avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Activitate Istvan Mihaly

Activitate Istvan Mihaly

Răspuns la discuția Dauna accident auto
Au fost cateva cazuri castigate in cazul gropilor, unde administrator era Primaria ...
In cazul cainilor maidanezi, din cate stiu nu. Dar daca aveti timp, nervi si bani puteti incerca. Cine stie?! Poate reusiti sa spargeti ghiata ...
Daca masina nu circula pana se face contractul de vanzare cumparare nu are nici un sens ca vechiul proprietar sa-si faca RCA. Mergeti la un birou de copiat acte - unda va faceti si contractul de vanzare cumparare si faceti unul pe numele Dvs. Veti trece seria de sariu si fara numar de circulatie, lasand o copie dupa contractul de vanzare cumparare la ei.
Aveti grija insa, dupa ce inmatriculati masina trebuie sa prezentati o copie a talonului (Certificat de Inmatriculare) la asigurator.
Si aveti grija sa nu circulati pana ce polita nu intra in vigoare (de obicei aceasi zi sau cea urmatoare emiterii).
Buna ziua,

Asigurarea obligatorie e obligatorie, deci asta trebuie, chiar daca nu prea valoreaza nimic ... Daca sunteti in zona seismica cu risc ridicat s-ar putea sa foloseasca totusi la ceva.
Asigurarea cladirii este obligatorie pentru ca daca se intampla ceva banca trebuie sa aibe bunul luat in garantie asigurat la valoarea reala. Este o norma BNR in acest sens, deci si acesta trebuie facut.
Asigurarea de viata este o forma de asigurare prin care banca se protejeaza: daca Dvs vi se intampla ceva (accident grav sau deces) si nu mai poate incasa ratele pentru credit, atunci asiguratorul din suma asigurata (despagubirea) va acoperi valoarea creditului Dvs.
In mod normal toate trei se fac la momentul in care luati creditul. La ce nebunie e in sistemul bancar - nu stie stanga ce face dreapta - nu ma mir ca s-au trezit ulterior ...
A mai fost o asigurare, dar care azi nu se mai practica, sau cel putin nu la vedere ..., si anume riscul financiar sau riscul de neplata. Asta pentru cazurile in care debitorul ramane fara loc de munca sau devine incapabil de plata din varii motive. In aceste cazuri asiguratorul achita creditul si incearca sa recupereze suma de la debitor cu o oarecare rata de succes.

Ca idee, daca nu este prevazut in contractul initial ca sunteti obligat sa faceti asigurare de viata si nici act aditional nu ati semnat in acest sens, banca nu va poate obliga s-o faceti. In majoritatea cazurilor merg pe idea ca nu-s bani multi si nu prea caraie clientul pentru atat.
Aceste probe pot fi importante cand nu exista nimic altceva ce sa sustina afirmatiile facute in declaratii. De asta nici nu este o "practica unitara" ...
O astfel de taraganare a dosarul s-ar justifica doar in cazul in care a fost ranit cineva in accident si ar fi existat un dosar penal care se inchide dupa 2 ani ... Altfel, Uniqa are obligatia sa acorde despagubirea in 90 zile dupa ce la dosar s-au depus toate actele. Faptul ca tatal Dvs a semnat un act in plus in acest sens nu schimba cu nimic rezolvarea dosarului pentru ca nici un asigurator nu acorda despagubiri daca dosarul este incomplet.
Devizul de calcul o fi document intern, dar ei trebuie sa justifice cum au calculat despagubirea. Daca au o dispozitie interna care nu le permite sa va dea calculul din Audatex n-au decat s-o refaca sub orice alta forma, desi un astfel de calcul se face in mai putin de 30 minute si se poate printa, astfel incat sa justifice fiecare piesa in parte si ora de manopera in parte. Banuiesc ca nu vor sa faca asta tocmai pentru ca au "omis" de exemplu ... indreptarea sasiului din calcul, o operatie care dureaza si costa mult.
Ca si solutie, in primul rand trebuie sa evaluati masina la momentul accidentului. Cea mai simpla (dar si cea mai imprecisa) varianta e sa va uitati la anunturi si site-urile specializate de auto second hand si cautati o masina indentica sau cat mai apropiata ca marca, an de fabricatie, putere motor, capacitate de transport, masa maxima autorizata si nr de km. Asta ca sa va faceti idee cam care ar fi suma maxima a despagubirii. Trebuie sa stiti ca daca reparatia masinii costa peste 75% din valoarea lui la momentul accidentului, asiguratorul va prefera s-o dea la dauna totala.
Daca ati eliminat aceasta varianta, puteti cere oferta de pret pentru piese si pentru manopera de la orice service auto autorizat RAR sa faca lucrari mecanice, caroserie etc. Preferabil cautati un prieten care va face oferta (evaluarea) pt 50-100 Lei. Unii iau si 10% din valoarea totala a devizului ...
Daca puteti obtine cel putin 2 oferte este si mai bine ...
Dupa ce obtineti devizul, trebuie sa scadeti din valoarea totala:
- cca. 25% din valoarea manoperei fara TVA
- TVA-ul manoperei
Astfel ajungeti la suma pe care asiguratorul ar trebui sa va plateasca.
Trebuie sa va faceti timp pentru o discutie detaliata cu asiguratorul, eventual in prezenta unui avocat, pentru a clarifica cum stau lucrurile.
Daca vreti sa fortati un pic mana asiguratorului, puteti depune o cerere de despagubire (scrisa de mana sau pe calculator) pentru suma la care ati ajuns, anexand documentele, devizele, etc in copie. Desi asiguratorul prefera sa lucreze cu formularele proprii, nu scrie nicaieri in lege ca Dvs trebuie sa completati formularul lui. Trebuie sa depuneti o cerere de despagubire si atat. Ei au obligatia - daca restul documentelor e in regula - sa va dea banii in 90 de zile sau sa justifice de ce nu accepta varianta Dvs. E bine sa va consultati cu cineva care a mai lucrat in daune, poate chiar omul de la service-ul auto, si care sa va indrume.
Multa bafta!
Marea intrebare este daca nu cumva huliganul si politistul lucreaza impreuna sa gaseasca victime ca Dvs. Mie asa mi se pare din ce povestiti ...
Iar daca e asa, aveti 2 optiuni. Primul, platiti suma si uitati de caz, astfel economisiti nervi si bani. Al doilea: nu platiti suma, va da in judecata si va lamuriti cine cu cine joaca in echipa ... Insa, in acest caz daca pierdeti procesul, va trebui sa platiti "dauna" + cheltuielile de judecata. Eventual un detectiv privat ar putea sa va ajute sa descoperiti daca au mai fost cazuri cu aceiasi "autori", iar asta costa bani, timp, nervi .... Dvs stiti mai bine daca merita sau nu.
Daca o luam asa 100 $ nu-i o suma mare si probabil pe asta mizeaza si ei. Pe de alta parte, pentru faptul ca fraieresc oamenii ar merita puscarie amandoi.
Solicitati despagubire in regie proprie pentru prima dauna asa cum spunea colegul mai sus, chiar daca o sa incasati mai putini bani in acest fel. Trebuie sa achite doar ce au trecut in constatarea initiala ... Pentru a doua despagubire puteti sa-i spuneti asiguratorului ca nu aveti pretentii pentru daunele acoperite de Asirom in primul dosar si eventual sa depuneti copii ale actelor din primul dosar. E mai bine asa decat sa va judecati cu asiguratorul/asiguratorii, lucru care poate dura si ani, iar Dvs nu veti putea circula cu masina, decat daca o reparati pe banii Dvs. Va costa mai putin varianta asta.
Dvs in calitate de chirias nu aveti cum sa influentati modul de obtinere al avizului ISU, asta e treaba proprietarului. Avand polita de bunuri pentru continut, asiguratorul trebuie sa va plateasca si eventual sa-si recupereze paguba de la proprietar, in cazul in care a gasit nereguli in autorizatii, etc. Avand in vedere ca-i sunteti client de 10 ani mi se pare de bun simt sa nu taraganeze plata despagubirii. Totusi va recomand ca discutiile cu asiguratorul sa fie sau prin adrese scrise sau prin e-mail. Daca ajungeti la instanta convorbirile telefonice nu va ajuta cu nimic. Pe langa demersurile pe care le faceti eu v-as recomanda sa luati legatura cu pompierii. Nu stiu daca va vor da o copie a procesului-verbal intocmit de ei la o simpla cerere, dar cu siguranta veti obtine noi informatii care v-ar ajuta sa intelegeti exact de ce se leaga asiguratorul. In cazul in care nu exista nici un motiv intemeiat angajati un avocat sau o firma specializata in recuperari de daune de la asiguratori.
Multa bafta!
As recomanda sa contacteze postul de politie care a intocmit procesul-verbal de la fata locului. Cel mai probabil si permisul dansei se afla la ei - suspendat.
In cazul unui accident cu deces si accidente de persoane grave se face dosar penal din oficiu, deci ar fi bine sa-si caute un avocat bun in care are incredere.
Cel mai simplu este sa apelati la o firma de constructie de la care solicitati un deviz de lucru si materiale pentru refacerea daunei provocate de foc (din cate inteleg...).
Daca aveti posibilitatea sa cereti de la mai multe firme e si mai bine.
In momentul in care va dau devizul cereti explicatii: ce, cat, de ce? de ce asa? ... etc si astfel veti intelege corect ce trebuie facut si cat va costa atat manopera cat si materialele de constructie.
Cu privire la bunurile afectate puteti intocmi o lista cu preturi aproximative a bunurilor. Ori treceti preturile de nou si anul in care ati cumparat, ori treceti un pret de piata (OLX, Tocmai va ajuta in acest sens sa va faceti idee).
Multa bafta!