avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina120

Activitate Cristina120

Am retinut, va multumesc mult pentru raspuns, le voi transmite informatia si parintilor mei.
Poate intr-adevar au inteles gresit si e doar o neintelegere.
Buna ziua,

Parintii mei au fost nevoiti sa dea Casa de Pensii in judecata pentru recalcularea pensiei, incat sa se tina cont si de alte venituri decat cele obtinute din salarii.
In acest scop, au angajat o avocata, care pentru prima infatisare le-a cerut suma de 1500 lei, iar dupa ce Casa de Pensii a facut apel, le-a solicitat alor mei o alta suma de 1000 lei.
Parintii mei au platit pe loc ambele sume, iar doamna avocat in cauza a solicitat in dosar inclusiv cheltuieli de judecata din partea Casei de Pensii.
Cand am discutat cu parintii legat de o scrisoare venita de la tribunal, prin care Casa de Pensii mentiona ca refuza plata cheltuielilor de judecata, eu eram sub (aparent) falsa impresie ca, daca se acorda de catre tribunal, aceste cheltuieli de judecata le revin parintilor mei.
Ei m-au contrazis, explicandu-mi ca avocata le-a spus ca ei ii vor reveni aceste sume de bani.
Avand in vedere ca intre ai mei si avocata exista doar aceste 2 angajamente de plata, unul de 1500 lei si un al doilea de 1000 lei, cheltuielile de judecata nu le revin parintilor mei, care au suportat deja costul avocatului?
Off topic: Sper ca am incadrat corect intrebarea.
Buna ziua,

Eu si partenerul urmeaza sa ne cununam. Incercand sa programam zilele de dupa, am constatat ca eu am dreptul la 5, in timp ce el are dreptul doar la 3 zile, conform ROI.
Peste tot gasesc informatia conform careia, potrivit CCMN, ar avea dreptul la 5, insa in alte parti gasesc informatia potrivit careia CCMN nu ar mai fi de actualitate din 2011 si ca fiecare firma e libera sa reglementeze acest aspect.
Am intrebat si la mine la HR, iar tipa de acolo mi-a spus ca ar fi mentionat clar in Codul Muncii: 5 zile.
Am cautat, am gasit doar asta:
Art. 152. [zile libere plătite]
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cum e, pana la urma? El are dreptul la 3 sau 5 zile?
Buna ziua,

Mama mea a primit astazi un plic recomandat in numele fratelui meu, plecat de ani buni in strainatate.
Plicul este de la ANAF, care si-a amintit subit ca fratele meu are 5 amenzi neachitate din 2011-2015. Eu banuiesc ca au fost achitate, insa ma indoiesc ca mai exista chitantele doveditoare.
Pot aceste datorii sa o afecteze pe mama, daca in viitor va dori sa vanda apartamentul, el avand domiciliul in buletin aici?
Stiu ca la vanzarea apartamentului e necesar certificatul fiscal, insa nu stiu exact daca acel certificat este al persoanei sau al apartamentului, respectiv al adresei.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Probleme mostenire, urgent
Ok, ii voi transmite. Multumesc mult pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Probleme mostenire, urgent
Am mai fost implicată (direct sau nu) in vanzari de imobile similare, cu impartiri de mostenire. Toate au decurs firesc, fiecare a primit ce i s-a cuvenit. Ultima data cand am fost direct implicata, notarul a insistat ca fiecare sa numere banii inainte sa semneze, caci altfel nu autentifica. Am presupus automat ca asa se si procedeaza.
Daca stiati ca ceilalti doi coproprietari nu sunt de buna credinta nu trebuia sa incheiati niciun act si sa fi facut iesirea din indiviziune sau partaj.

Evident, tata n-a stiut. A avut incredere in mod prostesc.
la defintivarea contractului de vazare cumparare plata pretului catre coproprietari se va face prin transfer bancar. In mod normal tatalui dvs ii revine din pret (avans + rest de pret) 1/2.

Problema ramane: cei 2 ameninta ca nu vor semna contractul daca nu se modifica impartirea. Astfel, tata risca sa fie nevoit sa plateasca dublul avansului inapoi, si nu dublul a ce a primit in mana, ci dublul a ce e pe hartie.
Deci, stie cineva cum ar putea proceda mai departe?
Buna seara,

Trec direct la subiect: Tatal meu vitreg este mostenitorul legal al matusii sale, persoana care nu a avut copii. In acelasi timp, aceeasi calitate o au si alti 2 veri de-ai lui, care sunt frati. "Averea": un apartament de 2 camere.
Matusa a murit, s-a facut succesiunea si dupa cum era de asteptat tatei ii revenea 1/2 din apartamentul defunctei, celor 2 veri le revenea 1/2 impreuna, deci cate 1/4. Initial au fost surprinsi, insa n-au avut nimic de obiectat.
Astazi s-au dus la notar si au semnat un precontract cu un potential cumparator, contra sumei de 5000 lei. Cu toate acestea, tata nu a primit banii pe loc, in fata notarului, in schimbul semnaturii, ci i-a primit ulterior, din cate am inteles, de la verisoara-sa; a primit 1/3 din suma, desi in precontract era mentionata impartirea de mai sus, cea legala.
Ulterior, verii au inceput sa il santajeze ca nu vor semna contractul mai departe, daca nu va primi 1/3 toata lumea. Precontractul are termenul pe 1 august, un termen destul de scurt.
Acum, stiu ca tata nu trebuia sa semneze pana nu numara banii, stiu ca a procedat gresit deci nu e nevoie sa se enunte lucrurile astea, ca le stiu. El are hipoacuzie, e putin cam naiv si a avut incredere in rude.
Intrebarea mea e: ce putem face acum? Intuitia imi spune ca ar trebui sa consulte un avocat, insa ma intreb pe ce cai poate acesta sa mearga?
Poate tata sa vanda partea lui de apartament cumparatorului, si deci sa respecte precontractul si, in definitiv, contractul, fara a fi nevoit sa despagubeasca cumparatorul? Astfel, paguba ar fi limitata la diferenta dintre 1/3 si 1/2 din acel avans.
PS: Din ce am inteles, notarul a iesit din incapere cand s-a facut impartirea acelui avans, deci am toate motivele sa il consider extrem de suspect. Nu stiu despre cumparatori ce sa zic, dar tind sa nu le acord prea mult credit.

Multumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am fost in fix aceeasi situatie. Un an de zile, in fiecare seara in care erau macar 10 grade peste 0 aveam carciuma sub geam. Nimeni nu suna la politie in afara de noi, astfel ca am ajuns sa ne si cunoasca politia dupa voce si numar.
La fel cum a zis cineva mai sus: veneau, constatau, cel mult ii imprastiau si plecau. Pleca politia, reveneau si "petrecaretii". Partea cea mai proasta: toti batranii blocului erau fani ai magazinului, pentru ca le era comod, deci e posibil sa nu aveti multa sustinere din partea acestora.
Eu in cele din urma m-am mutat, ca nu mai suportam.
Răspuns la discuția Constructie fara autorizatie
Multumesc mult pentru raspuns.
O singura intrebare am insa:

Pentru partea de constructii fara autorizatie, dupa ce eventual cumparati terenul, puteti promova in instanta, impotriva vechiului proprietar, o actiune in accesiune imobiliara artificiala.

Partea de constructie fara autorizatie poate fi eventual inclusa in cadrul unei noi constructii daca se efectueaza o expertiza tehnica (MLPAT) care sa fie ulterior parte a unui proiect tehnic faza AC.


Intre cele doua paragrafe se potriveste un "SI" sau un "ORI"?
In sensul ca: trebuie atat actionat fostul proprietar in instanta, cat si inclusa constructia in cadrul unui nou plan, sau este suficient sa includem cele doua camere in plan si sa cerem experitazea?
Buna seara,

Intentionez sa cumpar un teren in afara bucurestiului, pe care este construita o casa batraneasca. La discutia cu vanzatorul am inteles ca o parte din casa (baie+bucatarie) sunt construite fara autorizatie, deci nu apar in cadastru/intabulare.
Eu planuiesc sa daram restul casei si sa pastrez fix aceasta parte construita fara autorizatie si sa continui cu o constructie noua (evident, cu autorizatie).
Intrebari:
1. Se poate ca acea parte a casei sa fie inclusa in planurile noii constructii si astfel sa intre in legalitate?
2. Exista vreun risc de a primi amenda odata ce devin proprietara?
3. Daca vechea constructie (cea ilegala) nu poate fi inclusa in noul plan, ce alte variante am si cat e de dificil sa intru ulterior in legalitate?
4. Pot primi autorizatie de extindere si consolidare in loc de autorizatie de constructie, pastrand doar partea ridicata fara autorizatie? Am inteles ca ar fi mai putine batai de cap.

Multumesc anticipat!