avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Activitate catalina45

Activitate catalina45

Buna dimineata. Sunt divorțata din anul 2009 si mi a fost încredințat copilul, având custodia totală . In prezent sunt stabilită în Germania și doresc sa aduc copilul, care in prezent are 14 ani, la studii. Este necesara procura tatălui? Va multumesc
Discuție DATORII
buna ziua. sotul meu a decedat si urmeaza succesiunea. pe langa imobilul si autoturismul care fac parte din mostenire, au ramas si credite neachitate care sunt pe numele meu. la aceasta succesiune participa si copiii sotului din prima casatorie. va rog frumos spuneti mi, pot specifica pe langa bunuri si aceste credite, chiar daca sunt pe numele meu?sotul a fost bolnav de cancer si am avut nevoie de bani. multumesc
Răspuns la discuția paternitate
va multumesc mult pt sfat si informatie. actiunea e pusa pe rol si bibeunteles ca singura ma reprezint din motive lesne de inteles. o sa formulez intampinarea cu referire la art. care mi l ati indicat. mii de multumiri

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Reclamantul îl achită, invocați prin întâmpinare excepția decăderii tatălui prezumtiv din dreptul de a formula acțiunea în tăgada paternității, în lumina art. 430 Cod Civil.

Răspuns la discuția paternitate
pe 6 martie a.c. am primit instiintarea actiunii si motivarea tatalui. eu nu vreau sa deschid actiune insa nu vreau sa platesc testul de paternitate nu am motive. el este tatal. daca doreste test cine achita, eu sau reclamantul?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca vreti sa se faca testul ADN ar trebui sa deschideti proces dvs.
Actiunea lui se va respinge daca am inteles eu bine situatia.
Deci, ori stati asa si nu se va intampla nimic ori faceti ceva dar este greu de formulat actiunea in cazul.dvs. deoarece ziceti ca el este tatal dar vreti sa dovediti.
Ma tem ca ati avea nevoie de avocat deoarece este o situatie de mare finete juridica.
Mai trebuie sa fie si foarte fin jurist judecatorul pentru ca daca nubare finete juridica degeaba este foarte fin jurist avocatul...

Daune nu se pot obtine.
Doar cheltuielile cu avocatul.

Discuție paternitate
buna ziua. dupa 14 anu fostul sot m a dat in judecata. afirma in cererea sa ca fiul nostru nu este de fapt fiul lui, ca am avut relatii extraconjugale si copilul sa nu ii poarts numele. i s a parut ca fiul nostru nu ii seamana. nu am reactionat. nu am raspuns la intampinare intrucat sunt de acord cu testul de paternitate. va rog ftumos daca imi puteti spune cam cum decurge o astfel de actiune in instanta si dupa test daca pot cere daune morale, mai ales ca baiatul a plans foarte mylt, anul acesta are si testarea national(exanen cl 9). l a afectat mult. multunesc
Răspuns la discuția CE DREPTURI AM
multumesc mult pt raspuns. actele in original sunt la cele 2 fiice care m au rugat sa le trimit actele in original inca din luna ianuarie a.c. insa abia ieri mi au spus ca au amanat pt luna iunie motivat de lipsa banilor. chiar nu stiu ce sa cred

jurist2020 a scris:

Succesiunea se deschide la notarul din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
La succesiune se depun actele de stare civilă ale defunctului - certificat de deces, certificat de casatorie, hotărâre judecătorească de desfacere a căsătoriei.
Este importantă și perioada cât ați fost căsătoriți și dacă bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei.

Drepturile dumneavoastră sunt, dacă bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei, astfel:
1/2 din dreptul de proprietate al imobilului și al autovehiculului vă aparțin de drept (în calitate de coproprietar).
1/2 din dreptul de proprietate al soțului asupra bunului se împarte între moștenitori - 1/4 soțului supraviețuitor, în calitate de moștenitor rezervatar, iar restul de 3/4 se împarte între descendenții defunctului (fiicele din prima căsătorie).

Deci, soțul supraviețuitor va avea jumătate din bunurile comune dobândite împreună cu defunctul pe durata căsătoriei, plus cota-parte stabilită de lege din jumătatea care revine defunctului și care constituie, de fapt, masa succesorală.

Vă recomand, ca în calitate de soț supraviețuitor, să mergeți la notar și să deschideți dumneavoastră succesiunea, iar în cazul în care acesta vă va comunica că s-a deschis deja, atunci să vă adresați acelui notar prin formularea unei cereri (declarație de acceptare a moștenirii).

Alte drepturi ale soțului supraviețuitor - dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.

Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Discuție CE DREPTURI AM
buna ziua. sotul meu a decedat si mostenitori sunt ficele din prima casatorie si eu. insa, in actele apartamentului si autiturismului nu este si numele meu trecut. le am intrebat cand incep succesiunea si mi au comunicat ca abia in luna iunie pt ca au cheltuit mult cu inmormantarea. va rog frumos daca se poate sa mi comunicati care sunt drepturile mele, daca nu cumva vor sa ma excluda din aceasta succesiune care are loc in alt oras decat cel in care a avut loc casatoria si relatia. va multumesc mult
Răspuns la discuția Succesiune. Am vreun drept?
Multumesc. Dar de ce nu se împarte în mod egal? Ar iesi după calcul ca ele mostenesc 75 la suta si eu doar 25

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Cota -parte din dreptul de proprietate este de 1/ 4, fiicele au impreuna o cota de 3/4.



Răspuns la discuția Contestatie si totodata plangere
Am crezut ca sunt destul de explicita. Deci am cerut la final procesul verbal sa l semnez si agentul de poliție mi a spus sa merg acasa ca l primesc. Ulterior l am primit si scria mențiunea că refuz sa semnez. Vreau sa fac contestatie. Am martori cand am cerut sa semnez.

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Avand in vedere faptul ca expozeul dumneavoastra este total ilizibil (sunt date de neinteles) va sfatuiesc sa solicitati unui avocat sa va acorde o consultatie si el va va spune ce sanse aveti.
Oricum, din ce se intelege, nu aveti sanse sa castigati in aceasta contestatie.

Răspuns la discuția Succesiune. Am vreun drept?
Multumesc pt raspuns. Adică se împarte la 3 totul?

raluk0207 a scris:

Aveti dreptul la 1/4.
Restul de 3/4 va fi moștenit de copiii sotului