Buna ziua,
Ce se intampla daca o persoana in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, nu a realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit?
Nu primeste indemnizatie?
Buna ziua,
In ce conditii se poate angaja o persoana din Moldova cu pasaport? Ce implicatii sunt?
Multumesc!
Buna ziua,
Atunci cand angajatorul nu mai doreste continuarea unui CIM pe perioada determinata trebuie sa notific salariatul cu 5 zile inainte de expirarea termenului? Salariatul va primi in urma incetarii o decizie cu art. 56 alin. 1 lit i), dar cand trebuie sa il anunt ca nu vom mai continua colaborarea?
Există o limită de întoarcere în câmpul muncii, pentru primirea bonusului: 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copii cu handicap. În plus, există o prevedere a aceleiași ordonanțe vechi care spune că o lună din cele 24 îi este dedicată obligatoriu celuilalt părinte. Deci, dacă vrea cineva bonusul, trebuie să se întoarca la muncă mai devreme cu 90 de zile înainte ca cel mic să împlinească 2 ani, respectiv 3 ani.
OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, prevede la ART. 11:
Dreptul la concediul pentru creșterea copilului până la un an, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se acordă pe baza netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și pentru situațiile în care o persoană a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament de urgență, precum și pentru persoana care a fost numită tutore, începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”
CÂND POATE FI LUATĂ ACEASTĂ LUNĂ DE CONCEDIU?
După ce mama efectuează cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, tatăl poate cere oricând efectuarea a cel puțin o lună de concediu de creștere a copilului. Cei doi părinți nu pot fi, însă, în același timp în concediu de creștere a copilului.
Ce parere aveti despre asta?
Buna ziua,
Cand trebuie sa se intoarca la munca persoana aflata in concediu crestere copil pentru a beneficia de stimulentul de insertie?
Cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copii cu handicap. Sau cu 90 de zile?
Multumesc
Buna ziua,
Daca un angajat are un contract de munca nu norma intreaga si unul cu jumatate de norma cu 2 functii diferite beneficiaza de concediu de odihna pentru ambele contracte?
Buna ziua,
Trebuie sa completam in revisal cand introducem un salariat nou si campul "Apartid?"
O zi buna!
Buna ziua,
Am si eu o serie de intrebari:
1.Angajatele care erau in momentul modificarii legii in concediu crestere copil pentru un an, acum trebuie sa faca o cerere prin care solicita modificarea concediului pana la 2 ani?
2.Cand trebuie sa se intoarca ele din concediu pentru a beneficia de stimulentul de insertie? Cu 60 de zile calendaristice inainte sa implineasca copilul 2 ani?
3.In cele 60 de zile calendaristice este inclusa si luna in care poate sta tatal in concediu?
Si va fi modificat cu data incetarii suspendarii? E clar ca nu mai poate fi modificat cu data de 01.05.2016.
Buna ziua,
Un angajat si-a depus demisia, a stat in preaviz, iar in ziua in care ar fi trebuit sa ii incetez contractul individual de munca el este in spital si bineinteles are certificat medical. Ce se intampla cu data incetarii contractului de munca?Se amana ?