avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Activitate ZorbaGrecu

Activitate ZorbaGrecu

Chiar nu e nici o persoana avizata ori disponibila care sa poata oferii o opinie in acest caz ?
Buna seara.
Rog o opinie avizata pe aceasta chestiune.

Speta e urmatoarea :
Avem o sentinta definitiva pe art 906 cod proc civ, respectiv de stabilire a penalitatii pe zi de intarziere ptr neexecutarea obligatiei de a face, sentinta definitiva pronuntata in vara anului 2018. Cu toate astea in continuare debitorul nu isi executa obligatie in cele 3 luni si se ajunge la stabilirea sumei definitive.
Drept urmare, la inceputul anului 2019 se ajunge la o noua hotarare a instantei si in baza primei sentinte si se stabileste suma definitiva cu titlu de penalitati prin incheiere definitiva si executorie. Conform vechi reglementari a art 906 ( pana in 18. dec 2018) si deciziei ICCJ din anul 2017, creditorul putea sa solicite instantei stabilirea sumei definitive o singura data in cadrul unui dosar de executare.
In Monitorul Oficial cu numarul 1074 din data de 18 decembrie 2018 a fost publicata LEGEA nr. 310 din 17 decembrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, astfel ca art 906 a fost modificat doar la alin 4, respectiv:
(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalitati de intarziere dupa trecerea fiecarui termen de 3 luni in care debitorul nu isi executa obligatia prevazuta in titlu executoriu, pana la stingerea ei completa.````

Intrebare : Daca in prezent debitorul persista in neexecutarea obligatiei in cadrul executarii silite incepute anterior datei de 18 decembrie 2018, a achitat lejer si integral prima suma definitiva cu titlu de penalitati, se poate solicita incontinuare stabilirea unei noi sume definitive a penalitatilor pe noua reglementare a art 906 alin. 4 ( din 3 in 3 luni) sau trebuie inceputa o alta executare ? Cum se aplica modificarea din decembire 2018 regulilor de executare silita, tinand cont ca nu toata procedura executionala a fost modificata ?
Precizez ca sentinta de stabilire a penalitatilor pe zi de intarziere ( din vara anului 2018) spune la sfarsit foarte clar : pana la executarea obligatiei prevazuta in titlu executoriu, deci e valabila in continuare.

Multumesc
Buna seara.
Imi poate expica cineva avizat cum se poate revoca sau anula un raport de monitorizare al relatiilor personale copil -parinte divortat ?
E vorba de situatia intalnita in cazul parintulor divortati cand parintele care castiga in instanta locuinta copiluilui impiedica pe celalalt parinte sa isi exercite dreptul de vizita. La cererea acestui parinte SPAS e obligat sa efectueze o monitorizare.
Conform art. 18 alin 5-8 din legea 272/2004 Serviciul public de asistenta sociala din cadrul primariei
art 18 - (5) În cazul în care unul dintre părinţi împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanţă sau convenit de părinţi, celălalt părinte poate cere serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoanelor cu atribuţii de asistenţă socială în circumscripţia căruia se află locuinţa copilului, să monitorizeze relaţiile personale cu copilul pentru o durată de până la 6 luni.
(6) Monitorizarea permite reprezentanţilor serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoanelor cu atribuţii de asistenţă socială, să asiste la preluarea copilului de către părintele la care nu locuieşte în mod statornic, la vizitele efectuate la domiciliul copilului de către părintele care nu locuieşte cu acesta, precum şi la înapoierea copilului de către părintele care nu locuieşte cu acesta. Totodată, monitorizarea permite reprezentanţilor serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoanelor cu atribuţii de asistenţă socială să asiste şi în timpul găzduirii copilului de către părintele la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit, dacă instanţa judecătorească a dispus monitorizarea printr-o sentinţă definitivă. Dispoziţiile tezei a II-a se aplică în mod corespunzător şi în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. g)."
(6 indic.1) Cu ocazia monitorizării, reprezentanţii serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoanele cu atribuţii de asistenţă socială pot realiza intervievarea părinţilor, a copilului, a persoanelor cu care copilul relaţionează în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi g), precum şi a altor persoane a căror intervievare se apreciază a fi utilă în vederea întocmirii raportului de monitorizare."

(7) La finalul perioadei de monitorizare, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoana cu atribuţii de asistenţă socială care a întocmit raportul prevăzut la alin. (6)
1 poate propune prelungirea perioadei de monitorizare cu cel mult 6 luni,

2 poate recomanda consilierea psihologică a unuia dintre părinţi sau a ambilor,
3 precum şi o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiei personale dintre copil şi părintele la care nu locuieşte.

(8) Raportul de monitorizare prevăzut la alin. (6) se înmânează fiecăruia dintre părinţi şi poate fi folosit ca probă în instanţă.
Intrebarea mea este daca acest gen de rapoarte poate fi contestat , unde trebuie contestat si in ce interval de timp de la comunicare ? Este sau nu acest raport act de domeniul conteciosului-administrativ, care este procedura de urmat ?
Multumesc
In majoritatea sentintelor privind programul de relatii personale este specificat ceva de genul: [b]prin preluarea minorului de la domiciliul mamei dupa urmatorul program : .........
Asta presupune ca mama obligatoriu trebuie sa scoata minorul in afara locuintei sale de unde parintele nerezident sa-l poata prelua . Acolo copilul poate spune nerezidentului opinia sa iar nerezidentul decide ce va face in acest caz. Nerezidentul nu are drept de acces in locuinta mamei incat sa isi preia singur copilul, asa ca mama trebuie sa-l scoata in afara perimetrului locuintei. E ca la predarea stafetei ( desi vorbim de un copil) unul preda si celalalt preia. Daca rezidentul nu preda copilul atunci nerezidentul nu are ce sa preia. Vorbim in acest caz de o imposibilitate fizica in care este pus nerezidentul de catre parintele rezident in ceea ce priveste preluarea minorului.
Faptul ca rezidentul vine si transmite ceva ce pare a fi de la copil catre tatal sau , fara putea ca rezidentul sa auda in mod direct de la copilul sau, este o impiedicare a programului asa cum prev art 379 alin 2 CP.


sentinta asa cum a fost data, trebuie respectata. Cine nu e de acord cu sentinta poate cere schimbarea ei la instanta, dar pana la o alta solutie a instantei, ea trebuie respectata ad literam.
Refuzul copilului de a merge cu nerezidentul nu echivaleaza cu anularea au suspendarea sentintei, ptr simplu fapt ca minorul nu are discermanantul necesar sa decida singur. La aceasta varsta pt el decid parintii sau instanta. Odata adus copilul de care nerezident in afara locuintei sale, rezidentul are autoritatea totala sa decida daca in conditile in care copilul se opune il ia de la rezident sau nu. Hotararea de a lua copilul de la rezident, chiar si in cazul unei opozitii a copilului apartine nerezidentului, nu mamei si nici copilului.Nu exista motive pt un copil sa isi respinga tatal , doar pt ca asa crede el. E clar ca a fost manipulat emotional si isi joaca rolul, asa cum a fost instruit de rezident sau anturajul acestuia. Mare tragedie ca plange copilul 3-4 min de la despartirea de rezident!!!!!! E de dorit a se evita asemenea momente, dar daca nu se poate prioritar pt copil este socializarea si petrecerea programului cu parintele nerezident, incat copilul sa aiba sentimentul ca are si mama dar si tata. Doar asa poate sa ia contact direct si cu cealalta realitatea, realitate despre care i se spune ca e urata.

copilul trebuie pregatit emotional de catre rezident nu doar in ziua sau la momentul preluarii. De regula, un parinte rezident responsabil o face si asta se vede imediat in comportamentul copilului fata de nerezident.

REPET: dpdv juridic rezidentul scoate copilul din casa la venirea parintelui nerezident incat acest sa il poate prelua. Daca copilul refuza sau plange - ramane la aprecierea nerezidentului ce face in continuare, dreptul la program ramane valabil indiferent de ce spune copilul.
SI-a pus cineva intrebarea ce face rezidentul daca copilul plange si se opune sa plece la scoala sau gradinita ? Il tine acasa analfabet sau il determina sa mearga la scoala ?
La fel si la doctor .

Ce face rezidentul daca copilul merge la mall cu acesta si plange sau se tavaleste pe jos ( am vazut cazuri) pt ca parintele rezident nu ii cumpara jucaria pe care el o vrea ? Il lasa acolo in magazin sau il duce acasa, chiar daca minorul plange ???
Sa nu mai facem o tragedie din faptul ca un parinte nerezident isi ia copilul la program in conditiile in care acesta se opune si plange. Dupa alte minute o sa-i treca si lucrurile vor intra in firesc. Raul cel mare este ca minorul sa se obisnuiasca cu asemenea refuzuri , de aceasta trebuie actionat prudent dar ferm.
REPET : copilul trebuie scos din locuinta si predat nerezidentului chiar si daca minorul se opune.Apoi nerezidentul hotaraste ce va face mai departe, nu copilul si nici parintele nerezident. Daca nu este adus si predat nerezidentului, orice motivatii ale rezidentului sau justificari, mai mult sau mai putin plauzibile, incalca art 379 alin 2. S-au dat solutii penale pe aceste aspecte ( amenda, condamnare) impotriva rezidentului.
Buna seara
Va cer sfatul intr-un caz atipic. Un bun amic are un copil dintr-o casatorie anterioara caruia ii plateste lunar pensie de intretinere 350 lei lunar.
Insa mai are un copil minor din a 2-a casatorie, copil actualmente in varsta de 3 luni. De curand acest tatic a intrat in concediu de cretere a copilului in varsta de pana la 2 ani ptr ca sotia actuala e somera. Omul nu e jurist si nu se pricepe, astfel ca avocatii l-au consiliat diferit .Lucreaza la pompieri si primeste cat sta in concediu ptr copil doar 1000 lei.
Oare poate cere sistarea contributiei de intretinere ptr primul copil ptr perioada cat timp sta in concediul ptr copil ? Din 1000 lei nu mai poate achita 350 lei lunar pensie ptr primul copil .
Intreb asta ptr ca acum 2 ani fosta sotie l-a actionat in judecata ptr diferenta din salariu reprezentand norma de hrana ptr militari dar a pierdut, pe motiv ca aceasta suma nu are caracter de venit lunar, nu este impozitat dar mai ales ptr faptul ca norma de hrana este un spor cu destinatie speciala ( mentinerea in forma a angajatului)
Oare si cei 1000 lei primiti ca indemnizatie ptr cresterea copilului ptr cei 2 ani sunt exclusi de la calculul veniturilor realizate de acest tatic tinand cont de destinatia speciala a acestei sume, respectiv indemnizatie ( nu salariu) ptr cresterea copilului.
Multumesc
Buna seara
Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual :
Art. 379 (1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Minorul are 6 ani si este incredintat mamei , in prezent tatal are program de relatii personale si ia copilul 2 week-end-uri pe luna, de vineri seara pana duminica seara.
De mai multe ori nu l-a adus acasa la mama conf sentintei, ci numai a doua zi , a treia zi chiar si la o saptamana, cand a fost anuntata politia . De fiecare data copilul vine influentat psihic negativ in sensul ca dupa ce ajunge acasa spune ca vrea sa plece la tatal sau, nu mai vrea sa stea la mama sa, vorbeste urat cu mama sa si bunicii sai recunoscand ca asa l-a invatat tatal si sora acestuia. Dupa cateva zile isi revine si se comporta normal. Din aceste considerente de cateva ori a lipsit cate o zi si la gradi.
Din cate am citit e vorba de alienare parentala. Ma astept ca intr-o zi sa nu-l mai aduca deloc motivand ca nu vrea copilul sa mai vina.

Intrebarea se refera la : cat de important e refuzul unui copil de 6 ani in cazul in care acesta ar refuza intoarcerea la mama sa?
Refuzul copilului in acest caz il poate scapa pe tatal sau de eventuala raspundere penala ?

astept lamuriri, multumesc
Buna seara

Poate cineva sa explice cat mai detaliat cum se pot obtine in instanta asemenea garantii . Asta in situatia in care exista deja un program de relatii personale stabilit printr-o sentinta civila ramasa definitiva ( data in urma cu 6 ani la divort ), program care insa nu este respectat de catre tata, in sensul ca ia copilul in vizita si il aduce cand vrea el , la o zi chiar si 3 zile dupa terminarea programului. Varianta cu plangeri penale nu are efect si nu o agreez.

Ce pot sa fac concret sa obtin asemenea masuri cu caracter asiguratoriu ?

Sa deschid un alt proces separat si sa cer asemenea garantii ?

M-ar interesa masura prin amenda pe zi de intarziere si cea de la litera b ? Multumesc

Art. 20. -
(1) În vederea asigurării menţinerii relaţiilor personale ale copilului cu părinţii săi sau cu alte persoane alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, precum şi pentru asigurarea înapoierii copilului la locuinţa sa la terminarea perioadei de vizită, [/i]instanţa poate dispune, la cererea părintelui interesat sau a altei persoane îndreptăţite, una sau mai multe măsuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garanţii.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) pot include:
a) amendă pe ziua de întârziere impusă persoanei care refuză punerea în aplicare sau respectarea programului de menţinere a relaţiilor personale ale copilului;
b) depunerea unei garanţii reale sau personale de către părintele sau persoana de la care urmează să fie preluat copilul, în vederea menţinerii relaţiilor personale sau, după caz, la încetarea programului de vizitare;
c) depunerea paşaportului sau a unui alt act de identitate la o instituţie desemnată de instanţă şi, atunci când este necesar, a unui document din care să rezulte că persoana care solicită relaţii personale a notificat depunerea acestora, pe durata vizitei, autorităţii consulare competente.
Noul cod de proc civ. Art. 330 alin 3 Încuviinţarea expertizei

(1) Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 336.
(2) Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.
(3) În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.


ARTICOLUL 20 pct 2 din Constitutia RO
Tratatele internaţionale privind drepturile omului

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
Baza legala este urmatoarea :
se cere expertiza in baza art 330 alin 3 NCPC coroborat cu dispozitiile art 20 pct. 2 din Constitutia RO . Art 20 obliga de a se face aplicarea cu prioritate a jurisprudentei CEDO fata de normele interne ale RO. Romania a fost de multe ori condamnata la CEDO tocmai ptr ca nu a admis efectuarea unor asemenea probe.
Expertiza psihologica este cu mult superioara si cu mai mare forta probatorie decat evaluarile psihologice. E drept ca e si mai scumpa pe cand la DGASPC evaluarile sunt gratis. Gratis si fara o concluzie certa de cele mai multe ori din pacate. Iar alienarea parentala e o forma subtila de abuz emotional care nu poate fi constatata in mod cert printr-o evaluare simpla ( la DGASPC nici atat ). Deasemenea este exclus, chiar contraindicat si totodata pagubos ca judecatorul sa se pronunte asupra unei asemenea situatii doar pe simpla lui convingere intima chiar si atunci cand poate e adevarata. Adica ceva de genul : lasa d-le ca stiu eu , am mai judecat asemenea cauze si am si eu copii..........
Faptul ca instanta a refuzat efectuarea expertizei in opinia mea este doar ptr ca o eventuala expertiza psihologica ar arata lucruri grave asupra psihicului unui copil iar judecatorul ar fi obligat sa dispuna o hotarare pe care el nu si-o doreste. Adica vrea cu tot interesul sa favorizeze o parte iar o expertiza il incurca si mai bine nu se risca.
Mai e si varianta secunda ( mai putin probabila) respectiv faptul ca o eventuala expertiza profi ar obliga judecatorul sa acorde custodie unica ptr motive temeinice binenteles ( asa cum spune legea) iar judecatorul vrea custodie comuna ca vezi d-le asa e la moda acum.
Daca a fost respinsa partea interesata o va cere din nou in faza de apel unde aproape sigur se admite.
E proba suprema, pe alienare mai mult nu se poate face, poate decat D-zeu