avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Activitate frunzulita4

Activitate frunzulita4

Mulțumesc, însă cum am specificat dorim ca in ccc sa între tatăl, și sa se meargă cu riscul pana la 120 zile, fără concediu ante, postnatal.
Va rog să-mi spuneți dacă soția poate merge cu concediu risc maternala 120 max, adică și după naștere, iar apoi tatăl poate întra în concediu creștere copil (2 ani) după cele 15 zile livete5(5+10 puericultura). Menționez ca sotia nu îndeplinește condiții pentru concediu maternitate (nici ante nici post) și nici creștere copil. Se poate merge max cu el, sau interferează cu concediul tatălui.
Se poate ca o persoana fara venituri, dar coasigurata pe sot, sa beneficieze de concediu maternitate (126zile)? Sau ar fi fost necesar stagiul de 6 luni cotizare la asigurare?
Bună ziua.
E posibil sa iei Concediu risc maternal pentru persoane fara venituri (am firma, lucrez pe ea, dar sunt doar administrator). Menționez ca sunt Coasigurat (pe soț) și am 6 luni jumate de sarcina.
Ma întreb dacă, in aceasta situatia, se poate incheia contract cu CAS platind 1% si apoi luand concediu de risc (pentru care nu e nevoie sa cotizezi 6 luni), sau e necesar sa fii salariat sau pfa.

Mulțumesc!
Este in regula ca pentru contracte prestări servicii sa folosesc aplicatia Adobe fill & sign pentru semnături?
Asta pentru clientii ce nu sunt din același oras, sau pur si simplu pentru a nu printa foi si a tibe evidenta doat de pe calculator. Ma intereseaza daca e valabil aceat document cu semnatura făcută asa, de pe telefon?
Buna ziua.
Sunt curioasa daca se mai poate face ceva, penteu a beneficia de indemnizatie crestere copii in aceat caz.

Mama nu a lucrat in ultimii 2 ani.
Are firma, insa e doar administrator.
Va nasta in aprox 7 luni.

Știu ca e necesar sa ai lucrat 1 an din 2. Nu mai are cum sa se angajeze nici la propria firma caci timpul e prea scurt. După ce stiu, in aceste conditii nu beneficiază de niciun ajutor de la stat, nimic, nici pentru indemnizatie maternitate, nici pentru indemnizatie crestere copil.
Cineva a zis insa ca totusi e o cale. Acum, nu știu ce portițe ar fii...
Se pot plati din urma contribuitiile sau nu se mai poate face nimic.? Ce parere aveti?
Multumesc.
Nu sunt sigura ca am inteles....
Va referiti la varianta 2, sa fie doar asociat?
Sau e ok si administrator (fara a fi angajat al firmei proprii) si asociat?

Cornel Vasile a scris:

Se poate asa ceva, cu conditia ca tatal sa nu fie remunerat - in baza unui c.i.m. / contract de mandat etc. - de catre acea societate ... poate lua doar dividende daca este si asociat.

Va referiti la varianta 2, sa fie doar asociat?
Sau e ok si administrator (fara a fi angajat al firmei proprii) si asociat?
Buna ziua.
Se poate ca tatal sa primeasca concediul de 2 ani pentru indemnizatie crestere copil, daca pe langa un job principal, el impreuna cu sotia sunt administratori la o firma de prestari servicii fara angajati? Momentan incerc sa imi dau seama daca pentru a beneficia in viitor de indemnizatie fara a fi probleme, e mai bine ca el sa fie doar asociat. Sau si asta incurca oare?
Multumesc.
Buna ziua.

Am o firma si pana acum am prestat servicii de web design altor firma. Am o ocazie de a colabora cu 2 persoane care nu au firma. As dori sa stiu, este in regula sa scot factura + chitanta(plata va fii numerar) pe numele lor, alaturi de cnp?

Alta chestie, daca persoana este din Londra, conteaza la ceva sau e in regula?
Si daca tot e vorba de UE, mai indraznesc sa intreb ce trebuie facut daca lucrez cu firme din UE?

Multumesc.