
Persoana respectiva insista ca si ceilalti propietari sa isi monteze sonerii la poarta.
Dorim sa stim daca in Romania exista in acest moment legislatie in care un propietar sa fie obligat sa isi monteze sonerie la poarta. De asemenea, vrem sfaturi privind modul in care trebuie abordata problema legata de agresivitatea unui astfel de individ.
Va multumesc si astept raspunsuri la subiectul prezentat.

In 2002 am achizitionat printr-o chitanta de mana un teren care este pozitionat in capatul proprietatii mele. Din 2002 m-am folosit de acest teren dar nu am platit impozitul pentru acest teren. In 2016 am fost la primarie si am spus ca doresc sa platesc toate restantele pentru acel teren, insa cei de la impozite si taxe au refuzat sa imi incaseze banii motivand faptul ca eu nu sunt propietarul terenului.

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi o solutie in legatura cu acest aspect.

Mentionez faptul ca din 2006 nici persoana care mi-a vandut terenul nu a mai platit impozitul pentru terenul respectiv.
Mai doresc sa stiu daca exista vreo prevedere legala care sa impuna o astfel de interdictie (adica ca numai proprietarul poate plati) cu privire la incasarea de catre autoritatile locale a unei astfel de platii, ce reprezinta pana la urma achitarea unei datorii fata la bugetul local.
Buna ziua,
Chiar nu stie nimeni ce se poate face intr-o astfel de situatie?
In 2002 am achizitionat printr-o chitanta de mana un teren care este pozitionat in capatul proprietatii mele. Din 2002 m-am folosit de acest teren dar nu am platit impozitul pentru acest teren. In 2016 am fost la primarie si am spus ca doresc sa platesc toate restantele pentru acel teren, insa cei de la impozite si taxe au refuzat sa imi incaseze banii motivand faptul ca eu nu sunt propietarul terenului.

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi o solutie in legatura cu acest aspect.

Mentionez faptul ca din 2006 nici persoana care mi-a vandut terenul nu a mai platit impozitul pentru terenul respectiv.
Mai doresc sa stiu daca exista vreo prevedere legala care sa impuna o astfel de interdictie (adica ca numai proprietarul poate plati) cu privire la incasarea de catre autoritatile locale a unei astfel de platii, ce reprezinta pana la urma achitarea unei datorii fata la bugetul local.
Buna ziua,

Doresc să va mulțumesc pentru sprijinul oferit.
As dori sa știu dacă instanța învestită in noul proces va mai ține cont de părerea exprimată de expertul topograf in procesul din 2007 - 2011.

Mulțumesc mult pentru răspuns.
IESIREA DIN INDIVIZUNE

Buna ziua,

Va rog sa analizati cele de mai jos si sa imi raspundeti la intrebarea de final.

Din Ianuarie 2006, locuiesc intr-o casa la curte, impreuna cu mai multi coproprietari (in apartemente separate, imobilul fiind stil vagon ), dar curtea este comuna, fiecare avand o cota parte de teren.

In urma cu circa 11 ani l-am chemat in instanta pe unii dintre coproprietari deoarece isi extinsese apartamentul in asa fel incat inchisese si o parte din terenul (si asa curtea era mica). El a facut o cerere reconventionala (i-a introdus in proces si pe ceilalti coproprietari) si a solicitat iesirea din indiviziune (apartamentul lui era plasat ultimul - in fundul curtii).

In iunie 2011, instanta a dat o hotarare ciudata: mi-a respins cererea (!!!???) pe motiv ca nu as fi demonstrat reaua credinta a paratului, de asemenea a respins si cererea paratilor – reclamanti, invocand spusele expertului tehnic judiciar: cum ca deschiderea curtii la strada este de numai 3,4 metrii si ca nu ar fi comod partajabila. Instanta a mai explicat ca fiind vorba de o coproprietate perpetua si fortata (ca in cazul celor de la bloc), nu se poate face partajarea, respingand cererea. Am facut recurs, dar nu am mai timbrat si instanta a dat o sentinta in consecinta (am pierdut eu)..

In prezent, un alt coproprietar, care a cumparat in 2017 unul din apartamente (mai exact pe cel de la strada) vrea sa iasa din indiviziune, solicitand in instanta partajul si delimitarea cu gard a cotei lui de teren (total sau doar partial ?- nu stiu deoarece nu am primit de la instanta schema facuta de inginerul cadastrist).
Noi, ceilalti coproprietari nu dorim ridicarea niciunui gard in curte deoarece aceasta este foarte mica si in plus el a dat in chirie apartamentul respectiv, fiind posibil chiar sa il vanda (deci este un investitor, care prin aceasta iesire din indiviziune aduce o plus valoare imobilului cumparat de el).

Vreau sa stiu daca in acest caz se poate aplica regula lucrului deja judecat (adica daca se poate folosi decizia data de instanta la fond in 2011, care a fost mentinuta si in urma recursului).

Va multumesc anticipat.

19.05.2018
Buna seara,

Nu pot sa fiu de acord cu aceasta variantă a "chitanță de mana = 0". Eu am cerut un sfat, o cale de urmat pentru soluționarea favorabilă a unei astfel de situație. Este că și cum ai spune unui șofer care a făcut până că trebuie să ducă mașină la REMAT.
Daca cineva a rezolvat astfel de probleme, am rugămintea sa facă o schema a modului în care trebuie acționat.
In legătură cu plata impozitului in intervalul 2002 - 2018, cei de la primărie au spus că eu nu pot să plătesc impozitul, pentru că nu sunt proprietar (alta aberație), el ne fiind platit nici de către vânzător..

Allexander07 a scris:

Nu stiu cum sa va spun,dar, hartie facuta de mana = 0. Chiar daca cele inscrise in acea chitanta sunt adevarate. Aveti chitantele de la plata impozitului din 2002-2018?

Ce demersuri trebuie sa fac pentru a legaliza tranzacția făcută în anul 2002.
Terenul în cauză era moștenirea a 2 frati (acum morți amandoi), terenul fiind cumpărat de la soția celui care a stăpânit parcela respectiva după 1989, când s-au retrocedat pământurile confiscate (a existat o împărtire, conform tradiției, a terenurilor dobândită de cei 2 frati, iar parcela in cauza a revenit si a fost utilizată de cel de la care am achiziționat-o ). Acum fiica si soția celuilalt frate vor sa ia parcela în cauză. Ce este de făcut pentru a nu pierde terenul.
Mulțumesc.
Contact: botea.daniel@gmail.com
Buna ziua,

Am urmatoarea problema de rezolvat:

In anul 2002 – bunica mea cumpara un teren care se invecineaza pe latime cu proprietatea ei, de la doamna I.E. (al carei sot I. I. decedase cu putin timp inainte) . Au facut o chitanta de mana in care a trecut suprafata , vecinii terenului si suma platita, semnata si de 2 martori (ginerele vanzatoarei si fiica bunicii).
Anii au trecut si nici in acest moment nu a fost legalizat tranzactia respectiva.
Aceasta fiind situatia am hotarat sa actionez, insa din verificarile facute am constatat urmatoarele:

- terenul tranzactionat, a fost initial cumparat de socrii vanzatoarei I.E. in perioada 1954 – 1965, care din spusele vanzatoarei I.E., la achizitionare nu au facut un act de vanzare - cumparare, ci probabil tot o chitanta de mana. Cu toate acestea terenul in cauza a fost inscris in anexele registrului agricol, avand-o ca titulara pe soacra vanzatoarei;

- conform traditiei, parintii stabileau pentru copii cat, cum si unde primea fiecare terenul (dat ca zestre);

- sotii I.I si I.E au primit printre altele si terenul despre care scriu in prezenta. Fratele domnului I.I. (decedat si el) a primit si el drept zestre alte terenuri;

- acum cumnata vanzatoarei I.E. doreste sa faca succesiunea / succesiunile (nu stiu care este ordinea derularii procesului de impartire a masei succesorale, intai dupa sot, apoi dupa socrii sau invers ?), cert este ca chitanta de mana din 2002 a fost intocmita chiar in casa cumnatei.

In prezent, am luat legatura cu vanzatoarea I.E., a recunoscut vanzarea, este de acord sa facem actele, problema este ca nu stiu ce procedura se potriveste mai bine situatiei descrise, adica pe cale notariala sau judecatoreasca (este necesar angajarea unui avocat sau poate fi rezolvata si fara avocati).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Citat: "E dificil si costisitor, va trebuie avocat si POATE reusiti, preferabil cu ceva rectificari de acte...
La cea nume va este necesar? INteleg ca acei mp sunt de fapt cota ideala in mp, nu?"

Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspunsul oferit (nu credeam ca va mai analiza cineva intrebarea formulata de mine, am ai postat-o si mai inainte si nu am primit raspuns, acesta fiind motivul pentru care va raspund cu intarziere).

Referitor la intrebarile Dvs. (La cea nume va este necesar? Inteleg ca acei mp sunt de fapt cota ideala in mp, nu?) va raspund:
In primul rand terenul din imobilul respectiv este un teren in cota indiviza (coproprietate fortata), suprafata terenului fiind mica (344 mp), iar cea a terenului liber de constructii fiind foarte mica, in acest context fiecare mp este foarte important. In cazul de fata fiind vorba de 10 mp, care au apartinut de apartamentul 2, nu au fost tranzactionati niciodata, ceilalti proprietari au cotele lor trecute in actele de vanzare - cumparare. Daca eu doresc sa extind apartamentul in care locui, o suprafata de teren mai mare ma va ajuta sa obtin o extindere mai mare. Nu am inteles partea cu cota ideala, dar va pot spune ca diferenta la care ma refer rezulta clar din actele existente.

Explicati-mi va rog de ce este dificil si costisitor? Care sunt pasii ce trebuie parcursi? Nu exista si proceduri (cai) mai simple? Arat actele in cauza si autoritatea insarcinata sa rezolve astfel de probleme constata ceea ce este evident (si tine de normalitate) si isi da acordul/recunoaste ca ceea ce este corect, modificand actul meu de proprietate din 2006.

Astept cu interes raspunsul Dvs.

Cu stima,


.