avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate Alin Ursu

Activitate Alin Ursu

Din cate stiu operatorul economic se incarca cu TVA in momentul in care a emis factura. Totodata nu poate emite factura pt anul precedent. Dat fiind ca legislatia s-a schimbat de la 1 ianuarie, incepand cu aceasta data orice factura care va avea cota standard TVA va avea 20%. De asemenea, acesta urmeaza sa stinga factura respectiva cu suma care ati achitat-o. Daca ati achitat suma inainte de 1 ianuarie inseamna ca trebuie sa va returneze TVA-ul care l-ati achitat in plus.
De acelasi lucru m-am lovit si eu. Societatea a achitat in ianuarie o factura proforma emisa in decembrie. Cand cealalta societate a emis factura fiscala a fost nevoita sa ne returneze suma achitata in plus pe diferenta de 4% din TVA.
In primul rand este important sa determinam intre cine s-a incheiat contractul. Intre un consumator si operatorul de telefonie, ori o societate comerciala (deci un profesionist) si operatorul de telefonie.

Daca sunteti persoana fizica, pot fi incidente dispozitiile legii nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, respectiv pct. 1 lt. a din anexa la lege:
(
1)Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
a)dau dreptul profesionistului de a modifica unilateral clauzele contractului, fără a avea un motiv întemeiat care să fie precizat în contract.
Prevederile acestei litere nu se opun clauzelor în temeiul cărora un furnizor de servicii financiare îşi rezervă dreptul de a modifica rata dobânzii plătibile de către consumator ori datorată acestuia din urmă sau valoarea altor taxe pentru servicii financiare, fără o notificare prealabilă, dacă există o motivaţie întemeiată, în condiţiile în care profesionistul este obligat să informeze cât mai curând posibil despre aceasta celelalte părţi contractante şi acestea din urmă au libertatea de a rezilia imediat contractul.
Prevederile acestei litere nu se opun, de asemenea, clauzelor prin care profesionistul îşi rezervă dreptul de a modifica unilateral clauzele unui contract cu durată nedeterminată, în condiţiile în care profesionistul are obligaţia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabilă transmisă în termen rezonabil, pentru ca acesta din urmă să aibă libertatea de a rezilia contractul;


Conteaza cum a fost formulata clauza contractuala cu privire la modificarea unilaterala a tarifelor ori a serviciilor oferite.

Ca si autoritate competenta, puteti sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Cumulativ, poate fi sesizat si ANCOM-ul.

Daca sunteti persoana juridica sunt mai multe de discutat, in functie de clauzele contractuale si de modul in care a fost semnat contractul.
Buna si multumesc pentru raspuns. Intre timp am mai sapat pentru informatii.
Cu privire la natura suplimentelor alimentare, se pare ca intr-adevar sunt considerate alimente.
Am putea spune ca suplimentele alimentare nu se incadreaza la categoria alimente (de unde si denumirea - este un complex mineral care se administreaza suplimentar fata de alimentatia zilnica).
Insa, art. 2 alin. 2 pct. 1 din Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare ne ofera urmatoarea definitie:
"produs alimentar - orice substanţă sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni, conform prevederilor art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare".
Mai departe am studiat legislatia europeana mentionata in definitie si am ajung la concluzia ca este considerat aliment orice este ingerat cu exceptia medicamentelor si medicamentelor homeopate.
Avand in vedere ca medicamentele homeopate si suplimentele alimentare sunt reglementate de legi diferite(L. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii reglementeaza medicamentele si medicamentele homeopate iar Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1069/2007 pentru aproarea normelor privind suplimentele alimentare reglementeaza suplimentele alimentare) am putea spune ca, neincadrand suplimentele alimentare la medicamente ori medicamente homeopate, iar utilizand aceste suplimente prin ingerare, suplimentele alimentare sunt incadrate legal ca si alimente.

Intre timp am sunat la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Bioresurse Alimentare Bucuresti (ei se ocupa si cu avizarea suplimentelor alimentare ) si mi-au confirmat faptul ca suplimentele alimentare sunt incadrate ca si alimente. Insa, dupa parerea lor, exceptia prevazuta de OUG 34/2014 se refera la alimente cu grad ridicat de perisabilitate, suplimentele alimentare avand un termen de valabilitate destul de extins, ar putea face obiectul returului. Prin urmare, varianta sigura nu o pot afla decat de la ANPC.

O speta inteteresanta as putea spune:)
Corect, eram axat pe o problema proprie. Nu m-am gandit ca putea sa faca comanda si la cabinet, ma gandeam ca s-a facut o comanda online. Intr-adevar, in acest caz, atata timp cat nu se prezinta motive obiective pentru anularea comenzii ori returul produsului nu prea vad vreo varianta, decat intelegerea partilor.
Probabil ei se bazeaza pe prevederile OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor - art. 16 lit. c - respectiv, in cazul contractelor incheiate la distanta, consumatorul are dreptul de a anula comanda, respectiv a returna produsul. Insa exista si anumite exceptii. Dat fiind ca ai comandat o pereche de ochelari cu anumite caracteristici "tehnice" sa spunem ca ar fi incidente prevederile:
"Art. 16: Exceptări de la dreptul de retragere
Sunt exceptate de la dreptul de retragere prevăzut la art. 9-15 în ceea ce priveşte contractele la distanţă şi contractele în afara spaţiilor comerciale următoarele:
c)furnizarea de produse confecţionate după specificaţiile prezentate de consumator sau personalizate în mod clar;"


Acum.. legea prin formularea sa nu e tocmai clară.. ce inseamna "personalizat in mod clar" stiu doar semnatarii acestui act legislativ, respectiv dl. Victor Viorel Ponta & Company:D Nu ca as avea inclinatii politice, insa norma europeana era un pic mai clara decat ce s-a transpus in legislatia nationala.. si eu am batai de cap cu legea asta... In mod CLAR:D nu a fost formulata de un jurist.
Buna,

Am o mare nelamurire in cazul exceptiei stipulate la art. 3 alin. 3 lit. i. Mai exact, norma prevede ca sunt exceptate de la domeniul de aplicare a OUG 34/2014 contractele având ca obiect furnizarea alimentelor, băuturilor sau a altor bunuri destinate consumului casnic, livrate fizic de un profesionist care se deplasează frecvent şi periodic la locuinţa, reşedinţa sau locul de muncă al consumatorului.

Ce ma intereseaza este cine este profesionistul care se deplaseaza frecvent si periodic? Poate fi in acest caz reprezentantul unei firme de curierat? sau exceptia se limiteaza la acei vanzatori "door-to-door"?

In principiu, daca este sa comercializezi produse alimentare(inclusiv suplimente nutritive) telefonic, si le livrezi printr-o firma de curierat, esti obligat sa respecti prevederile OUG 34/2014 sau esti exceptat?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna,
Trebuie sa schimb sediul social in acelasi judet. Noul sediu e pe baza gazduirii a sediului la un cabinet de avocatura. Intrebarea mea este ce model de declaratie pe propria raspundere trebuie sa completez pentru ONRC? 1, 2, 3? Pe site apare 3 ca model insa evident nu se desfasoara activitate la sediul social ci la punctele de lucru. In acelasi timp in declaratia model 3 nu am rubrica pt noua adresa..

Multumesc
Multumesc pentru raspuns! E o solutie utila. Pacat ca totusi reclamantul sufera o ingradire de drepturi. In situatia in care reclamantul s-ar afla la o distanta foarte mare de locul unde se judeca cauza, i-ar fi anevoios sa faca un drum sa consulte dosarul ca sa stie ce probe sa propuna oral la urmatorul termen.
Buna,

Am o nelamurire cu privire la prevederile art. 204 alin. (1) C.proc.civ.
Acesta spune:
"Art. 204: Modificarea cererii de chemare în judecată
(1)Reclamantul poate să îşi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
"
In acest caz, intrebarea mea este: Daca reclamantul, de aceasta data ia la cunostinta despre intampinarea formulata de parat direct de la dosarul cauzei, mai poate formula raspuns la intampinare si implicit mai poate depune inscrisuri?
Daca da, cum se procedeaza, se depun la registratura sau prin posta ca de obicei.

Multumesc anticipat
Din moment ce au fost amanate vreo 30 de cauze in aceeasi zi nu cred ca a fost doar o intamplare. La 3 zile dupa ce a fost sedinta am fost la arhiva si nu era la ei dosarul. Mai incerc o data. In orice caz voi face o adresa si voi atasa copia care o am.
Multumesc pentru raspunsurile prompte!