lenia1972
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna. Daca se produce decesul mamei, sotul supravietuitor mosteneste parte din acea cota parte pe care a aceasta a dobandit-o de la primul sot,precum si celelalte bunuri pe care le-a facut cu aceasta, iar dvs impreuna cu sotul supravietuitor (tatal vitreg) aveti dreptul doar la cota parte din toate bunurile aflate in posesia mamei la deces, inclusiv a acelor bunuri achizitionate in timpul cassatoriei cu actualul sot al acesteia. Nu aveti dreptul de a participa la succesiunea tatalui vitreg, cota lui de mostenire (din toate bunurile proprii sau dobandite cu sotia dansului, mama dvs), fiind preluata de copiii acestuia. Cel mai bine ar fi ca mama sa va vanda acea cota parte mostenita de la sotul ei si tatal dvs si sa rezerve asupra acestei cote parti un drept de habitatie viager.
lenia1972
Utilizator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua. Daca au copii, sotia si copiii mostenesc toata averea celui decedat, inclusiv cotele parti pe care acesta le-a avut din alte mosteniri . Daca nu au avut copii, la succesiune vin : sotia, fratii decedatului si parintii acestuia. daca nu se inteleg in fata notarului, se depune actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii. Mama decedatului nu are dreptul sa o dea afara din casa pana la solutionarea mostenirii si efectuarea partajului. In baza documentelor doveditoare si a dovezii achitarii impozitului precum si a imbunatatirilor efectuate in locuinta, se cerere partajarea bunului in instanta, tinandu-se cont de toate dovezile depuse la dosar . Inainte de toate, sotia sa se prezinte la notar cu certificatul de deces, casatorie si nastere si sa faca o declaratie de acceptare expresa a succesiunii sotului. Sa notfice partile sa se prezinte la notariat in vederea dezbaterii succesiunii si, daca aestia refuza, sa depuna cerere de dezbatere a succesiunii in instanta atasand declaratia de acceptare in mod expres asuccesiunii
Buna. Nu cred ca exista vreo institutie care sa se ocupe de asta. Doar administratorul sau presedintele de bloc ar puteasa ia masuri, dar daca femeia nu este in toate mintile nu ramane decat sa ii puneti la usa ei tot ce lasa ea la usa dvs. Este un cerc vicios, dar cam asta este. Ori acceptati situatia ori faceti du-te-vino. Incercati o discutie cu ea, prindeti-o in fapt, vorbiti cu rudele ei .....
Buna ziua. As dori să lămuresc un aspect legat de ajutorul de șomaj. In luna aprilie, a.c., am intrat in șomaj. In luna mai, m-am angajat, cu durata determinata la o societate de pe litoral. Contractul cu durata determinata a fost încheiat pe o luna de zile. Întrucât nu mi-au convenit condițiile de acolo, am hotărât să plec la o alta societate, tot pe litoral, câteva zile mai târziu. Menționez că există continuitate între data plecării de la prima societate și angajarea la doua societate. Am trimis ambele contracte la Casa de Pensii Ploiesti, serviciul șomaj, și mi s-a comunicat că nu îmi mai pot relua șomajul întrucât nu am respectat durata primului contract încheiat pe o luna de zile și se consideră demisie, in condițiile in care, mă repet, există continuitate între cele două contracte. Am plecat pe 31 mai de la prima societate și m-am angajat imediat la cea de-a doua societate, cu contract de munca înregistrat legal. Va rog să mă.lamuriti cu privire la acest aspect, întrucât nu mi se pare normal sa nu îmi pot relua șomajul după ce se termina perioada determinata. Va mulțumesc.
IN acest caz ca si in altele discutiile sunt fara rost.. Iti spun eu din experienta.. Am aflat, dupa 5 ani, ca parintii mei au facut vanzare pe apartamentul lor fratelui meu.. Asa.. si?? am plans.. m-am dat cu capul de pereti.. am vorbit.. si cat am vorbit.. Si am ramas cu vorbele.. Explicatia nu a fost niciuna in noianul de vorbe.. vorbe.. dar actul a ramas facut..Asa ca..
Asa cum spun de mii de ori de cate ori se iveste ocazia. Citeste, informeaza-te... necunoasterea legii nu te absolva de vina. Soacra ta s-a informat si.. a cam castigat.. amar castig pentru tine.. dulce pt. ea. Din pacate nici nu poti reveni asupra deciziei de renuntare, trecand termenul legal. Nu prea ai ce face in situatia de fata. decat sa inchizi usile si.. sa speri ca la Doamne feresteste! de vreun necaz.. sa nu fiti voia aia buni de care se va lovi.. si atunci sa vezi...
Buna. Uite cum sta treaba cu renuntarea la succesiune. Aceasta renuntare se poate face numai dupa decesul cuiva. Te-ai exprimat ceva de genul.. sa renunt in favoarea socrei .. daca ai fi intrebat notarul, ti-ar fi explicat ca renuntarea se face total si nu partial. In sensul ca.. ori renunti la tot ori iei tot. Ar mai fi o posibilitate pe care o puteti incerca. Daca renuntarea s-a facut in termen, se mai poate reveni asupra ei. in sensul ca se poate anula aceasta renuntare si se poate face o alta declaratie de acceptare. Dar conditiile trebuie evaluate si discutate cu un avocat. aveti un exemplu din lege, aici:
Legiuitorul prin prevederile art. 1123 alin.1 C.Civil dă posibilitatea succesibilului renunţător, în tot cursul termenului de opţiune succesorală să poată revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili, care au vocaţie la partea care i-ar reveni acestuia, cu scopul principal de a evita vacanţa succesorală.
Prin urmare, renunţarea la moştenire este un act juridic revocabil, putându-se reveni asupra opţiunii succesorale exprimate. Revocarea renunţării la moştenire este supusă aceloraşi formalităţi ca şi renunţarea la moştenire (forma autentică, informarea terţilor pentru opozabilitate şi înscrierea în registrul naţional notarial).
Pentru a putea produce efecte juridice, revocarea renunţării trebuie, să îndeplinească cumulativ două condiţii de fond:
· să nu se fi împlitit termenul de un an pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală;
· moştenirea să nu fi fost acceptată, între timp, de alţi succesori ai defunctului.
Totodată, precizăm că principalul efect al revocării renunţării este acela că moştenitorul în cauză este considerat că a acceptat moştenirea de la data deschiderii succesiunii.
Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului,
Buna. Uite cum vad eu problema. Terenul intabulat in CF si restul de teren, trebuie sa treaca mai inati la mostenitori. Asta inseamna dezbatere succesiune. In ziua dezbaterii succesiunii, poti face un antecontract cu mostenitorii pe ambele immobile (terenuri) si tot in numele lor rectificarea CF (pentru ca se vor trece ca mostenitori in cartea funciara. Iti las un nr. de tel ca sa te lamuresc mai bine?
Buna Ziua. Am o mare nelamurire. Sunt mostenitoare testamentara a matusii mele decedata anul trecut. Am solutionat mostenirea,in termenul de 1 an de la data decesului, in baza testamentului, eliberandu-mi-se certificat de legatar universal, fiind nepoata de frate a decedatei . Mentionez ca am pe numele meu cota de 50 % dintr-un apartament (sunt divortata si eu nu mai locuiesc la adresa respective de 2 ani, dar fostul sot nu doreste partajarea) si implicit intreagul drept dintr-un alt imobil provenit din mostenirea testamentara. La financiar mi s-a spus ca ma impoziteaza ca si cum am dobandit o a doua proprietate, pentru ca nu am certificat de mostenitor ci de legatar cu testament. Va rog sa ma ajutati cu un articol de lege care lamureste acest aspect al mostenirii. Adica certificatul de legatar universal emis in baza testamentului, nu este tot o mostenire??? Cu respect, va multumesc
Buna. In contractual de donatie nu exista "impozit" datorat statului
. Contractul de donatie este scutit de acest tip de taxa. Cheltuielile se pot imparti intre donator (cel care da bunul) si donatar (cel care primeste). Sau poate fi suportat doar catre donatar (respectiv taxa notarului si cheltuielile de intabulare) Donatorul eventual poate suporta inscrierea la cartea funciara a imobilului (daca acesta nu era deja inscris inainte de a face actul) si cheltuielile legate de plata impozitului la financiar -pt ca altfel nu se elibereaza certificatul fiscal (si nu la notar - asa cum am mentionat ctr de donatie este scutit de impozit la stat), achitarea utilitatilor precum si ale intretinerii.