avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Activitate eugeniacrn

Activitate eugeniacrn

Puncte de stabilitate î
n cazul pensiei comunitare.
După noua lege pensia va fii calculata după punctajul realizat ×punctul de referință (81 ).. În România am o vechime de 27 ani ..în Italia 8 ani (în total 35 de ani).
Cum se stabilesc punctele de stabilitate? După cei 27 de ani sau dupa totalul de 35 de ani?.
Punctajul total care apare în decizie a fost calculat După cei 27 de ani lucrați în România ,dar vechimea totala cumulata cu cea din Italia este de 35 de ani. Cum se stabilesc punctele de stabilitate, După cei 27 de ani sau respectiv 35 de ani?
Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns.
Sunt femeie născută în 1957.
Discuție calcul pensie
Calcul pensie comunitara. Sunt nascuta in iulie 1957 si am lucrat in Romania 27 de ani iar in Italia 8 ani. in prezent sunt pensionara si iau o pensie din Romania aferenta celor 27 de ani lucrati in tara. La calculul pensiei au fost luati in considerare acesti 27 de ani . Desii am o vechime de 35 de ani unde se regasesc in calcul acesti ani?, mentionez ca INPS italia au trimes formularul E 205 in care se regasesc anii lucrati acolo. La noua recalculare se tine seama de toata vechimea in puncajele de stabilitate?
Si mai am o intrebare ,am solicitat desfasuratorul calcularii pensiei si in acest desfasurator s-a omis o perioada de 5 luni , desi in cartea de munca exista (e posibil sa fie o scapare) .Ma afecteaza aceasta omitere la calculul punctajului total obtinut? si daca da pot cere recalcularea pensiei?
Multumesc .
Conform OUG 168/2022 s-a stabilit ca indemnizatiile veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi sa fie majorate cu 30% incepind cu 1 ianuarie 2023.
Mama mea este beneficiara de o indemnizatie de 6oo lei ( a fost casatorita cu un veteran de razboi). ,dar nu a primit nici o majorare pana in prezent. Am intrebat casa de pensii Alba de care apartine si au spus ca este vaduva de veteran de razboi si nu se incadreaza ,dar pana acum ce statut a avut ?
Sunt interesata si eu de aceast subiect,concret unde regasim toate drepturile de care putem beneficia? un articol de Lege- Multumesc
Răspuns la discuția LA MULTI ANI!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Craciun Fericit!
Sunt nascuta in iulie 1957 .In prezent sunt pensionata anticipat cu pensie comunitara avand 27 ani lucrati in Romania si 8 ani si 4 luni in Italia.
In momentul depunerii dosarului am complectat atat E202, E207 si sunt in posesia si a formularului E 205.
Intrebarea mea este urmatoarea: pentru a primi pensia aferenta anilor lucrati in Italia mai trebuie sa fac alte demersuri?
INPS Italia se sesizeaza din oficiu la indeplinirea conditiilor ca si ani de pensie conform legislatiei italiene? Mai trebuie sa depun vreo cerere?
In conditiile existente stie cineva la ce varsta pot iesii la pensie in Italia?
Am cautat in legislatia italiana dar sa spun drept nu am priceput la ce varsta pot sa ies la pensie in Italia.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția pensie comunitara
Multumesc f. mult pentru raspuns.
Buna seara,
Eugenia,nascuta la 27 iulie 1957.
Acum doi ani am depus cerere de pensie anticipata partial in regim comunitar .In sfarsit ieri am primit decizia de pensionare ( plata se face cu 1 aprilie 2015) in care sunt trecute urmatoarele valori:
-stagiul total realizat in Romania 27 de ani si 11 zile;
-Stagiul total realizat in Italia 8 ani 3 luni ,19 zile;
valoarea punctului de pensie 830,2;
-procentul de diminuare 28,5%
punctajul mediu anual al pensiei teoretice 1,28502
punctajul mediu anual al pensiei efective 1,05193
cuantumul pensiei nediminuat 874.
Aici intervin nedumeririle mele:
– in deczieie este scris :cuantumul pensiei nationale nu poate fi stabilita ,motivul: Nu sunt indeplinite prevederile Art.65 .aliniat 1 din Legea 263/2010,nu am realizat stagiul complet de 30 de ani si 10 luni. Nu se ia in calcul stagiul total ,respectiv 35 de ani ,4 luni????’

-Se specifica : pensia acordata este comunitara—–daca pensia nationala nu poate fi stabilita cum poti sa faci comparatie intre cele doua????
-nu se specifica numarul de punctaj….cum au stabilit punctajul mediu anual teoretic la valoarea de 1,28502???? consider ca am avut salarii destul de rezonabile avand o meserie de inginer.
Considereti ca e nevoie de o contestatie?
Cu tot respectul cuvenit Eugenia.
As dorii foarte mult sa ma lamureasca specialistii Dv. in legatura cu cele prezentate mai sus.
Buna ziua, am depus dosarul de pensionare anticipata partial la casa de pensii Alba la 01.04 2015 .Am o vechime de munca in Romania de 27 de ani si in Italia de aproximativ 7 ani. Sunt femeie nascuta la 27.07.1957.
La dosarul de pensionare am atasat atat formularul E 202 cat si formularul E 207.
A trecut mai bine de un an si cei de la casa de pensii Alba imi spun ca statul Italian nu a trimes Formularul E 205.
Ce se poate face? Nu exista un termen limita ?
Cu respect astept un raspuns .
Răspuns la discuția Cand ma pot pensiona?
in Romania am fost in somaj un an (ordonanta prevedea un an de somaj),in Italia 2 ani de somaj.